Ivonjski fašnik 2019. Foto: Grad Ivanec

FOTO: Čak 600 maškara okupiralo ivanečke ulice na Ivonjskom fašniku

Varaždinske vijesti | 25.2.2019. u 09:02h | Objavljeno u Našim krajem

U karnevalskom ludovanju nastupila je 21 skupina iz Zagrebačke, Međimurske, Krapinske, Sisačko-moslavačke i Varaždinske županije te iz slovenskog Leskovca, Kidričeva, Podlehnika i Vidma.

Više od 600 maškara okupiralo je ivanečku špicu i okolne ulice, bilanca je Ivonjskog fašinka koji je na središnjem ivanečkom trgu održan u nedjelju, 24. veljače. Nakon što je gradonačelnik Ivanca, Milorad Batinić, maškarama predao pozamašan ključ gradske blagajne, karnevalsko veselje nastavljeno je uz dosjetke voditelja Marijana GotalaCicana, poznatog ivanečkog vicmahera.

Urnebesnu povorku koja je uz buku, larmanje, zvonjavu, klepetanje i trubljenje prodefilirala ulicama, na špicu su uvele skupine „gumila“ i „ivančica“ Društva prijatelja narodnih običaja Maska, tradicionalnog organizatora ivanečkog karnevala. Sve maškare i posjetitelje tom je prilikom pozdravio i dopredsjednik Udruge karnevalskih gradova Hrvatske Ivan Smuk te domaćinima čestitao na uspješnoj organiziranoj i masovno posjećenoj manifestaciji.

Ivanečki fašnik pozdravili su i princ i princeza karnevala iz skupine kurenata Demoni iz Vidma. U povorci sudjelovala je 21 maskirana skupina, među kojima i velike grupe kurenata iz slovenskog Podlehnika, Kidričeva, Vidma i Leskovca, zatim, skupine iz Kutine, Novog Selana Dravi, Domašinca, Nedelišća, Štefanca, Lobora, Prepuštovca, Petrijanca, Vidovca, Lepoglave, Cestice i drugih mjesta.

Dakako, u maškara milosti ni ove godine nije bilo pa se pod maskama „brijalo“ o svemu isvačemu, pa čak i o famoznoj nabavi izraelskih aviona, pri čemu je jedan iz nesuđene flote „sletio“ i na ivanečku špicu. Nakon što je brzinski osuđen kao simbol svega zla i lošeg, maškare su Princa fašnika zapalile, a nakon toga urnebesnu zabavu nastavile u hotelu Orion, uz toplu večeru, krafne, piće te glazbu i ples.

Pokrovitelj Fašnika je Grad Ivanec, koji je i ove godine osigurao novčanu i svu potrebnu logističku potporu ovoj manifestaciji. Suorganizaciju potpisuje Turistička zajednica grada Ivanca, a veliku fašničku manifestaciju podupro je i velik broj drugih sponzora