FOTO Jalžabet proslavio svoj dan: "Nismo bili ni svjesni svojih kapaciteta, ali sam znao da se može bolje!" Foto: Luka Šalamun

FOTO Jalžabet proslavio svoj dan: "Nismo bili ni svjesni svojih kapaciteta, ali sam znao da se može bolje!"

MGA | 17.11.2023. u 19:50h | Objavljeno u Našim krajem

Večeras je svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan Općine Jalžabet i blagdan Svete Elizabete Ugarske, nebeske zaštitnice Župe Jalžabet koji se slavi 17. studenog. Svečanom sjednicom ujedno se obilježilo 30 godina od osnutka Općine Jalžabet, a događanje je svojim nastupom uveličao KUD "Elizabeta" Jalžabet.

Svečanu sjednicu u Domu kulture Jalžabet otvorio je predsjednik Općinskog vijeća Siniša Sreček poželjevši dobrodošlicu svim gostima među kojima su bili načelnik Petrijanca Željko Posavec kao izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića, varaždinski župan Anđelko Stričak kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, saborska zastupnica Andreja Marić, predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, načelnik Sračinca Božidar Novoselec, načelnica Donje Voće Sanja Kočet, načelnik Martijanca Branimir Nađ, župnik Župe Sv. Elizabete Ugarska Matija Vonić i brojni drugi uzvanici. 

Povukli 14 puta više EU novca nego u ranijem mandatu

Načelnik Općine Rajko Solar na početku večeri osvrnuo se na realizirane i najavio buduće projekte u Općini.

- S ponosom mogu reći da smo ostvarili većinu zacrtanih ciljeva danih kao obećanje na zadnjim lokalnim izborima. Smatram da smo svoje prilike uhvatili i da svojim radom stvaramo i nove prilike. Uvijek naglašavam važnost otvorenog i transparentnog poslovanja javne uprave, a tome u prilog ide opet najbolja ocjena Javnog instituta za financije.

Rekao bih da smo čak nadobudno u kampanji isticali povlačenje sredstava iz europskih fondova. Sad, nakon 2,5 godine napornog rada, imamo ugovorenih 1,8 milijuna eura dok je u prethodnom mandatu povučeno tek 130.000 eura, što znači da je 14 puta više europskog novca stiglo u Općinu Jalžabet. Europski novac ne poznaje političke boje nego prepoznaje dobar projekt i dobar tim. To su europska sredstva za važne projekte za razvoj Jalžabeta i s tim nastavljamo i dalje - naglasio je Solar i nabrojao neke od najvažnih projekata kao što je obnova 12 prometnica zahvaljujući milijun eura povučenih iz Fonda solidarnosti, uz druge prometnice tako da je dosad u polovici mandata ove općinske uprave obnovljeno preko 20 prometnica u cijeloj Općini. Iz NPOO-a dobiveno je 650.000 eura za dogradnju dječjeg vrtića, uz sredstva dobivena za postavljanje solarne elektrane na krovu vrtića.

- Od velike važnosti su i projekti poput optičkog interneta i LED rasvjete te dva nova teniska terena na Sportskom centru, a gradi se i nogometni kavez. U izgradnji je i pješačko-biciklistička staza između Jalžabeta i Kelemena. Osim toga tijekom godine Općina živi punim plućima i bogatim društvenim radom te tadom brojnih udruga - naveo je Solar kazavši da na početku izborne utrke nije bio ni svjestan svih neostvarenih kapaciteta Jalžabeta.

Projekt na arheološkom lokalitetu Gomila uvrstit
će Jalžabet na kulturnu kartu Europe i svijeta

- Ali sam znao da možemo i moramo bolje. U ove dvije i pol godine moj tim suradnika i ja suočili smo se s mnogo prepreka i izazova ali predanim radom, ne samo da smo to prevladali, nego smo i u redovnoj komunikaciji sa svim ciljnim grupama i stanovnicima, kojima stojimo na raspolaganju i uvažavamo njihovo mišljenje po raznim temama - naglasio je Solar. 

