FOTO Grad Ludbreg slavi svoj dan, a obilježili su ga svečanom sjednicom te nagradili zaslužne sugrađane Foto: Martin Novosel

FOTO Grad Ludbreg slavi svoj dan, a obilježili su ga svečanom sjednicom te nagradili zaslužne sugrađane

| 19.3.2023. u 16:56h | Objavljeno u Našim krajem

Centar za kulturu i informiranje Dragutin Novak, bio je domaćin Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Ludbrega povodom Dana grada koji se slavi svake godine 19. ožujka. Bila je to prilika da se podsjeti na sve što je postignuto u jednogodišnjem razdoblju u Ludbregu, ali ujedno i da se naglasi na što će se trošiti napori u nadolazećih godinu dana. 

- Tijekom prošle godine završili smo puno projekata, započeli neke nove, a cijelo to vrijeme smo ulagali unapređenje kvalitete življenja u našem gradu, ulažući u nove ceste, javnu rasvjetu, kulturnu, obrazovnu i sportsku infrastrukturu. Osim u vodovod i kanalizaciju, ali to je neka druga priča. Oni koji žive u Ludbregu i dolaze u Ludbreg vide sve promjene koje naš grad doživljava, a vijećnice i vijećnici Gradskog vijeća paze da te promjene budu u skladu sa željama naših sugrađana - naglasio je Dubravko Bilić na početku svog govora pred okupljenim mnoštvom.

Naglasio je napore u obrazovanju poput dogradnje gradskog vrtića te izgradnja i uspostavljanje obrazovnog centra u STEM području Lori za osnovnoškolce u vrijednosti od 3 milijuna eura, a tu je posebno naglasio dobru suradnju sa Županijom.

- Zahvaljujem svima koji rade na tome projektu, a posebno Županiji i pročelniku Huđeku na partnerstvu i pomoći. Iskoristio bih priliku i ovdje napomenuti kako su se u zadnje dvije godine desile velike promjene u odnosima između Grada Ludbrega i Županije u skrbi oko Osnovne škole Ludbreg. Iako grad nije vlasnik škole i iako ne skrivamo našu želju da upravljamo školom, u zadnje dvije godine zajedno sa Županijom uredili smo vanjsko školsko igralište, prošle godine županija je zamijenila rasvjetu i posložila instalacije unutar škole, ove godine kreće unutarnje uređenje škole, a dolazi i solarna elektrana čime bi se smanjila potrošnja energenata za našu veliku školu. Zahvaljujem Županiji na ovim ulaganjima, sa željom da se u još većem obujmu nastave u obliku izgradnje nove srednje škole za koju je ishođena sva potrebna dokumentacija čime bi obrazovanje u Ludbregu od vrtića pa do srednje škole dobilo jednu novu dimenziju - istaknuo je Dubravko Bilić.

- Gradonačelnik je posvetio velik dio svog života posvetio vođenju ovog grada i to radi velikim srcem, čestitam vam 10 godina uspješnog rada i želim vam barem još toliko. Gradonačelnik je uspješan samo koliko ima kvalitetan tim. Ono što me posebno veseli da Ludbreg i ovo područje prednjači što uspješno povlače sredstva iz EU fondova. Kvalitetnom pripremom mogu se ostvariti projekti za podizanje standarda mještana građana Ludbrega. Ludbreg je godinama poznat kao iznimno socijalno osjetljiv grad koji se brine za sve generacije i uzraste, od najmlađih do generacija koji se nalaze u zlatnom dobu života. Posebno me veseli što su prepoznali turističko brendiranje, osnovali Turističku zajednicu Centar svijeta kako bi sve svoje marljive OPG-ove i vinogradare u jednu cijelinu jer Ludbreg ima jednu bogatu povijest i baštinu - rekla je Silvija Zagorec, zamjenicu varaždinskog župana.

Gradonačelnik se također zahvalio se i Gradu Varaždinu na pripremi ITU mehanizma gdje je Ludbreg partner Varaždinu, ali i mnogim općinama koje sudjeluju u ovom važnom europskom financijskom mehanizmu.

Na svečanoj sjednici su uručena javna priznanja zaslužnim sugrađanima, a ove godine nagrade za najbolje učenike su dobili Darija Rusak iz OŠ Ludbreg te Marija Kokolek iz ludbreške Srednje škole dok su zahvalnicama nagrađeni Terezija Šercer iz Velikog Bukovca, Mario Lohajner iz Ludbrega, Ivana Kapusta iz Ludbrega te Jadranka Draganić iz Ludbrega, Plaketu grada Ludbrega su dobili Rukometni klub Ludbreg te Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrastovsko, Nagradu za životno djelo dobio je Ivan Lončarić iz Vinograda Ludbreških, dok je nagradu za Počasnog građanina dobio mons. Josip Đurkan koji se u ime nagrađenih obratio okupljenima.

- Nikad nisam radio nešto da bi bio promoviran ili da dobim nagradu, nego zato jer sam osjetio ljubav i vjernost prema tom božjem narodu kojeg sam služio ovdje u Ludbregu 37 godina. Uz sve to su se pokazivale potrebe kojima sam uvijek nastojao udovoljiti. Tako smo stvarali ovo što smo stvorili i proštinište, ali ne sam, nego sa svim svojim suradnicima. Nisu uvijek cvale ruže, bilo je i trnja, ali smo sve nadvladali. Čovjek treba imati snažnu vjeru i volju i onda može nadvladati sve - rekao je mons. Đurkan.