Folklorno-tamburaški ansambl „Mak“ niže nastup za nastupom Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

Folklorno-tamburaški ansambl „Mak“ niže nastup za nastupom

M.N./Varaždinske vijesti | 27.8.2019. u 09:41h | Objavljeno u Našim krajem

Kolovoz se općenito smatra mjesecom godišnjih odmora, no za Folklorno-tamburaški ansambl „Mak“ iz Trnovca to je vrijeme marljivog rada.

Na poziv KUD-a „Napredak“ iz Knina 4. kolovoza ansambl je nastupio na 13. Folklornom festivalu u Kninu povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Ljepotu nošnji i napjeva Folklorno-tamburaški ansambl „Mak“ Trnovec predstavio je u povorci gradom Kninom i na svetoj misi nakon koje je uslijedio nastup na glavnom trgu u centru grada. Mnogobrojnu publiku i domaćine oduševili su koreografijom „Podravina“. Folklorno-tamburaški ansambl „Mak“ Trnovec bio je ujedno i prvi predstavnik Varaždinske županije na ovom Folklornom festivalu u proteklih trinaest godina. Nagrada za uspješnost bilo je kupanje u Svetom Filipu i Jakovu.

Već sljedeći vikend, 11. kolovoza, FTA „Mak“ Trnovec sudjelovao je na tradicionalnom hodočašću vjernika Trnovca u Mariju Bistricu. Članovi Ansambla pratili su procesiju na Kalvariju u narodnim nošnjama, a najveće zadovoljstvo bilo je vidjeti najmlađe članove ansambla koji su korak uz korak starijih članova koračali i molili u svojim nošnjicama. Upravo su oni budućnost Ansambla. Članovi ansambla pridonosili su darove na svetoj misi na otvorenom i time uveličali misu i ujedno promovirali ljepotu svoje narodne nošnje ostalim hodočasnicima.

Trećeg vikenda u ovom mjesecu, 18. kolovoza, FTA „Mak“ Trnovec krenuo je na turneju u Bugarsku gdje se od 6. lipnja do 1. rujna 2019. održava Balkan folk festival – Varna Bugarska 2019. Među dvadesetak KUD-ova s područja Balkana FTA „Mak“ Trnovec predstavio je Republiku Hrvatsku, a ujedno i Varaždinsku županiju i Općinu Trnovec Bartolovečki koreografijom „Podravina“. Vrlo je važno napomenuti da su članovi ansambla svoju koreografiju izveli pjevanjem uz pratnju tamburaša dok je većina KUD-ova muzičku pratnju i pjevanje imala snimljeno na matrici. Izvornost i originalnost uživo upravo je istaknulo kvalitetu FTA „MAK“ Trnovec.
Izuzetno zadovoljan radom i aktivnostima članova ansambla te suradnjom koja se ostvaruje iz godine u godinu je i načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec.

„Nekada KUD, danas folklorno-tamburaški ansambl, promotor je općine i njezine bogate tradicije u Hrvatskoj i u svijetu. „Makovci“ vrijedno rade na očuvanju tradicije trnovečkog kraja, pjesama, plesova, nošnji, običaja, jela. U tome će, kao i do sada, imati podršku općinske uprave“, izjavio je načelnik Šamec.

fta_mak_bugarska.jpg