FOTO Izložba u Doljanu pokazala da su uskrsni vjenčići, pisanice i cvijeće pravi hit Foto: UŽ Doljan

FOTO Izložba u Doljanu pokazala da su uskrsni vjenčići, pisanice i cvijeće pravi hit

I.D./Varaždinske vijesti | 26.3.2024. u 19:08h | Objavljeno u Našim krajem

Stolnjaci, nadstolnjaci, salvetići, cvjetovi i buketići od krep papira i najlonki, uskrsni vjenčići, pisanice, krunice... Ovo je tek dio ručnih radova koje su vrijedne ruke članica Udruge žena općine Sveti Ilija - selo Doljan izradile i izložile u nedjelju 24. ožujka u Društvenom domu u Doljanu.

Prigodna uskrsna izložba privukla je brojne mještane općine, koji su se s veseljem prisjetili nekadašnjih običaja i ukrasa, od kojih su mnogi našli svoje mjesto i u "modernim" domovima.

udruga_zena_doljan_-_sveti_ilija_-_uskrsna_izlozba_24032024_2.jpg

- Izuzetno smo sretne i zadovoljne što je našu izložbu posjetilo više od stotinu ljudi. Hvala svima koji su nas došli podržati i cijene naš rad, a oni koji nisu došli sada, doći će drugi put - naglasila je predsjednica udruge Biserka Sokol.

udruga_zena_doljan_-_sveti_ilija_-_uskrsna_izlozba_24032024_17.jpg

Kako nam je rekla, svi izloženi radovi bili su izrađeni od prirodnih materijala.

- Koristile smo jutu, špagu, konac... sve ukrase izradile smo same. Naravno, bilo je tu i ukrasa od krep-papira - cvijeća i ukrasa na vjenčićima, ali i figurica od gipsa koje smo također same izradile. Ništa nismo kupile - istaknula je.

Ukrasi od heklane špage i konca mnoge su podsjetili na ovu već pomalo zaboravljenu vještinu. Ručni rad su i košarice u kojima se na Uskrs hrana nosi na blagoslov u crkvu, kao i pokrivala za košarice.

udruga_zena_doljan_-_sveti_ilija_-_uskrsna_izlozba_24032024_9.jpg

Uz nezaobilazne pisanice koje su privlačile poglede svojim šarenilom i maštovitom izradom, "hit" izložbe, kako nam je otkrila Biserka Sokol, bilo je cvijeće od krep-papira.

- Najpopularniji su suncokreti, mnogi su ih ponijeli kućama. Inače, za izradu jednog takvog suncokreta potrebna su dva sata. A iznenadilo nas je i što su vrlo traženi bili i buketići od krep-papira, za koje smo mislile da su već pomalo zaboravljeni - dodala je.

udruga_zena_doljan_-_sveti_ilija_-_uskrsna_izlozba_24032024_16.jpg

A osim ručno izrađenih ukrasa, posjetitelje su oduševili i kolači koje su također pripremile članice udruge. Bilo je tu pravih domaćih, "starinskih" kolača, ali i drugih delicija.

udruga_zena_doljan_-_sveti_ilija_-_uskrsna_izlozba_24032024_20.jpg

Izložbu su posjetili i članovi Kulturno-umjetničke udruge "Magda i Luisa" iz Madžareva, s kojima Udruga žena općine Sveti Ilija često surađuje i sudjeluje na događajima kojima se njeguje izrada tradicionalnih ukrasa. Gosti su čestitali domaćinima na zanimljivoj i sadržajnoj izložbi te im zahvalili na srdačnoj dobrodošlici i gostoprimstvu.

Više fotografija pogledajte u fotogaleriji: