FOTO LEPOGLAVA Gradit će se nova stambena zgrada po POS programu, useljenje krajem 2025. Foto: Krešimir Đurić

FOTO LEPOGLAVA Gradit će se nova stambena zgrada po POS programu, useljenje krajem 2025.

| 10.4.2024. u 14:29h | Objavljeno u Našim krajem

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske 14. ožujka ove godine donijeta je odluka o prijenosu vlasništva nad nekretninom u Lepoglavi, čime su stvoreni uvjeti za realizaciju novog programa poticane stanogradnje u Lepoglavi.

Odlukom Vlade nekretnina površine od 3 tisuće četvornih metara, a procijenjene vrijednosti 34 tisuće i 400 eura, prenijeta je u vlasništvo Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, za potrebe realizacije Programa POS-a u Gradu Lepoglavi. Na toj će površini biti izgrađena višestambena građevina za rješavanje stambenog pitanja građana Grada Lepoglave.

O izgradnji višestambene građevine po programu POS-a bilo je riječi na današnjoj konferenciji za novinare, koja je održana u Gradskoj vijećnici.

Uz lepoglavskog gradonačelnika Marijana Škvarića na konferenciji su govorili i državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Željko Uhlir,direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov, varaždinski župan Anđelko Stričak, saborski zastupnik u dosadašnjem sazivu Sabora Predrag Štromar, načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj i načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt i predsjednik lepoglavskog Gradskog vijeća Robert Dukarić, a nazočili su joj članovi lepoglavskog Gradskog vijeća i članovi Mjesnih odbora Grada Lepoglave.

Gradonačelnik Škvarić je izrazio nadu da će projektni zadatak i dokumentacija biti riješeni već ove godine te je posebno naglasio da su Gradu među najbitnijim stvarima mlade obitelji, odnosno mladi.

– Cilj koji smo si postavili je osiguravati, prije svega, radna mjesta i to smo u Lepoglavi uspjeli, ali treba im osigurati i krov nad glavom, što ćemo učiniti upravo s ovim projektom. Vezano uz POS, želim naglasiti tri bitne odrednice. Prvo je da se bavimo politikom, i to politikom sa sadržajem, demografskom politikom, gdje ćemo prije svega dati mogućnost našim mladima da ostanu u našemu gradu, a naravno i drugim mladima da se mogu doseliti u naš grad. Takav projekt otvara i gospodarski segment jer nešto se gradi, stvaraju se nove vrijednost te koristi za naše gospodarstvenike. Treća stvar koju bih također sa zadovoljstvom spomenuo je da vjerujem da je ovo početak rješavanja državne imovine na području grada Lepoglave, gdje je 60 posto područja zemljanih površina i objekata u državnom vlasništvu. To nas onemogućava u kvalitetnom investicijskom zamahu na svim razinama, kako u gospodarskom, komunalnom, tako i u društvenom dijelu. Vjerujem da će s time Lepoglava itekako dobiti novi zamah u svom razvoju – rekao je Škvarić.

Izrazio je zadovoljstvo što je program POS-a napokon krenuo u realizaciju, izrazivši nadu da će krajem iduće godine dodijeliti minimalno 15-ak ključeva stanova mladim obiteljima, ne samo s područja grada Lepoglave, nego i šire.

– Naravno, za mlade imamo i mnoge druge projekte koje radimo, pratimo ih od rođenja, do onog dijela kada idu negdje raditi. Dajemo potpore za novorođene od 400 eura na više, a ponosno mogu reći i da sve mlade obitelji i njihova djeca imaju smještaj u našim dječjim vrtićima, nema liste čekanja, prosječna cijena vrtića je 50 eura, što je dosta prihvatljivo, uz gledanje socijalnog karaktera. Osnovne škole su nam u jednoj smijeni, također imamo produženi boravak i naravno financirane sve vanškolske, vannastavne aktivnosti. Mladim obiteljima, studentima dajemo potpore za njihovo školovanje, nakon čega im dajemo potpore za investicije u gospodarstvu i 5,5 tisuća eura bespovratnih sredstava u slučaju da kupe imovinu, bilo stan ili kuću na području grada Lepoglave – kazao je gradonačelnik Škvarić.

Državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Željko Uhlir  naglasio je da mu je iznimno drago što će se program POS-a realizirati i u Lepoglavi.

– Pred nama je još jedna realizacija, kao i u 83 jedinice lokalne samouprave do sada koje su realizirale projekte poticajne stanogradnje s ukupno 8.900 stanova dosad. Za to je bilo potrebno izdvojiti oko 142 milijuna eura državnih sredstava kao poticaj. U Hrvatskoj je oko 400 tisuća praznih stanova te da će država napraviti model poticaja da se dio tih praznih stanova nađe na tržištu priuštivog najma. Dakle, zasad smo u konceptu stambene politike predvidjeli tri smjera, kako bismo što prije i što jednostavnije našim građanima omogućili priuštivo stanovanje, a POS i poticajna stanogradnja idu dalje – izjavio je Uhlir.

