FOTO Ludbreg: Lori centar uskoro otvara svoja vrata

vv | 29.3.2024. u 09:37h | Objavljeno u Našim krajem

Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – LORI otvorit će svoja vrata 2. travnja. Projekt uspješno provodi Grad Ludbreg uz financijsku podršku Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014.-2021. te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske.

Uz Grad Ludbreg, nositelja projekta, u njemu su kao partneri sudjelovali: OŠ Ludbreg, OŠ Veliki Bukovec, Varaždinska županija, First Scandinavia, Međimursko Veleučilište i OŠ Sveti Đurđ. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.950.302,10 eura što ga čini jednim od najvećih koje je Grad Ludbreg do sada proveo.

- Ludbreg je prvi grad u Hrvatskoj koji je kreirao suvremenu potpornu ustanovu redovitom sustavu odgoja i obrazovanja. Riječ je o novouređenom Centru LORI s tzv. Newton sobama u kojima se na privlačan, inspirativan, interaktivan, digitaliziran i neposredan način pružaju obrazovni programi iz područja  znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike – kaže gradonačelnik Dubravko Bilić te dodaje kako Newton sobe nisu „obične“ učionice.

One su mjesta učenja kroz zabavu, znanja kroz eksperimentiranje, otkrića kroz praktično rješavanje problema.

Newton sobe ne zamjenjuju školu, one školski program i iskustvo nadopunjuju i oplemenjuju te učenicima i njihovim učiteljima otvaraju svijet znanosti i tehnologije na neposredan i uzbudljiv način.

Newtonov koncept razvila je i njime upravlja norveška neprofitna zaklada FIRST Scandinavia u suradnji s nastavnicima, akademskim institucijama i korporacijama. Newton sobe su kvalitetno opremljene, inspirativne STEM učionice usmjerene na visokokvalitetno obrazovanje. Svrha je omogućiti što većem broju djece iskustvo i savladavanje STEM predmeta. Obrazovanje je raznoliko i usmjereno na praktične aktivnosti. 47 Newton soba je osnovano u 15 zemalja, uključujući Norvešku, Tursku i Francusku.

- Uzbuđeni smo što s našim sjajnim partnerima donosimo Newton iskustvo učenja u Hrvatsku. Ove dvije Newtonove sobe pružit će gostujućim učenicima i učiteljima nove obrazovne programe i metode za poticanje znatiželje, motivacije i apetita za STEM učenje - kaže Per-Arild Konradsen, izvršni direktor i osnivač FIRST Scandinavia.

LORI se nalazi na lokaciji „Starog  mlina“ u Ludbregu čime je, osim kreiranja nove obrazovne institucije, započela i revitalizacije tog nekadašnjeg industrijskog kompleksa.

Newton sobe smještene su u dvije novouređene zgrade, a opremljene su za izvođenje ukupno devet obrazovnih modula iz STEM odnosno IKT područja, namijenjenih učenicima u rasponu od 10 do 18 godina starosti.LORI Newton sobe nude obrazovne programe iz čak devet STEM modula:

Gore u zraku s brojevima

Učenici stari 13-15 godina moći će se okušati u pravoj zračnoj spasilačkoj misiji zahvaljujući simulatorima letenja. Priprema leta, planiranje, navigacija i uspješno izvršenje misije uključuje praktičnu primjenu matematičkih znanja, ali i letačkih vještina što ovaj modul, koji se sastoji od pet aktivnosti u trajanju od pet sati, čini znanstveno i praktično izazovnim, ali i uzbudljivim.

Roboti i opseg

Ovo je matematički modul koji spaja robotiku, matematiku, geometriju i učenje strateškog planiranja u rješavanju problema. Kroz tri praktične aktivnosti za djecu između 10 i 12 godina starosti učenici će shvatiti poveznicu rješavanja matematičkih (geometrijskih) izazova sa svakodnevnim životnim izazovima.

Traži i spasi

Matematika i roboti spašavaju živote, a kako to čine učenici između 10 i 11 godina starosti, otkrit će u modulu „Traži i spasi“. Simulirana situacija odrona i spasilačkog zadatka obuhvaća četiri aktivnosti koje uključuju izgradnju vlastitog spasilačkog robota, njegovo programiranje, svladavanje varijabli, uvjeta i petlji te samu misiju spašavanja.

Istražujemo energiju

Kroz tri opipljive aktivnosti istražuju se različiti oblici prijenosa energije kojima se na praktičan način spoznaju principi očuvanja energije i entropije. Učenici između 13 i 16 godina starosti će završetkom modula moći objasniti očuvanje energije te istražiti razne načine njezine transformacije, prijenosa i pohrane.

Misija moguća: Blago kraljeva

Robotika se probija u sve sfere života i poznavanje načina na koji roboti „razmišljaju“ postaje sve važnija i korisnija vještina. Modul je koncipiran kao istraživački rad otkrivanja izgubljenog blaga pomoću robota, a da bi to bilo moguće, učenici starosti 12 i 13 godina uče osnove algoritamskog razmišljanja i programiranja pomoću blokova kako bi njihov robot mogao svladati prepreke i pronaći skriveno blago.

Održiva zrakoplovna goriva

Modul je namijenjen učenicima između 16 i 18 godina starosti koji kroz četiri aktivnosti upoznaju kako se tehnologija, u ovom slučaju proizvodnja biogoriva za zrakoplove, povezuje s temeljnim elementima izgradnje života na našem planetu. Učenici će spoznati biokemijske procese koji organske tvari koje nas okružuju pretvaraju u biogorivo te razmisliti o društvenim i ekološkim implikacijama na zajednice u kojima živimo.

Polymer Party

Učenici u dobi od 13 i 14 godina na praktičan će način izučavati tematiku umjetnih i prirodnih polimera, njihove prednosti i nedostatke, utjecaj na okoliš, a sve kako bi bili sposobni donositi vlastite zaključke o održivim materijalima budućnosti.

Eko kućica

Tema modula je zelena gradnja i održivi građevinski materijali. Učenici u dobi od 11 i 12 godina upoznat će se s vrstama stakleničkih plinova i njihovim utjecajem na okoliš kako bi mogli shvatiti koncepte održivosti i zelene gradnje. Na praktičan način će se upoznati s nacrtima za izgradnju eko kuće i ta znanja će moći praktično primijeniti kroz izradu temelja i montažu predfabriciranih dijelova kuće u umanjenim dimenzijama.

3D printanje

3D printanje postalo je važan dio stvarnosti te svoju primjenu nalazi u cijelom nizu znanstvenih i praktičnih područja. Učenici starosti 13 i 14 godina kroz ovaj će modul moći naučiti prepoznati razne vrste tehnologije 3D printanja te sve faze kreiranja 3D modela, od priprema u softveru do samog ispisa.