FOTO „Čiselsko proščenje v Remetincu” zasjalo punim sjajem

vv | 2.10.2023. u 07:55h | Objavljeno u Našim krajem

Tradicionalna vjerska manifestacija „Čiselsko proščenje v Remetincu”, koju uz potporu Grada Novog Marofa i gradske Turističke zajednice organizira KUD Remetinec, ove je godine zasjala punim sjajem i u novomarofski kraj privukla veliki broj posjetitelja.

Manifestacija se svake godine održava prvog vikenda u listopadu, uz hodočašće štovatelja Majke Božje Čiselske u Remetinec u crkvu Blažene Djevice Marije Kraljice svete Krunice, a uključuje i kulturne i zabavne sadržaje kojih je ove godine bilo i više nego ranije.

KUD Remetinec trudi se čuvati tradiciju i kulturnu baštinu, a „Čiselsko proščenje v Remetincu” jedan je od načina na koji to čine.

- Nositelj vjerskog dijela manifestacije je Župa Remetinec, a za ostale programe smo zaduženi mi, ali želim naglasiti da doista imamo punu potporu Grada Novog Marofa i gradske Turističke zajednice, a ove smo godine započeli suradnju i s našim udrugama – Športskim društvom Remetinec i DVD-om Remetinec čiji su nam članovi pomogli u organizaciji. No treba svakako zahvaliti i brojnim mještanima koji su volontirali, uskakali kada god je trebalo. Remečani su pokazali pravo zajedništvo i zato je manifestacija i ovoga puta bila više nego uspješna - istaknula je predsjednica KUD-a Remetinec, Nadica Puškadija.

ciselsko_proscenje_u_remetincu_20.jpg

Kao i svake godine, posjetitelji su uživali u subotnjoj Smotri folklora Remetinec 2023. Uz domaćine, na Smotri su nastupili KUD Marof, KUD Frankopan iz Bosiljeva, Folklorna izvorna skupina Remete, KUD Ježek iz Beretinca, KUD Beletinec i kao posebni gosti Viteško udruženje „Kumpanija Čara“ s otoka Korčule, dok je u večernjim satima koncert održao popularni Ivan Zak.

U nedjelju su održani Dječja smotra folklora i tradicionalni Remečki sejem na kojem se predstavilo 20 izlagača, a novitet manifestacije, događanje koje su na inicijativu Turističke zajednice grada Novog Marofa zajedno organizirali KUD Remetinec i ŠD Remetinec, bila je Gulašijada s poznatim chefom Tomislavom Špičekom.

Natjecanju u kuhanju gulaša odazvalo se 20-ak ekipa, a prema Špičekovom stručnom sudu, najbolja je bila ekipa ŠD Remetinec, drugo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Remetinec, a treće ekipa PP Novi Marof.

ciselsko_proscenje_u_remetincu_1.jpg

- Čiselsko proščenje najstarija je manifestacija ovog kraja, a  crkva u Remetincu zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske. Drago mi je da Remetinec opet "živi" ovo događanje. Mjesto čine ljudi, i to se ovog puta pokazalo u punom sjaju. ŠD Remetinec organiziralo je natjecanje u kuhanju, koje je stvorilo ogromnu količinu pozitivne energije i dalo Čiselskom proščenju jedan novi zamah. Čestitke i KUD-u Remetinec i ŠD Remetinec na odličnoj suradnji. Spojile su se tako ovdje tradicija, kultura i dobra zabava.– rekla je voditeljica ureda TZ grada Novog Marofa, Renata Horvatić.

Novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač jedan je od onih koji ne propuštaju ni jedno „Čiselsko proščenje”.

- Ovo je doista prekrasna manifestacija vezana uz našu baštinu, promovira našu kulturu, tradiciju i običaje i doista zahvaljujem KUD-u Remetinec i svima koji su doprinijeli da i ove godine sve bude lijepo, rasplesano, raspjevano. Raduje me što je KUD ove godine uspio okupiti i djecu u svoje redove i da su mladi imali svoj prvi nastup upravo ovdje, na Dječjoj smotri folklora. „Čiselsko proščenje” manifestacija je po kojoj je naš kraj poznat i izvan Varaždinske županije, program je još bogatiji nego ranijih godina, stoga ne čudi da je došlo toliko posjetitelja koji su mogli uživati i u plesu i pjesmi, ali i u ponudi domaćih proizvoda ovoga kraja. Grad Novi Marof svih je ovih godina podržavao manifestaciju, a činit ćemo to sa zadovoljstvom i dalje - rekao je gradonačelnik Jenkač.