Direktor APN-a Dragan Hristov rekao je kako smatra da će se graditi između 15 i 20 stanova te da bi građevinsku dozvolu mogli dobiti kroz nekoliko mjeseci. se zasad još ne može sa sigurnošću reći koliko je zainteresiranih za POS stanove u Lepoglavi, odnosno koliko je onih koji zadovoljavaju uvjete

- Trebamo utvrditi kolika je lista reda prvenstva, koliko ima kandidata koji zadovoljavaju uvjete da se prijave za POS stanove, ali na bazi prve liste, koja već postoji, a stara je dvije do tri godine, morat će se izvršiti revizija zainteresiranih, jer ako nisu morat ćemo raditi dopunsku listu. Pretpostavljam na bazi iskustava a na temelju sličnih gradova, da će se u Lepoglavi izgraditi višestambena građevina s između 15 i 20 stanova. Kada definiramo točan prodaj stanova onda ćemo raditi probni projekt na osnovu kojeg ćemo dobiti građevinsku dozvolu i po njenom dobivanju idemo u samu realizaciju zgrade. Nadamo se da ćemo u roku od tri do šest mjeseci dobiti građevinsku dozvolu dok sama izgradnja objekta je cca godinu dana tako da se duboko nadam da ćemo do kraja sljedeće godine imati nove stanare u svojim novim domovima - rekao je direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov, dodavši kako će ove stanove biti moguće i unajmiti.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak podsjetio je da je u utorak Varaždinska županija primila prvih 99 predmeta vezanih uz državnu imovinu i nekretnine na području županije.

– Kada govorimo o stanogradnji, treba naglasiti da je ona iznimno bitna ponajviše za mlade obitelji, ali za mlade obitelji osim stana bitno je i radno mjesto, vrtić i škola. Područjem Varaždinske županije prolazi autocesta i prirodno je da se najveći broj poduzetničkih zona nalazi upravo uz autocestu, da ne uništavamo ostale ceste koje su nam izuzetno bitne. Zbog toga će po postupku proglašenja Ivančice, Strahinjčice, Maceljskog gorja, Ravne gore Parkom prirode to biti najjača grana za ovaj kraj. U susjednoj općini Donja Voća nalazi se ne najpoznatija, ali najznačajnija špilja Vindija, u susjednoj općini Bednja nalazi se najljepši hrvatski dvorac, ovdje je jedini ugasli vulkan u Hrvatskoj, a možda i na jugoistoku Europe i mi smo od tog vulkana planirali graditi prezentacijski centar. Ako tih par tema nisu dovoljne da bi privukli turiste, onda zaista ne znam što bi im moglo biti interesantno. Tvrdim da kada to izgradimo, za što nam trebaju tri, četiri godine da sve posložimo i dotad će i do Lepoglave stići brza cesta, bit će to veliki iskorak i ovo će područje biti zeleni biser ne samo Lepoglave, već i Varaždinske županije i cijele kontinentalne Hrvatske – zaključio je župan Stričak.

Govorio je i saborski zastupnik u dosadašnjem sazivu Sabora i bivši ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u čijem je mandatu pokrenut program poticane stanogradnje.

– Govornici su ovdje istaknuli toliko projekata koji se rade u Lepoglavi i njenoj okolici, sažeto, koncizno, ali izuzetno bitno za budućnost Lepoglave i mještana ovoga kraja i naše županije. Što drugo kao saborski zastupnik mogu nego podržati sve te projekte i možda u slijedećem mandatu poraditi na nekim zakonskim aktima koji će ih još modificirati i prilagoditi trenutku koji dolazi jer imamo novih potreba – rekao je Štromar.

O programu POS-a govorio je i Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica, u kojoj je proveden POS program.

– Prije dosta godina odlučili smo da imamo strategiju razvoja i da pripremamo bolju budućnost svim mladima i sada smo u fazi izgradnje treće zgrade POS-a. Želimo mlade zadržati u našim krajevima, pogotovo mi koji smo uz granicu, pa ćemo izgradnjom još jedne zgrade POS-a uz vrtić koji smo izgradili, uz školu i dvoranu, ostalu komunalnu infrastrukturu te uz poduzetništvo koje u našoj općini dobro funkcionira, osigurali smo uvjete da mladi ostanu živjeti na našem području – zaključio je Korotaj.

I dok u Cestici već imaju dobra iskustva s POS-om, u Općini Kumrovec za taj se program tek pripremaju.

– U fazi smo izgradnje deset stanova po programu POS-a, a već sada imamo zainteresiranih za 30 pa i više stanova. Planiramo i sljedeću zgradu projektirati, a da iza nje dođe i treća – rekao je kumrovečki načelnik Robert Šplajt.

Nakon konferencije, sudionici su zajedno s novinarima obišli lokaciju na kojoj će se graditi POS stanovi u Lepoglavi.