Folklorno-tamburaški ansambl „Mak“ niže nastup za nastupom Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

Folklorno-tamburaški ansambl „Mak“ niže nastup za nastupom

M.N./Varaždinske vijesti | 27.8.2019. u 09:41h | Objavljeno u Našim krajem

Kolovoz se općenito smatra mjesecom godišnjih odmora, no za Folklorno-tamburaški ansambl „Mak“ iz Trnovca to je vrijeme marljivog rada.

Na poziv KUD-a „Napredak“ iz Knina 4. kolovoza ansambl je nastupio na 13. Folklornom festivalu u Kninu povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Ljepotu nošnji i napjeva Folklorno-tamburaški ansambl „Mak“ Trnovec predstavio je u povorci gradom Kninom i na svetoj misi nakon koje je uslijedio nastup na glavnom trgu u centru grada. Mnogobrojnu publiku i domaćine oduševili su koreografijom „Podravina“. Folklorno-tamburaški ansambl „Mak“ Trnovec bio je ujedno i prvi predstavnik Varaždinske županije na ovom Folklornom festivalu u proteklih trinaest godina. Nagrada za uspješnost bilo je kupanje u Svetom Filipu i Jakovu.

Već sljedeći vikend, 11. kolovoza, FTA „Mak“ Trnovec sudjelovao je na tradicionalnom hodočašću vjernika Trnovca u Mariju Bistricu. Članovi Ansambla pratili su procesiju na Kalvariju u narodnim nošnjama, a najveće zadovoljstvo bilo je vidjeti najmlađe članove ansambla koji su korak uz korak starijih članova koračali i molili u svojim nošnjicama. Upravo su oni budućnost Ansambla. Članovi ansambla pridonosili su darove na svetoj misi na otvorenom i time uveličali misu i ujedno promovirali ljepotu svoje narodne nošnje ostalim hodočasnicima.

Trećeg vikenda u ovom mjesecu, 18. kolovoza, FTA „Mak“ Trnovec krenuo je na turneju u Bugarsku gdje se od 6. lipnja do 1. rujna 2019. održava Balkan folk festival – Varna Bugarska 2019. Među dvadesetak KUD-ova s područja Balkana FTA „Mak“ Trnovec predstavio je Republiku Hrvatsku, a ujedno i Varaždinsku županiju i Općinu Trnovec Bartolovečki koreografijom „Podravina“. Vrlo je važno napomenuti da su članovi ansambla svoju koreografiju izveli pjevanjem uz pratnju tamburaša dok je većina KUD-ova muzičku pratnju i pjevanje imala snimljeno na matrici. Izvornost i originalnost uživo upravo je istaknulo kvalitetu FTA „MAK“ Trnovec.
Izuzetno zadovoljan radom i aktivnostima članova ansambla te suradnjom koja se ostvaruje iz godine u godinu je i načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec.

„Nekada KUD, danas folklorno-tamburaški ansambl, promotor je općine i njezine bogate tradicije u Hrvatskoj i u svijetu. „Makovci“ vrijedno rade na očuvanju tradicije trnovečkog kraja, pjesama, plesova, nošnji, običaja, jela. U tome će, kao i do sada, imati podršku općinske uprave“, izjavio je načelnik Šamec.

fta_mak_bugarska.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci