FOTO:Čačić na svečanoj sjednici u Knegincu: Kaniški svoj posao obavlja na razini koja je primjer drugima

| 20.7.2018. u 11:00h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom su sjednicom Općinskog vijeća Općine Gornji Kneginec jučer u Zlatnim goricama obilježeni Dani Općine Gornji Kneginec, a pohvala na račun jedne od najrazvijenijih općina nije nedostajalo.

Pozivu na svečanu sjednicu odazvali su se brojni uzvanici iz političkog, kulturnog, poslovnog i društvenog života Varaždinske županije, pa i šire, a sve ih je na početku pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Miroslav Bubnjarić.

U novu godinu s 14 novih projekata

Načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, istaknuo je dva velika projekta koja su obilježila prvu godinu mandata, a to su otvaranje jednog od najmodernijih dječjih vrtića na ovim prostorima, vrijednog 14 milijuna kuna te otvaranje novog vatrogasnog doma DVD-a Donji Kneginec vrijednog 1,5 milijuna kuna, od čega je milijun kuna došlo iz Ministarstva regionalnog razvoja.

- Ove smo godine kandidirali već 14 novih projekata vrijednih 13 milijuna kuna prema ministarstvima i europskim fondovima, a odobreno ih je već osam. To nije lako pogotovo kada u obzir uzmemo da je naša općina jedna od najrazvijenijih pa od države možemo dobiti samo 30 - 50 posto, dok ostala sredstva moramo osigurati sami - rekao je načelnik Kaniški.

Od prijavljenih projekata važno je istaknuti popodnevnu smjenu u dječjem vrtiću te zapošljavanje defektologa, logopeda i ostalih stručnjaka koji su potrebni u vrtiću. Projekt je vrijedan 2,5 milijuna kuna.
- Ugovor očekujemo u rujnu i nakon toga odmah počinjemo sa programom. Vrtić nam je pun, imamo 240 djece i 30 teta. Moram napomenuti da više ne upisujemo djecu iz vanjskih općina. Za ljude iz Kneginca nema listi čekanja, oni koji se prijave upadaju -

Dodao je kako je sanirano šest klizišta te im preostaje sanacija klizišta površine osam hektara vrijednog 3 milijuna kuna, za što će im biti potrebna pomoć države.

Načelnik je ujedno najavio i planove za ostatak godine.
- Prije svega, sada u kolovozu ćemo kandidirati izgradnju novog vatrogasnog doma DVD-a Kneginec Gornji, našeg centralnog društva, vrijednog 5 milijuna kuna. Ujedno se radi i građevinska dozvola za preseljenje općinske uprave u objekt bivšeg dječjeg vrtića kod crkve gdje će se ujedno urediti i trg -

Samo riječi hvale

Među uzvanicima bio je i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, koji je za Općinu Gornji Kneginec i njezinog načelnika imao samo riječi hvale.

- Izvršna vlast na razini lokalne samouprave i na razini regionalne samouprave nije pitanje ideologije, niti stranaka niti političkog opredjeljenja. To je pitanje kvalitete realizacije projekata i sposobnosti tih ljudi. Svatko tko ističe političke boje i ideologiju prikriva svoju nesposobnost. Načelnik Kaniški nema razloga to činiti jer rezultati su tu. Mi imamo jako dobru suradnju i na području obrazovanja i na području infrastrukture. Načelnik Kaniški je primjer jednog načelnika koji svoj posao obavlja na razini koja je primjer drugima. Naravno da on sudjeluje u projektu produžene nastave, za razliku od nekih mudraca. On ne samo da sudjeluje u projektu, on je projekt pokrenuo i prije nego što ga je Županije pokrenula. Ujedno je u projektu gerontodomaćica. To su sve mali ali važni socijalni projekti za ljude u potrebi. Svi njegovi projekti samo pokazuju da on ima osjećaj za ljude ali i da ima sposobnost za realizaciju projekata - istaknuo je župan.

Uz župana, načelniku i vijećnicima su čestitali član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić kao izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Predraga Štromara, saborski zastupnik Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske te načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić koji je načelniku Kaniškom ujedno darovao hrvatski nogometni dres sa potpisom izbornika Zlatka Dalića.

Dodijeljena priznanja

Nagradu za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobila Udruga vinogradara i voćara „Varaždin Breg“, a Nagradu za doprinos ugledu i promociji Općine Gornji Kneginec dodijeljena je Sportsko ribolovnom društvu „Ostriž“ Kneginec te članovima zbora sv. Marije Magdalene.

Diplomu općinskog načelnika za iznimna postignuća na Prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom dobio je Karlo Hruškač iz Donjeg Kneginca, zatim NK Dubravka-Zagorac za rezultate na županijskom natjecanju, te Vatrogasna zajednica Općine Gornji Kneginec za osobite zasluge i iznimna postignuća u vatrogastvu te za dugogodišnju humanitarnu djelatnost na zaštiti od požara i spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara