FOTO Dobrovoljno vatrogasno društvo Vidovec svečano obilježilo 130. obljetnicu osnutka Foto: Krešimir Đurić

FOTO Dobrovoljno vatrogasno društvo Vidovec svečano obilježilo 130. obljetnicu osnutka

| 25.6.2022. u 19:36h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Dobrovoljno vatrogasno društvo Vidovec danas je svečano obilježilo 130. obljetnicu osnutka. Nakon dočeka gostiju kod vatrogasnog doma, obilježavanje je počelo mimohodom središtem Vidovca.

dvd_vidovec_130_obljetnica_25062022_4.JPG

Proslava je održana u šatoru kod zgrade Općine, gdje su okupili brojni uzvanici, među kojima su bili izaslanik glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Mario Starčević, župan Anđelko Stričak, općinski načelni Bruno Hranić, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc, počasni predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Zvonko Biškup, predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja iz županije i drugih krajeva Hrvatske, predstavnici udruga s područja općine, sponzora i mnogi drugi.

dvd_vidovec_130_obljetnica_25062022_22.JPG

Poseban pozdrav upućen je najstarijim članovima DVD-a Vidovec: već 70 godina član društva je Stjepan Rožmarić, 60 godina Ivan Kovačić, a ostali dugogodišnji članovi su Franjo Kovačić, Antun Kruhek, Josip Pozder, Stjepan Banek, Franjo Melnjak, Ivan Zavrtnik, Vlatko Flegar i Branko Gazdek.

Sve okupljene pozdravio je predsjednik DVD-a Vidovec Josip Papec.

- Nekad su vatrogasci koristili konjske zaprege, a danas imamo moderna vozila i opremu, no nešto je isto kao i prije 130 godina, a to je ljubav prema drugima i želja za pomoć drugima. Sve osim toga se promijenilo, a nadam se da će to i ostati isto - istaknuo je, među ostalim, Papec.

dvd_vidovec_130_obljetnica_25062022_27.JPG

Uz zahvalu osnivačima društva i prijašnjim generacijama vatrogasaca, posebnu je zahvalu uputio obiteljima vatrogasaca.

- Svoje obitelji ostavljamo za blagdanskim stolovima i odlazimo pomagati drugima, ostavljamo ih u olujnim noćima u strahu i pomažemo drugima. Hvala im što nas podržavaju i poštuju naš odabir da budemo dobrovoljni vatrogasci - poručio je predsjednik DVD-a Vidovec.

Tajnik DVD-a Vidovec Petar Buhin ukratko je podsjetio na povijest društva, koje je osnovano 10. kolovoza 1890. godine.

dvd_vidovec_130_obljetnica_25062022_29.JPG

- Za to postoji dokaz napisan u Varaždinskom viestniku iz kolovoza 1890. Naime, nakon učestalih požara u vidovečkom kraju donesena je odluka o ustroju vatrogasnog društva, a prvi predsjednik je bio barun Camillo Jordis von Lohausen. Prisjetimo se i prvih utemeljitelja DVD-a Vidovec, uglednih vidovečkih mještana: Dragutina pl. Markovića, upravitelja župe, velečasnog Karla Zabavnika, mjesnog učitelja Praunspergera, baruna Camilla Jordisa, višegodišnjeg predsjednika i njegove plemenite supruge barunice Natalije, vidovečke dobrotvorke - rekao je Buhin, dodavši da je o povijesti društva u povodu 130. godišnjice izdana i monografija.

Dodao je DVD Vidovec danas okuplja 125 članova, a uz stalne edukacije i usavršavanja, kao prioritet društva istaknuo je brigu o najmlađim vatrogascima, djeci i mladeži svih kategorija. Podsjetio je i na uspjehe na vatrogasnim natjecanjima, ali i na izazove djelovanja vatrogasaca tijekom pandemije te pomoć stradalima u potresu na Banovini.

Uslijedila je dodjela priznanja i zahvala, nakon koje se okupljenima obratio župan Stričak.

dvd_vidovec_130_obljetnica_25062022_59.JPG

- Čestitam vam na 130 godina rada i djelovanja, na 130 godina dobrote, požrtvovnosti i pomaganja sugrađanima. Treba cijeniti rad svake udruge, ako su građani voljni organizirati se, potrošiti svoje vrijeme i novac da bi se nečim bavili. A kad je taj rad dobrovoljan i human, treba odati i veliko priznanje - rekao je Stričak, čestitavši svima okupljenima i Dan neovisnosti.

Načelnik Bruno Hranić, i sam član DVD-a Vidovec, zahvalio je vatrogascima i istaknuo odličnu suradnju vatrogasaca s Općinom.

dvd_vidovec_130_obljetnica_25062022_60.JPG

- Prošli smo sve i svašta, od velikih poplava, epidemije, požara, i uvijek ste bili na raspolaganju, sva tri društva s područje općine - naglasio je Hranić, dodavši kako dobrovoljno vatrogasno društvo čine generacije obitelji, što je tradicija na koju su ponosni.

Uz prigodne govore i čestitke ostalih uzvanika, okupljenima se na kraju obratio i izaslanik glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Mario Starčević, koji je predsjedniku DVD-a Vidovec u povodu obljetnice uručio najviše odlikovanje HVZ-e - Povelju Gjure Stjepana Deželića, za izuzetno postignuće u zaštiti od požara i razvoj vatrogastva.