FOTO Uz pjesmu i veselje Viničanci obilježili blagdan sv. Vinka, radovi u goricama počeli! Foto: Krešimir Đurić

FOTO Uz pjesmu i veselje Viničanci obilježili blagdan sv. Vinka, radovi u goricama počeli!

VV | 22.1.2023. u 17:38h | Objavljeno u Našim krajem

- Kada snijeg malo leprša na Vincekovo, to je dobar znak: bit će puno grožđa! – zaključili su vinički vinogradari koji su se okupili u vinogradu Zvonka Kovačića u Slatnjaku. 

Upravo je on bio domaćin brojnim vinogradarima, prijateljima, susjedima i svim ljubiteljima dobre kapljice koji su se okupili u njegovom vinogradu na obilježavanju blagdana sv. Vinka u Općini Vinica, čime je označen početak nove vinogradarske godine. Ovu manifestaciju tradicionalno organizira Udruga vinogradara Vinea Vinica i Općina Vinica, a nakon što je vinički župnik Valent Posavec blagoslovio vinograd i vinogradare, središnji dio manifestacije bila je ceremonija rezidbe trsa i njegovo “krštenje”.

vincekovo_vinca40.JPG

- Svake godine Vincekovo održavamo kod drugog vinogradara na području naše općine, a ove godine naš je domaćin Zvonko Kovačić, član naše Udruge koji je nastavio tu našu tradiciju. Vincekovo obilježavamo još od 1999. godine, otkako je i osnovana naša Udruga – rekao je Stjepan Kovačić, predsjednik Udruge vinogradara Vinea Vinica.

Unatoč suši, a onda i dugom kišnom periodu, Kovačić prošlu godinu ocjenjuje dobrom.

- Možda je malo “zakazalo” po pitanju količina, ali vina su dobra. Budući da smo i ovu godinu otvorili tradicionalnim obilježavanjem Vincekovog, očekujemo da ćemo biti i ove godine zadovoljni kvalitetom, ali i količinom – rekao je predsjednik Udruge vinogradara Vinica.

vincekovo_vinca32.JPG

Da su za to ispunjeni sve uvjeti smatra i domaćin .

 - Nema razloga da tako ne bude! Okupili smo se ovdje uz sjajno društvo, dobru kapljicu i fine domaće delicije te smo blagoslovili vinograd - rekao je Kovačić.

 Zadovoljstvo što se u Općini Vinica tradicija obilježavanja Vincekovog nastavila i ove godine izrazio je i načelnik Branimir Štimec.

- Da su vinička vina dobra, kvalitetna i poznata dovoljno govori činjenica da su se nekada pila i na bečkom dvoru. Naša udruga vinogradara jedna je od najaktivnijih na ovom području, pa i šire, ima brojno članstvo i tijekom godine održava niz manifestacija, od Vincekovog, izložbe vina i vinskog bala do Martinja. Općina kontinuirano prati sve svoje udruge, pa tako i Udruga vinogradara Vinica. Naša vina su odlična, no jedini problem je što na području općine imamo 439 kleti, pa kada bi željeli isprobati sva vina, trebalo bi vam kojih 10 godina! - našalio se načelnik Štimec.

Označeno u