FOTO Dan općine Sveti Ilija: Ponosni na projekte vrijednosti veće od 100 milijuna kuna Foto: Krešimir Đurić

FOTO Dan općine Sveti Ilija: Ponosni na projekte vrijednosti veće od 100 milijuna kuna

| 17.7.2021. u 08:15h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u sportskoj dvorani Osnovne škole Beletinec, u petak 16. srpnja obilježen je Dan općine Sveti Ilija i blagdan sv. Ilije proroka.

Osvrt na prethodnu godinu uobičajen je u ovakvim prilikama, a iako je upravo to razdoblje obilježila pandemija koronavirusa, općina Sveti Ilija ima razloga za veselje i ponos.

- Prošla je godina za našu općinu bila odlična, unatoč pandemiji. Nastavili smo s našim najvećim projektima u povijesti općine. Naglasak bih pritom svakako stavio na četiri financijski najveća, ali i najvažnija projekta. Riječ je o Aglomeraciji na području naše općine, vrijednosti 26 milijuna kuna, a osim kanalizacijske mreže, odrađeno je i asfaltiranje svih cesta unutar četiri naselja u kojima se Aglomeracija provodi. Tu je i povijesni projekt izgradnje nove zgrade osnovne škole u Svetom Iliji, gdje se završetak radova očekuje tijekom iduće godine. Vrijednost tog projekta je 55 milijuna kuna, uz još 7 milijuna za opremanje škole. Zahvaljujem Vladi RH koja financira 80 posto izgradnje, Varaždinskoj županiji koja sudjeluje s 15 posto, dok Općina Sveti Ilija sudjeluje s 5 posto sredstava - istaknuo je načelnik općine Sveti Ilija Marin Bosilj.

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_01.jpg

Među velikim projektima svakako je izgradnja dječjeg vrtića u Beletincu, koji će s radom započeti ove jeseni, a provodi se i dugogodišnji projekt katastarske izmjere.

- Katastarsku izmjeru smo započeli još 2013. godine, a sada smo došli praktički do samog završetka te očekujemo da bi u narednih godinu dana i taj projekt trebao biti gotov - napomenuo je Bosilj.

- To su svakako najveći projekti naše općine koji je obilježiti i dugi niz godina pred nama, jer teško da će se stvari poklopiti kao što je to bio slučaj u prethodnih nekoliko godina, teško će biti dostići tako velike projekte, koji zajedno premašuju iznos od 100 milijuna kuna, što je za našu općinu od 3.500 stanovnika i svega 6,5 milijuna kuna izvornog proračuna zaista vrhunsko dostignuće - naglasio je načelnik.

No, za Općinu su važni i svi oni "manji" projekti kojima se podiže standard na području cijele općine.

- Nastavljamo raditi i na komunalnoj te društvenoj infrastrukturi, a pripremamo i projekte za buduće razdoblje. Tu prije svega mislim na projekt brzog interneta za područje cijele općine, moderniziranje sportskih objekata naša dva nogometna kluba, NK Bednja i NK Obreš, te izgradnju društvenih domova u Tomaševcu i Križancu - dodao je Bosilj te zahvalio svim udrugama, mjesnim odborima i općinskim vijećnicima na suradnji i pozvao ih da se nastavi dosadašnja dobra suradnja, bez obzira na političku opredjeljenost, jer jedino se tako, istaknuo je, općina može dalje razvijati.

Predsjednik Općinskog vijeća općine Sveti Ilija Dean Hrastić naglasio je da ga posebno veseli dobra suradnja i potpora općinskih vijećnika, što je vrlo važno za dovršetak postojećih i pokretanje novih projekata. Istaknuo je pritom da se na području općine trenutačno provodi 36 projekata.

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_16.jpg

- Uz kapitalne ulaganja, poput izgradnje škole u Sv. Iliji, dječjeg vrtića u Beletincu, Aglomeracije te zasebnog projekta kanalizacije u naselju Sv. Ilija, tu su i izgradnja i uređenje društvenih domova, uređenje cesta, potpore za novorođenčad, sufinanciranje dječjeg vrtića, produženi boravak u školama, stipendije za učenike i studente, poticaji za uređenje i stjecanje nekretnina na području općine, programi za starije i nemoćne osobe, sredstva za udruge i vatrogastvo, i mnogi drugi projekti. Kad se sve to zbroji, dolazimo do iznosa od 113,7 milijuna kuna - napomenuo je Hrastić, istaknuvši kako sve to ne bi bilo moguće bez izvrsne suradnje s Vladom, ministarstvima, javnim poduzećima i Varaždinskom županijom.

