FOTO Dani špilje Vindija: Zavirili u noćno nebo i Mjesečeve kratere

Varaždinske vijesti | 17.6.2024. u 08:45h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu manifestacije "Dani špilje Vindije" u subotu, 15. lipnja, u Donjoj Voći održana je astronomska večer uz promatranje teleskopom.

Brojni okupljeni mještani, ljubitelji astronomije i noćnog neba s platoa kod igrališta NK "Vindija" Donja Voća imali su priliku kroz predavanje u trajanju od sat i pol saznati više o galaksijama, zvijezdama i maglicama te tajnama svemira.

dani_spilje_vindije_astronomija_15062024_2.jpg

Na putovanje svemirskim prostranstvima u planetariju na otvorenom, pod zvjezdanim nebom, poveo ih je Vedran Vrhovac, potpredsjednik zagrebačkog astronomskog društva Beskraj i voditelj portala Zvjezdopisi.com, a osim o nebu danas te u vrijeme neandertalaca, zajedno se potražilo odgovore na pitanja kako daleko možemo vidjeti u prošlost svemira, koji su najdalji objekti koje možemo vidjeti bez pomoći teleskopa te koje su granice našeg pogleda u beskonačnost svemira.

dani_spilje_vindije_astronomija_15062024_1.jpg

Nakon predavanja, Zoran Novak iz astronomskom društva Vega Čakovec okupljenima je dao nekoliko savjeta za promatranje svemirskih objekata, nakon čega se zavirilo kroz okular teleskopa s automatskim navođenjem i promatralo Mjesec i njegove kratere, svemirske skupove i spomenute maglice.

dani_spilje_vindije_astronomija_15062024_5.jpg

Nakon subotnjeg predavanja manifestacija "Dani špilje Vindija" nastavljaju se u ponedjeljak, 17. lipnja, radionicom arheološkog iskapanja za osnovnoškolce pod vodstvom arheologinje Darije Dunjko Manhard, nakon toga slijedi projekcija filma za djecu "Obitelj Kremenko" koja će se organizirati uz igralište NK-a "Vindija" u subotu, 22. lipnja.

Završna manifestacija kojom će se obilježiti 60. godina od proglašenja špilje Vindije paleontološkim spomenikom prirode bit će u subotu, 29. lipnja, kad s terena NK-a "Vindija" kreće tradiconalna utrka po zagorskim bregima "Špilja Vindija Trail", nakon toga slijede zabavne neandertalske igre uz bogate nagrade te veliki koncert mega zvijezde '90-ih Ivane Banfić!

dani_spilje_vindije_astronomija_15062024_4.jpg

dani_spilje_vindije_astronomija_15062024_3.jpg

dani_spilje_vindije_astronomija_15062024_Mjesec_Donja_Voca.jpg