FOTO: Izložbom starina i ručnih radova u Remetinec unijet dašak prošlosti

J.Š./Varaždinske vijesti | 8.4.2019. u 10:15h | Objavljeno u Našim krajem

Izložba starina i ručnih radova sekcije rukotvorina KUD-a Remetinec pod nazivom "Kak su živeli naši stari" održana je ovog vikenda u društvenom domu Remetinec, a više o njoj uoči otovrenja rekla je predsjednica KUD-a Remetinec – Nadica Puškadija.

- Ovom izložbom sekcija rukotvorina KUD-a Remetinec želi unijeti „dašak prošlosti i drugih vremena".Želja nam je bila prikazati kako se nekada živjelo i što se koristilo u svakodnevici. Izložili smo starinske stolnjake rukom vezene i ostale kućanske predmete. U današnje vrijeme koje je stresno i užurbano želimo izdvojiti nešto iz onih vremena kada se živjelo polagano, bez napetosti i stalnog stresa za koje naše bake i djedovi nisu znali. Ovo je zapravo jedna šetnja kroz prošlost. Mene je osobno uvijek privlačilo nešto starinsko iz prošlih vremena. Uvijek sam voljela bakine priče o njihovom djetinjstvu. Tako je to i danas jer ima nešto u tim starim predmetima. Svaki taj komad ima iza sebe neku priču samo se treba malo potruditi i istražiti je - rekla je Puškadija.

Ova mala izložba nastala je upravo zahvaljujući članovima, zaljubljenicima u stare običaje i život sela Remetinca. Uz folklornu i tamburašku sekciju, već desetu godinu u sklopu KUD-a Remetinec djeluje i sekcija rukotvorina. Sekcija rukotvorina želi i na ovoj izložbi pokazati svoje radove koje članice svojim vrijednim rukama izrađuju u tišini svojega doma. Pletu, heklaju, našivavaju stolnjake, pregače, ukrasne ručnike i vrećice. Dio radova koriste se kao pokloni na gostovanjima gdje ponosno predstavljaju svoje društvo i svoj Remetinec.

- Ovom izložbom šaljemo poruku važnosti prikupljanju predmeta iz svakodnevnog života pozivajući građane na očuvanje kulturne baštine i takvih predmeta. Bliži se i naš veliki kršćanski blagdan Uskrs pa su i za tu prigodu članice pripremile prigodne radove od pisanica, uskrsnih nadstolnjaka, čestitki...za svakoga ponešto - dodaje Puškadija, dodajući da prihodi od radova idu za nabavu konca, materijala i ostalog potrebnog za rad sekcije rukotvorina te zahvalila svim članovima, sumještanima i Gradu Novom Marofu na potpori koju daju ovakvim inicijativama.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Grada Novog Marofa – Siniša Jenkač, koji je otvorio izložbu. Zahvalio se KUD-u Remetinec što tijekom cijele godine svojim aktivnostima pridonosi očuvanju starih običaja i kulturne baštine, kreiranju manifestacija kao što su Čiselsko prošćenje te im zaželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Izlozba_Remetinec_1.JPG

Izlozba_Remetinec_18.JPG

Izlozba_Remetinec_13.JPG

Izlozba_Remetinec_3.JPG

Izlozba_Remetinec_15.JPG

Izlozba_Remetinec_19.JPG

Izlozba_Remetinec_21.JPG

Izlozba_Remetinec_30.JPG