FOTO Dani Miholja u Sračincu počeli poezijom

VV | 23.9.2021. u 19:02h | Objavljeno u Našim krajem

Sinoć je u parku Velika graba u Sračincu održana poetska večer, na kojoj je predstavljena zbirka poezije na kajkavskom narječju ''Bara na fejsbuku i kajkaj'', autorice Terezije Flegar. Prva je ovo knjiga ove autorice koja cijeli svoj život živi u rodnom Sračincu, a izašla je u izdanju udruge Ritam misli iz Varaždina.

- Pred nama je poezija mnogima još nepoznate autorice Terezije Flegar. Poezija žene koja prkosi životu i uzima onaj nektar prijeko potreban za let. Njena zbirka poezije ''Bara na fejsbuku i kajkaj'' je poezija života, pomalo satirična, ali duboko iskrena. Njegujući svoj zavičajni kajkavski jezik vješto opisuje male detalje u kojima svatko od čitatelja može pronaći dio svog odrastanja, života i bivanja. Dozom satire pristupa opisima modernog života (virtualan svijet, svijet Facebook ljubavi i promoviranja) koji je u rašlje stvarnosti uhvatio sve nas bez obzira na godine i eventualno potrebna znanja - istaknuli su organizatori Ljubica Ribić i Milan Novak, koji su vodili program.

U glazbenom dijelu programa nastupili su poznati glazbenici iz Peteranca, Ankica i Miroslav Betlehem, Bemian duet, koji su upotpunili ugođaj ljetne večeri.

- Iznimno mi je drago da ponovno predstavljamo knjigu, zbirku poezije na našem srakarskom narječju. Ni trenutka nisam dvojio kada sam dobio upit za sufinanciranje ove knjige, ovo je najbolji način da za buduće generacije sačuvamo naš izvorni dijalekt. Raduje me i to da smo naše "normalnije" Dane Miholja započeli upravo ovdje u našem novom parku, s ovako lijepim događajem. Autorici čestitam na prvijencu, neka joj to bude poticaj za neku novu knjigu u budućnosti - rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Terezija Flegar rođena je 1963. godine u Varaždinu, a od rođenja živi u Sračincu gdje je završila osnovnu školu. Kao odlična učenica i najbolji đak svoje generacije upisala je Gimnaziju u Varaždinu. Nakon završenog školovanja zaposlila se u LTA Varaždin, na administrativnim poslovima, gdje i sad radi (Metalska industrija Varaždin). Majka je dvoje odrasle djece. Pisati je počela od školskih dana, a kao članica literarne i recitatorske grupe dobivala je priznanja za svoj rad. Intenzivnije se poeziji posvetila 2004. godine, no samozatajno. Piše na hrvatskom standardnom jeziku i na kajkavskom dijalektu. Potvrdu vrijednosti svojih radova potražila je 2019. godine kad su joj pjesme počeli objavljivati u časopisu za književnost Kvaka. Njene su pjesme objavljene u zajedničkim pjesničkim zbirkama i zbornicima te u virtualnim zbirkama i na književnim E-portalima. Od tada sudjeluje na pjesničkim natječajima i književnim susretima na kojima postiže zapažene rezultate. Članica je Hrvatskog sabora kulture.