Okupljenima se u ime Varaždinske županije obratio Josip Križanić, predsjednik Županijske skupštine, koji je izdvojio izgradnju nove zgrade škole.

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_20.jpg

- Možemo reći da se ovdje provodi jedan generacijski projekt, jer škole se ne grade svake godine ili svakih deset godina, to je poveznica više generacija. U tolikim milijunima koji se ulažu u izgradnju škole, uz državu, sufinanciranjem sudjeluje i Varaždinska županija, kao i Općina sa svojim dijelom. Što se tiče svih ostalih projekata u školstvu i zdravstvu te komunalnoj infrastrkturi, Županija je uvijek uz Općinu Sveti Ilija, a stabilan partner i istinski prijatelj ovoj općini će sigurno i ubuduće biti i država - rekao je Križanić, istaknuvši kako upravo iz ove općine dolazi i nova saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, koja je, kao izaslanica predsjednika Sabora RH, također svim mještanima čestitala Dan općine.

- Svi ovi projekti koji se ovdje provode dobar su pokazatelj koliko se ulaže u općinu Sveti Ilija. Naravno da će i meni, sada kao saborskoj zastupnici, biti prioritet pomoći u realizaciji još većih i boljih projekata, ali ne samo za općinu Sveti Ilija, nego i za cijelu našu županiju. Naša županija ima šest saborskih zastupnika i mislim da će, ako svatko od nas da svoj doprinos, bez obzira na političku opciju, naša županija i dalje biti vodeća i najbolja županija u Hrvatskoj - istaknula je Dreven Budinski, dodavši da se, unatoč pandemiji, projekti i dalje nastavljaju.

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_21.jpg

- To možemo zahvaliti premijeru i Vladi RH, jer su imali razumijevanja i omogućili su da se svi ti projekti ostvare kako bismo omogućili našoj djeci da imaju dobro obrazovanje te zadržali naše mlade obitelji, da ostanu živjeti u svojoj općini, u svojoj zemlji - kazala je Dreven Budinski.

U ime svih gradonačelnika i načelnika, Dan općine Sveti Ilija čestitao je načelnik općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, a to je učinio i Dárius Krajčír, načelnik slovačke općine Devínska Nová Ves, koju s općinom Sveti Ilija veže dugogodišnja suradnja i prijateljstvo.

Uz kulturno–umjetnički program, u kojem su nastupili mladi glazbenici Iva Detić i Tomislav Kreš, na sjednici su dodijeljena i javna priznanja Općine Sveti Ilija za 2021. godinu. Zahvalnica za izniman doprinos unaprjeđenju vinogradarstva, voćarstva, tradicijske i kulturne baštine i jačanje ugleda Općine u zemlji dodijeljena je Udruzi vinogradara i voćara "Grozdek" općine Sveti Ilija, a priznanje je preuzeo predsjednik udruge Josip Barulek.

Zahvalnica za izniman doprinos unaprjeđenju amaterskog sporta, zaštiti okoliša i prirode i jačanje ugleda Općine u zemlji dodijeljena je Športsko-ribolovnom klubu "Keder" Beletinec, a uručena je predsjedniku kluba Dubravku Crkvenčiću. Nagradu za unaprjeđenje gospodarstva i jačanje ugleda Općine u zemlji i svijetu dobio je gospodarstvenik Tomislav Cikač, predsjednik Uprave tvrtke Pro-klima d.o.o., koji je na priznanjima zahvalio u ime svih dobitnika.

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_29.jpg

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_04.jpg

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_05.jpg

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_06.jpg

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_07.jpg

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_08.jpg

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_09.jpg

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_10.jpg

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_12.jpg

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_13.jpg

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_14.jpg

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_17.jpg

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_18.jpg

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_19.jpg

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_22.jpg

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_23.jpg

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_24.jpg

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_25.jpg

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_26.jpg

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_27.jpg

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_28.jpg

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_30.jpg

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_31.jpg

opcina_sveti_ilija_dan_opcine_16072021_32.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci