FOTO Folkloraši iz regije u Maruševcu proučavali folklor alpske zone Foto: Općina Maruševec

FOTO Folkloraši iz regije u Maruševcu proučavali folklor alpske zone

Varaždinske vijesti | 5.9.2023. u 13:16h | Objavljeno u Našim krajem

U subotu, 2. rujna u općini Maruševec održano je treće izdanje Seminara folklora alpske zone u organizaciji Varaždinskog folklornog ansambla, u suradnji s Kulturno-umjetničkim društvom Klaruš Maruševec i Zajednicom kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije.

Kako ističu iz Općine Maruševec, folklorni ples i glazba važna su sastavnica kulture svakoga naroda, a prenošenjem znanja o kulturi i tradiciji mlađi naraštaji mogu spoznati kako se prije živjelo, odnosno koliki značaj su nekada imali glazba i ples.

Ovogodišnje izdanje seminara bilo je posvećeno narodnim plesovima i pjesmama Međimurja, a na početku programa folklorašima iz regije riječi dobrodošlice uputili su načelnik općine Maruševec Mario Klapša i predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije Zlatko Peharda, istaknuvši pritom zadovoljstvo što se i treće izdanje seminara održava u sredini koja je bogata materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom, kao i što se iz godine u godinu broj polaznika ovog seminara povećava.

Plesni dio seminara u Domu kulture u Čalincu vodio je Ivan Ivančan, dugogodišnji bivši umjetnički voditelj Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, dok je za glazbeni dio seminara u prostorijama Općine Maruševec bio zadužen Tibor Bün, dirigent Varaždinskog tamburaškog orkestra, koji su kroz zanimljiva predavanja prenijeli saznanja i informacije polaznicima seminara.

Na seminaru je sudjelovalo 45 polaznika iz 11 udruga iz čak tri županije - Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke.