FOTO Kneginčani uživali u tradiciji na sajmu "Veseli Kneginec" Foto: Općina Gornji Kneginec

FOTO Kneginčani uživali u tradiciji na sajmu "Veseli Kneginec"

I.D./Varaždinske vijesti | 7.11.2016. u 11:28h | Objavljeno u Našim krajem

Kako bi se očuvala tradicija starih zanata, nekadašnjeg pripravljanja jela, tradicija vinskih svečanosti, tradicijskih pjesama, igara i plesova, i ove je godine, sedmi put zaredom, 5. studenoga, u dvorani Osnovne škole Kneginec Gornji, u organizaciji Općine Gornji Kneginec i Turističke zajednice Općine Gornji Kneginec, održan sajam “Veseli Kneginec - tradicija u vinu, zanatima i običajima".

- Tradicijski i umjetnički zanati najbolji su pokazatelji dugovječnosti i uspješnosti ljudi i naroda. Udruge i obiteljska poljoprivredna gospodarstva najviše senzibilizirani za tradiciju od koje možemo mnogo naučiti - ističu iz Općine Gornji Kneginec.

U cilju očuvanja i promicanja tradicijske kulture, svoj doprinos kulturnom programu sajma dali su učenici 1.a razreda OŠ Kneginec Gornji sa svojom mentoricom, učiteljicom-savjetnicom, Antonijom Bobek, ŽVS Kneginje, fokloraši KUD-a Knegingrad, mališani dječjeg vrtića "Bubamara" sa svojim tetama, učenice Tena Kramar i Ana Novotny sa svojim mentorom, profesorom Josipom Levatićem, TS exFakini, volonteri projekta "Grofica Lujza" iz Novoga Marofa, Žene iz Centra svijeta - Ludbreg, glazbeni sastav "Stari zajci" te mnogi drugi.

Posjetitelji su tradiciju mogli pronaći na zanimljivim radionicama prerade grožđa i krštenja mošta Udruge vinogradara i voćara "Varaždinbreg", izrade ukrasa od jesenskih plodova članova Kneginečke udruge mladih te izrade cvijeća i božićnih ukrasa od krep-papira volontera projekta "Grofica Lujza".

Nakon što su obišli sve štandove i pogledali kulturni program, posjetitelji su se s tradicijom mogli susresti i za stolom. Tradicijske kolače i jela mogli su kušati na štandovima Udruge žena “Jalžabet” i “Đurđica”, KUD-a “Knegingrad”, Udruge umirovljenika “Kneginec Gornji” i restorana “Zlatne Gorice”. Posjetitelji su se mogli okrijepiti i izvrsnim gulašem koji je za sve posjetitelje i izlagače sajma bio besplatan. Najmlađi posjetitelji sajma mogli su uživati u mliječnim proizvodima iz “Mliječnog bistroa”.

- Uz zahvalu svim izlagačima: KUM – Kneginečka udruga mladih, KUD Knegingrad, Likovna sekcija KUD-a Knegingrad, Udruga žena Jalžabet, Domaća radinost Krpe i konci, Spomenka Trojko, OPG Nikola Vujnovac, Udruga vinogradara i voćara Varaždinbreg, Biovitalis d.o.o., OPG Slobodan Metlikovec, Domaća radinost Božena Vragović, Domaća radinost Dragica Topolko, Udruga žena Preslica, HUKA - Mirjana Božović, LU Kula Kneginec, Udruga žena Đurđica Turčin, Udruga umirovljenika Općine Gornji Kneginec, HUKA - Marija Prahić, te LU Zec, upućujemo i poziv na osmi tradicijski sajam sljedeće godine - naglasili su iz Općine Gornji Kneginec.