Varaždinski župan također je čestitao stanovnicima Jalžabeta na svim postignućima koje su postigli proteklih 30 godina.

- U ovih 30 godina, zahvaljujući i prijašnjim načelnicima, Jalžabet je od općine na "predzadnjem mjestu došla do Općine koja je u vrhu ne samo Varaždinske županije nego i na razini RH, i to po ulaganjima u komunalnu, sportsku i obrazovnu infrastrukturu te ima jednu od najrazvijenih Poduzetničkih zona koja je omogućila zapošljavanje mnogih. Varaždinska županija u suradnji s Općinom planira izgraditi prezentacijski centar na arheološkom lokalitetu Gomila. U fazi je otkup zemljišta i ishođenje lokacijske dozvole. Kad se projekt realizira to će biti jedna od značajnijih investicija te razine te će Jalžabet time biti uvršten na kulturnu kartu Europe i svijeta, a to je i temelj za daljnji razvoj turizma na ovom području - poručio je župan Stričak. 

Načelnik Petrijanca Željko Posavec rekao je da Općinu Jalžabet krasi jedna dobra energija i da načelnik Solar ima puno volje i želje da unaprijedi sva naselja u Općini i da mu u tome jako dobro ide. Naglasio je da se Općina istaknula u povlačenju EU sredstava i da su u tome jako ažurni i spremni u prijavi novih projekata.

DODJELJENE I OPĆINSKE NAGRADE

Stjepan Hruško i Zoran Hercigonja ovogodišnji
su lauerati glavnih općinskih nagrada

Nagradu za životno djelo Općine Jalžabet ove je godine dobio Stjepan Hruško, rođen 1956.godine u Novakovcu. Strastveni je zaljubljenik u sport od mladosti kada kreće sa svojim mnogobrojnim sportskim i društvenim postignućima, prvo kao natjecatelj u krosu, a potom osniva Nogometni klub u Novakovcu. Kasnije postaje vatrogasni podoficir te zapovjednik DVD-a Novakovec. Bio je aktivan omladinac i sudionik sklapanja ugovora mjesne zajednice za telefonski priključak, plinsku mrežu te cestu Novakovščak. I danas je aktivan član društva u svim lokalnim akcijama i manifestacijama.

Nagradu za doprinos ugledu i promociji Općine Jalžabet u zemlji i svijetu primio je Zoran Hercigonja. Svestrani nastavnik informatike i računalstva dosad je primio tri državne nagrade za najboljeg prosvjetnog djelatnika. Postiže brojne rezultate na školskim natjecanjima, autor je 12 stručnih knjiga, priručnika i zbirki zadataka te je kreirao besplatnu platformu za učenje programiranja, a bavi se i edukacijom iz medijske pismenosti. Pokrenuo je digitalni stručni časopis Varaždinski učitelj, bavi se književnošću; objavio je zbirke poezije, kratke romane i zbirke pripovijedaka, a pomalo i slika.

NK Jalžabet i DVD Jalžabet dobili su nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju. DVD Jalžabet ove godine obilježava stotu godišnjicu svoga postojanja. Osim mnogobrojnih intervencija i obnove doma u Jalžabetu DVD je osvojio brojne nagrade na natjecanjima, a ove je godine organizirao i vatrogasno natjecanje pod nazivom prvi Kup DVD-a Jalžabet. Nogometni klub Jalžabet sa svojih 100-tinjak članova natječe se u 7 kategorija. Uz mnogobrojne ovogodišnje pobjede, nagrade i projekte po drugi puta u povijesti kluba ove su godine osvojili Kup Županijskog nogometnog saveza Varaždinske Županije.

Leoni Premužić, Katja Vuković i Dorja Pernar primile su nagrade za iznimna sportska postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju. Leona i Katja su članice Gimnastičkog kluba Vindija Varaždin, a Dorja pleše u Sportskom plesnom klubu Valcer Varaždin. Katja i Dorja su također članice KUD-a Elizabeta Jalžabet. Dobitnicima se dodjeljuje nagrada u iznosu od 200 eura.