FOTO Folklorne skupine iz Maruševca, Poljske i Meksika okupile široku publiku na festivalu COFA

VV | 14.7.2023. u 19:15h | Objavljeno u Našim krajem

U školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec u četvrtak, 13. srpnja, održan je program u sklopu 2. Međunarodnog folklornog festivala COFA, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Klaruš i Općine Maruševec.

U programu festivala u Maruševcu sudjelovale su folklorne skupine Compania Internacional de Danza Folklorica Tierra Mestiza iz Meksika, The Song and Dance Ensamble „Krakus“ of Cracow University of Science and Technology iz Poljske te domaćini, KUD Klaruš iz Maruševca, koji su mnogobrojnoj publici pripremili bogat program i donijeli dašak folklora i običaja iz krajeva koje predstavljaju.

Ovo je bila prilika da se gosti iz Meksika i Poljske upoznaju sa tradicijskom baštinom, tradicionalnim jelima te rukotvorinama vrijednih ljudi maruševečkog kraja, što su predstavljale Udruga žena Maruša te Udruga žena Jurketinec. Kroz izložbe Rudnici Ladanja i Brodarovca te ilustracije Slavenskog folklora publici su se predstavile autorice Anica Šimunec i Sanja Kolenko. KUD „Klaruš“ Maruševec prezentirao je maruševečku narodnu nošnju te jurjevske običaje maruševečkog kraja kroz kićenje Jure Zelenog.

Kuburaška udruga Maruševec, pucanjem iz kubura najavila je folklorni program koji je potrajao gotovo dva sata. Na početku okupljenima su se obratili idejna začetnica festivala Petra Golubar te načelnik Mario Klapša, naglasivši kako se čuvanje tradicije jednoga naroda, odnosno kulturnog nasljeđa koje se prenosi s generacije na generaciju, najbolje se očituje u njegovu poštivanju te kako Općina Maruševec zajedno sa svojim udrugama i pojedincima predano radi na njegovanju i promociji svoje kulturne baštine.

Potvrdio je to i Zlatko Peharda, tajnik KUD-a Klaruš istaknuvši zadovoljstvo nastupom KUD-a na COFA-i, međunarodnom folklornom festivalu unutar mreže CIOFF, svjetske organizacije organizatora folklornih festivala registrirane pri UNESCO-u, koja djeluje na očuvanju, promociji i širenju tradicijske kulture u svijetu.

Osim mnogobrojne publike i udruga, festivalskom programu u Maruševcu prisustvovali su i direktorica Turističke zajednice područja Sjever Zagorja Mirjana Koledić te predsjednik Općinskog vijeća Općine Maruševec Damir Šprem s vijećnicima.