FOTO DAN OPĆINE VELIKI BUKOVEC Načelnik Franjo Vrbanić: Motivirati mlade da ostanu ovdje

Varaždinske vijesti | 2.10.2021. u 11:50h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća jučer je počelo obilježavanje Dana Općine Veliki Bukovec i blagdana zaštitnika župe svetog Franje Asiškog.

Predsjednica Općinskog vijeća Jasenka Zdelar govorila je trendu pada broja stanovnika zbog čega Općina već nekoliko godina donosi odluke i mjere kojima nastoji potaknuti mlade da ostanu živjeti na području općine.

– Za novorođenu djecu čiji roditelji imaju prebivalište na području Općine dajemo jednokratnu pomoć od 2.500 kuna, sufinanciramo 50% cijene smještaja djece u dječjim vrtićima, učenicima osnovne škole sufinanciramo školsku kuhinju i autobusni prijevoz, financiramo radne bilježnice, nagrađujemo najbolje učenike. Ove godine svim srednjoškolcima dodijelili smo jednokratnu pomoć od 500 kuna, a već više godina studentima dodjeljujemo jednokratnu pomoć od 1000 kuna – rekla je Zdelar.

– Prošle godine po prvi put donijeli smo Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Općine Veliki Bukovec kojim smo mladim obiteljima sufinancirali kupnju stambenog prostora na općinskom području. Ove godine također sufinanciramo kupnju nekretnine za stanovanje, a uveli smo i novu mjeru kojom ćemo mladim obiteljima pod određenim uvjetima sufinancirati adaptaciju stambenog prostora – dodala je predsjednica Općinskog vijeća.

Načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić kazao je da u posljednjih deset godina imaju 120 djece manje u osnovnoj školi.

– Predstoji nam puno posla da mlade motiviramo da ostanu ovdje, da imaju djecu. To nam je zadaća broj 1. Vlada je danas donijela odluku koja je motivirajuća, ali trebalo je i prije donijeti odluku da majka ima punu plaću tijekom cijelog porodiljnog. Treba poticati stanogradnju, ne u Varaždinu, ne u Zagrebu, nego u Velikom Bukovcu i drugim sredinama koje nisu blizu administrativnih centara. Zato dajemo poticaje da mlade ljude vratimo. I moramo biti jedinstveni u tome – naglasio je Vrbanić.

Načelnik je podsjetio na realizaciju projekata, poput izgradnje mosta na Plitvici u Dubovici, vrijednog 2,6 milijuna kuna, na skoro otvorenje dograđene osnovne škole te na uređenje centra naselja Veliki Bukovec. Zatim je spomenuo i ljude.

– Mala smo općina, a imao jako puno udruga, ljude koji koriste svoje slobodno vrijeme da bi drugima bilo ljepše. Imamo udruge žena, nogometni klub, sportsko-ribolovni klub, vatrogasce, udrugu umirovljenika koja ima više od 200 članova. Nema udruge kojoj nismo izašli ususret. A ne zaboravljamo i gospodarstvenike i motivirati mlade ljude da krenu u poduzetništvo. Cilj nam je suradnja i zajedništvo, da budemo jedinstveni kako bi nam svima bilo bolje – poručio je Vrbanić.

U ime načelnika i gradonačelnika Dan općine Veliki Bukovec čestitao je načelnik Malog Bukovca Darko Marković, rekavši da je demografija najvažnija tema.

– Čestitam Općini Veliki Bukovec na svim mjerama koje je poduzela prema roditeljima i djeci pomažući da imaju osjećaj da nisu u maloj općini nego da imaju sve benefite kao što imaju roditelji u većim gradovima s puno većim proračunima – rekao je Marković.

Na svečanoj je sjednici Općinskog vijeća bio i varaždinski župan Anđelko Stričak.

– Ovo je prelijepi kutak naše domovine. Područjem ove općine prolaze sve tri naše rijeke, Drava, Plitvica i Bednja. Danas se ovdje prostire najveći rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav koji prolazi kroz pet država, a to je bitno zbog naših najmanjih. Sva prirodna dobra i ljepotu bitno je sačuvati za buduće naraštaje. Ove godine za OŠ bit će povijesni datum. Nakon 20-ak godina škola je dograđena i ima mogućnost za jednosmjensku nastavu. Ostaje nam još samo OŠ Ivanec, koju ćemo dograditi u ovom mandatu, i sve škole imat će mogućnost jednosmjenske nastave i produženog boravka, a već sada dvije trećine škola to koristi – kazao je župan Stričak.

Uzvanicima se obratio i novi župnik velečasni Pavao Mesarić koji je naglasio da su djeca najveća radost i veselje, a onima koji obnašaju dužnosti poručio je da se raditi za opće dobro najviše nagrađuje od Boga.

Svečana je sjednica održana u Etno-eko selu „Sv. Franjo Asiški“ – Agroturizam Požgaj u Velikom Bukovcu gdje je bila postavljena izložba fotografija svatova kroz bukovečku povijest, sa 150 fotografija od 1930. do 1970. godine.

Središnji dio obilježavanja Dana Općine Veliki Bukovec bit će u nedjelju, 3. listopada, na nogometnom igralištu u Kapeli Podravskoj.

Na druženju će se okupiti članovi udruga i ostali mještani, a poseban je poziv upućen za sudjelovanje u biciklijadi, čija je ruta prilagođena i velikim i malim biciklistima.

Start biciklijade je u 14 sati, a po povratku biciklista nastavlja se zabavni i glazbeni program uz gastro ponudu. U sportskom program je i utakmica Poljoprivrednik – Sloga (Slokovec).