FOTO Martinje u Vinici uz gulaš, kotlovinu, jaja sa špekom, kolače i nezaobilazno krštenje mošta Foto: Krešimir Đurić

FOTO Martinje u Vinici uz gulaš, kotlovinu, jaja sa špekom, kolače i nezaobilazno krštenje mošta

IHR/Varaždinske vijesti | 10.11.2019. u 17:33h | Objavljeno u Našim krajem

U Općini Vinica danas je proslavljen blagdan sv. Martina, popularno Martinje.
Tim povodom u zgradi Općine održana je tradicionalna manifestacija "Martinje – krštenje mošta u Vinici“. Za mošt su se pobrinuli članovi Udruge “Vinea“ iz Vinice, dok su za samu ceremoniju krštenja mošta bili zaduženi članovi viničkog KUD-a.
- U početku je proslava Martinja u Vinici bila prilično skromna, no danas smo tu manifestaciju podigli na jedan viši nivo. Sve udruge i korisnici općinskog proračuna uključeni su u proslavu, pa tako branitelji kuhaju grah, košarkaši i nogometaši kotlovinu, malonogometni klub Kapla iz Ladanja priprema tradicionalni krumpir „z lončeka“, pastirsko jelo koje se nekad jelo. Ribiči su zaduženi za fiš paprikaš, lovci za lovački gulaš, dok vatrogasci peku kestene – rekao je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.
Bilo je tu i slasnih kolača koje su pripremile članice viničkih udruga, a pekla su se i jaja s lukom i špekom.
- Doista se nadam da je ponuda dobra te će svatko naći nešto za sebe – rekao je Kostanjevac koji se osvrnuo na bogat ovogodišnji program uz Martinje u Vinici, koji je počeo u petak proslavom 25. obljetnice tamburaškog sastava Krijesnice koji su izdali svoj prvi album, a nastavljeno je koncertom Gazdi, Mejaša, Petog elementa i popularne Maje Šuput.
- Šator je bio pretijesan za sve posjetitelje i iskreno, nisam vjerovao da Maja Šuput ima toliko svojih obožavatelja. Iako nisam bio, koliko čujem, svi su oduševljeni – rekao je Kostanjevac i najavio bogat program za iduću godinu, pa se tako planira dolazak čovjeka koji voli vino, poznatog zabavljača Mladena Grdovića. 
- Bit će i veći šator jer ovaj se pokazao pretijesnim – najavio je.
Inače, Vinica je poznata po svojim dobrim vinima.
- Nekad se Vinica zvala Vinea, a danas se tako zove naša udruga vinogradara, a naš grb je trs s grozdovima i u Vinici se doista sve vrti oko vina. Vino se ne može gledati samo kroz opijanje, vinogradarstvo je jedna dobra gospodarska grana gdje su naši susjedi Međimurci uspjeli napraviti brend i privući turiste koji dolaze na odmor upravo zbog vina. Nadam se da ćemo i mi kroz nekoliko godina, posebno nakon što se obnovi Arboretum, razvijati tu gospodarsku djelatnost još više – rekao je Kostanjevac.