FOTO: Počeli radovi na izgradnji pročišćivača i kanalizacije u Jalžabetu Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Počeli radovi na izgradnji pročišćivača i kanalizacije u Jalžabetu

| 4.5.2018. u 16:32h | Objavljeno u Našim krajem

Na području općine Jalžabet danas su krenuli radovi na dva velika projekta. Jedan je pročišćivač otpadnih voda te spojni kanal u blizini Plitvičke ulice u vrijednosti od 7.4 milijuna kuna, a drugi je izgradnja kanalizacije i obnova nogostupa s obje strane u Varaždinskoj ulici u vrijednosti od 4 milijuna kuna.

- Sasvim je logično da kada smo krenuli s izgradnjom pročišćivača na području općine da smo ujedno i krenuli u izgradnju kanalizacije u glavnoj ulici te obnovu nogostupa, a koja će se provoditi istovremeno kao i pročišćivač. Velika je to investicija i projekt u koji smo morali ići sami s obzirom da nismo upali u projekt aglomeracije koji se provodi diljem Varaždinske županije - rekao je Mirko Magić, načelnik općine Jalžabet.

Uređaj za pročišćivanje će obrađivati otpadne vode za sve korisnike s područja naselja Jalžabet, Imbriovec i Novakovec. Pripremu projekta odradile su stručne službe Općine Jalžabet, koje su ujedno pribavile projektnu dokumentaciju i građevinske dozvole te riješile imovinske odnose na lokaciji izgradnje uređaja, a realizacija će se financirati iz sredstava Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kroz Mjeru 7. Planiranje ovog projekta je krenulo još za vrijeme mandata prethodnog načelnika općine Jalžabet, Josipa Križanića, sada zastupnika u Hrvatskom saboru.

- Općina Jalžabet ide svojim kontinuitetom. Po svim pokazateljima smo jedna od najperspektivnijih općina u županiji. Po izvozu smo treći, po broju zaposlenih smo četvrti, a naša gospodarska zona stalno raste. I ove godine imamo dva nova investitora u gospodarskoj zoni gdje će se raditi dvije nove hale za koje je preduvjet bio napraviti pročišćivač i kanalaziciju, najprije u gospodarskoj zoni. Nismo mogli čekati aglomeraciju za koju svojevremeno nismo znali gdje će svugdje ići upravo da bi omogućili ljudima onakav standard kakav mora biti - rekao je Križanić.

Ovaj projekt je nastao u suradnji s Hrvatskim vodama i Varkomom, a izvođač radova je Međimurska hidrogradnja. Izgradnjom uređaja za pročišćavanje omogućit će se priključenje na sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda za minimalno 70 % domaćinstava naselja Jalžabet. Predviđeni rok završetka radova je 15 mjeseci ili do 2020. godine.

- Ovo danas je jedan dobar primjer kako jedna općina s otprilike 3 600 stanovnika u relativno ruralnom području dati jedan veliki civilizacijski pomak u području vodoopskrbe. Svi stanovnici će dobiti i odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, komunalnih i industrijskih otpadnih voda. Važan iskorak su napravili. S obzirom da nisu upali, kao i što su sami rekli, u projekt aglomeracije, sami su napravili projekt i nakon toga je Varkom napravio postupak javne nabave za radove. S obzirom da je projekt bio kvalitetno napravljen nije bilo nikakvih problema i mi sada krećemo s radovima i nadam se da ćemo se ovdje opet naći u roku od 15 mjeseci kada bi radovi trebali završiti - rekao je direktor Varkoma, Željko Bunić.

- Treba pohvaliti aktivnost općine Jalžabet i Varkoma da su prvo zbrinute industrijske otpadne vode u poslovnoj zoni čime se omogućilo nova zapošljavanja i dohodak u općini. Hrvatske vode su značajno doprinijele u izgradnji prvog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u općini, a ujedno ćemo se potruditi još ove godine da se u sustav priključi naselje i Kaštelanac na pročišćivač u poslovnoj zoni. Ovo će omogućiti nesmetani rad u poslvnoj zoni, podići će standard života za sve građane, a isto tako će dovesti do čišće rijeke Plitvice s obzirom da su do sada otpadne vode išel u rijeku, a uskoro i planiramo projekt čišćenja rijeke s kojima ćemo ići na natječaj za Europske fondove - zaključio je Zoran Đureković, direktor Hrvatskih voda.