FOTO izložba vina u Vinici događaj koji se ne propušta, u vinima uživali Čačić i Štromar Foto: Krešimir Đurić

FOTO izložba vina u Vinici događaj koji se ne propušta, u vinima uživali Čačić i Štromar

IHR/Varaždinske vijesti | 9.3.2019. u 17:15h | Objavljeno u Našim krajem

Udruga vinogradara „Vinea“ Vinica te Općina Vinica i ove godine upriličili su izložbu mladih vina „Vinea 2019“, koju ni nisu propustili varaždinski župan Radimir Čačić, ali i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, a u Vinici su tim povodom bili i predstavnici pokrovitelja izložbe, Ministarstva poljoprivrede na čelu s tajnikom Tugomirom Majdakom, kao i načelnici okolnih općina.

- Ove godine smo dobili 332 uzoraka vina što je više nego lani, od čega je 291 vina osvojilo odličje. Ono što je za nas posebno važno je da su više od 60 % uzoraka sortna vina, a kad smo počinjali bilo je više od 80 posto miješanih vina, zbog čega smo izuzetno zadovoljni. Godina je bila s puno Sunca za što su se neki vinogradari pripremili, a neki baš i ne, što se najbolje vidjelo kod ocjenjivanja - rekao je Stjepan Kovačić, predsjednik Udruge "Vinea" iz Vinice.

Stručno povjerenstvo sastavljeno od renomiranih enologa obavilo je ocjenjivanje uzoraka te su proglašeni šampioni. Tako je Šampion izložbe vina "Vinea 2019." članova Udruge vinogradara Vinea iz Vinice pinot bijeli - polusuho vino Renata Kostanjevca iz Marčana, dok je Šampion izložbe traminac - polusuho vino Vinogradništva Šenveter iz Svete Ane u Sloveniji. Zaslužena odličja organizatori će podijeliti vinogradarima na Vinskom balu, koji će se održati iduće subote u 19 sati.

Sin Kostanjevca, čije je vino već primilo tri zlatne medalje, a sada je proglašeno šampionom, rekao je kako je u to uloženo puno truda i ljubavi.

- Svaki vinar ima svoje tajne, pa tako i mi. Najvažnije je da je grožđe zdravo - otkrio je i rekao kako je tradicija vinogradarstva u njegovoj obitelji duga više od pola stoljeća, zbog čega ga ovogodišnje priznanje posebno veseli.

Načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac je naglasio kako je ovo već 19. godina da se organizira izložba vina u Vinici, a nije propustio osvrnuti se i na kvalitetu viničkih vina.

- Naša vina su najpoznatija i najbolja, a pila su se i na bečkom dvoru zahvaljujući grofovima Bombelles i ostaloj vlasteli koji su zasadili najbolje sorte grožđa. Izložba je postala važan događaj i prepoznatljiva, a svake godine imamo zastupljene sve regije, ali i susjedne zemlje. Svake godine imamo podjednak broj uzoraka što samo dokazuje da je izložba jedna od najboljih - poručio je Kostanjevac.

Kako je bilo danas u Vinici donosimo u fotogaleriji.