FOTO 13. Likovna kolonija Sveti Martin u Šćepanju okupila 65 umjetnika

Varaždinske vijesti | 26.5.2023. u 18:51h | Objavljeno u Našim krajem

Ovogodišnja kolonija pratila je temu Eurofolka

Šezdesetpetero likovnih umjetnika uglavnom slikara okupilo se ove godine na tradicionalnoj Likovnoj koloniji Sveti Martin, što je upriličuju tamošnji DVD Šćepanje, Općina Breznički Hum i Udruga za književnost i kulturu Humščak.

Istovremeno kada i kolonija odvijala se i provedba europskog projekta Eurofolk, odnosno svega onoga etnološkog, od običaja i narodnih nošnji, do okusa starine i Starinskih žmaka.

Također je pred sudionicima Likovne kolonije i gostima Eurofolka ujedno promovirana prva pokretna knjižnica u sastavu novomarofske knjižnice i čitaonice, čiji su zaposlenici javnosti predstavili „knjišku građu na kućnom pragu” u prvome bibliokombiju na prostoru sjeverozapadne Hrvatske.

Ovaj događaj, kojim je dominiralo likovno stvaralaštvo, okupio je impresivan broj umjetnika, uglavnom samoukih slikara uz pokojeg akademskog, s logičnom temom koja je tih dana okupirala brezničkohumski kraj.

Narodne nošnje prikazane na slikama uglavnom su koloristički i raznobojno privlačile pažnju mnogobrojnih okupljenih žitelja i njihovih gostiju, među kojima Slovenaca i Austrijanaca – sudionika projekta Eurofolk.

- Nikada toliko sudionika Likovne kolonije, ali ni stranaca, koliko ove godine zbog nekoliko istovremenih sadržaja – rekao je načelnik Brezničkog Huma Zoran Hegedić, ne krijući zadovoljstvo ovogodišnjim okupljanjem na 13. Likovnoj koloniji Sveti Martin.

Ujedno je zahvalio svim sudionicima oba događanja – Likovne kolonije i Eurofolka, te uputio čestitke na odličnoj prezentaciji i organizaciji događanja Ivici Nemecu i Marijanu Sekovaniću iz Udruge Humščak, članovima DVD-a Šćepanje na logistici te vrijednim domaćicama na pripremljenim slasticama.

Kako je proteklog vikenda bilo na 13. Likovnoj koloniji u Šćepanju pogledajte u galeriji slika.