Predrag Štromar i Zvonko Šamec izmijenili zagrljaje prije svečane sjednice Foto: Krešimir Đurić

FOTO Dan općine Trnovec Bartolovečki: Ponosni na brojne uspjehe i realizirane projekte

M.N./Varaždinske vijesti | 17.4.2018. u 21:11h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki, održanoj danas u Pastoralnom centru u Trnovcu, započelo je obilježavanje Dana Općine. Uz veliki broj uzvanika i gostiju, sjednica je bila prilika da se pobroje svi uspjesi i realizirani projekti u proteklih godinu dana te najave novi. Tako je načelnik, HNS-ov Zvonko Šamec, istaknuo radove na uređenju Dravske ulice u Trnovcu.

Riječ je o zajedničkoj investiciji Županijske uprave za ceste Varaždinske županije i Općine u iznosu od gotovo milijuna kuna. Zahvaljujući dobroj suradnji s tvrtkom Varkom izgrađen je kanalizacijski sustav u Ulici Gustava Krkleca u Trnovcu, a započelo se s radovima u naseljima Štefanec i Šemovec na postavljanju novog transportnog i opskrbnog vodovoda u duljini od 1,3 km. Investicija je vrijedna oko 2 milijuna kuna. Hrvatska elektroprivreda uložila je 700 tisuća kuna u postavljanje nove trafostanice u naselju Šemovec. Novi veliki projekti nastavljaju se i ove godine.

– Najveći je uređenje Ulice Široke ledine. Nakon što je već prije više od godinu dana pripremila svu potrebnu dokumentaciju, Općina Trnovec Bartolovečki dobila je više od 3,2 milijuna kuna za izgradnju i uređenje te ulice. Radi se o još jednom velikom projektu iznačajnoj investiciji na području Općine koja je unatrag nekoliko godina u cestovnoj i komunalnoj infrastrukturi, izgradnji i uređenju rasvjete i elektroenergetske mreže te uređenju javnih objekata, imala više od 50 milijuna kuna investicija – rekao je Šamec.

Nakon velikih projekata spomenuo je i obrazovanje u koje Općina Trnovec Bartolovečki ulaže milijune kuna godišnje, a da Općina na tom području postiže odlične rezultate Šamec je argumentirao činjenicom da je Osnovna škola Trnovec jedna od odabranih škola za eksperimentalno provođenje kurikularne reforme.

– To je potvrda stručnosti i rada nastavničkog i ostalog kadra u školi. Ponosni smo na tu činjenicu i povjerenje koje nam je ukazano jer na taj način sudjelujemo u događajima koji će utjecati na budućnost obrazovnog sustava te time i na budućnost ove zemlje. Zahvaljujem svima koji su odradili odličan posao prilikom prijave škole kao i resornom Ministarstvu obrazovanja i našoj ministrici Blaženki Divjak – zaključio je Šamec.

Predsjednik Općinskog vijeća, Mario Sačić, u svom je govoru naglasio da je od konstituiranja Vijeća u lipnju 2017. održano još 8 sjednica, raspravljalo se o ukupno 76 točaka dnevnog reda, a sjednicama je bilo nazočno prosječno 13 vijećnika od ukupno 15.

– Zahvaljujem i svim dosadašnjim vijećnicima, kao i svima onima koji su u prošlosti pridonijeli stvaranju ove Općine i dali nam priliku da danas sami određujemo životne prioritete ove naše zajednice. Stoga smo kao vijećnici spremno prihvatili i nastavili provoditi već ranije započete projekte i programe koji su se pokazali korisni našim mještanima – rekao je Sačić te podsjetio da je već donijeta Strategija razvoja, pokrenut postupak izmjene Prostornog plana općine kao i uređenje Poduzetničke zone, sve s ciljem što kvalitetnijeg korištenja prostora na području cijele Općine.

– Planiranje je zapravo osnovna strategija i vizija za budućnost. I to je jedini način ukoliko želimo držati korak s vremenom i omogućiti kontinuirani razvoj naše Općine – kazao je Sačić zahvalivši svima koji su pomagali u razvoju Općine.

U ime gradonačelnika i načelnika općina, Dan Općine Trnovec Bartolovečki čestitao je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić istaknuvši da je ova Općina primjer kako se radi za dobrobit mještana, kroz smislenu politiku, i da druge sredine mogu biti i pomalo zavidne na renome koji Općina Trnovec Bartolovečki ima. Napore koje ulaže te rezultate koje Općina postiže pohvalio je i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin. Naglasio je suradnju Županije i Općine kao ogledni primjer kako lokalna uprava treba djelovati te dodao da ovu općinu karakterizira sudjelovanje svih u dobrobiti zajednice.

Na svečanosti su bili i saborski zastupnici Božica Makar, Mario Habek i Josip Križanić koji je naglasio da je Općina Trnovec Bartolovečki među najboljima u Županiji, a često i predvodnica u nekim segmentima, te čestitao na kontinuiranom i stabilnom rastu. Posljednji je čestitao potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar koji je posebno naglasio okrenutost budućnosti Općine u kojoj je jedna od 72 hrvatske škole koje će biti dio eksperimentalnog programa kurikularne reforme.

– Tu će djeca učiti drugačije, da nauče rješavati probleme, da se snalaze u životu. Uložit ćemo za tablete i edukaciju nastavnika. Kako će se pokazati kod vas, tako će biti za godinu dana u drugim školama jer nećemo čekati – rekao je potpredsjednik Vlade ipodsjetio da Općina Trnovec Bartolovečki, zakonskim izmjenama, ima dva milijuna kuna više u proračunu što će, siguran je, ulagati u daljnji razvoj.

Na sjednici su dodijeljene nagrade najboljim učenicima osnovnih škola te javna priznanja. Najbolja učenica iz Osnovne škole Trnovec je učenica 8.c razreda Sara Kovačić. Sudionica je brojnih školskih natjecanja na kojima je ostvarila zapažene rezultate nažupanijskoj razini. Najbolja učenica Osnovne škole Šemovec je Marta Majcen iz 8.b razreda. Bila je sudionica državnog natjecanja iz geografije, a svakako treba izdvojiti sudjelovanje u matematičkom natjecanju „Klokan bez granica“ kada se uspjela plasirati među 10 posto najboljih učenika na nacionalnoj razini.

Zahvalnice su uručene poduzetnicima koji surađuju s Općinom i daju doprinoszajednici – Pekari Klas iz Šemovca, Vatro-servisu i Auto-Florijaniću iz Trnovca te Rukometnom klubu Trnovec za postignute rezultate u sportu