Festival kajkavskih popevki u Krapini: voditelj Sedmak najavio oproštaj Pepelka!?

V.V. | 11.9.2017. u 18:58h | Objavljeno u Našim krajem

Na prvom koncertu ovogodišnjega, 52. Festivala kajkavskih popevki u Krapini, kojeg je u petak i subotu u dvorani pratio i državni vrh, publika se iznenadila kad je voditelj Mario Sedmak, najavljujući nastup varaždinskog pjevača zagorskih korijena Ivice Pepelka, spomenuo i njegov pjevački oproštaj. Neugodno se iznenadio i sam Pepelko, odakle Sedmaku takva dezinformacija, tim više što u „Lisinskom“ priprema slavljenički koncert!

Prva festivalska večer, nazvana „Popevke za navek“, uvijek je zanimljivija od završne s novim popevkama, jer to je sentimentalno glazbeno putovanje u festivalsku prošlost i prigoda spoznaje koliko je vrijednih popevki iznjedreno na krapinskoj festivalskoj pozornici.

Jedna od njih je i Pepelkova „Suze i kušleci“ iz festivalske 2003. godine, koju je autor ove godine pjevao u duetu s Milicom Korpar Mili, Podravkom sa slovenskom adresom u Ptuju, uz Ženski vokalni ansambl „Kušleci“. U završnoj večeri novih popevki bio je zastupljen s dvije. Jednu, „Zagorska puca“ , pjevala je Gabriela Hrženjak iz Vinice, studentica solo pjevanja u Ljubljani, uz Žensku vokalnu grupu „Kaliope“. Drugu, „V kmici“, potpisanu pseudonimom Štef Varaždinski, povjerio je vrsnoj interpretaciji Varaždinca Nenada Kumrića.

Prve večeri sudionica je bila i varaždinska pjevačica Anita Huđek, inače članica ansambla „Lado“ i česta krapinska gošća. Pjevački je podsjetila na „Licitarsko srce“ Bojana Adamiča iz festivalske 1975. godine.

Međimurje je bilo zastupljeno s dvojicom pjevača.

Bojan Jambrošić sudjelovao je u oba koncerta, a Hrvoje Krištofić iz Čakovca u završnoj, pjevajući popevku „Pod oblokom“ sa skladateljskim potpisom Krapinčana, klarinetista Branka Ovčarića. A Međimurec zavidnih vokalnih mogućnosti, Bojan Jambrošić, pjevao je „To malo zemlice“ Tonija Glowatzkog, podsjećajući na sjajnu izvedbu nekad popularnog Marka Novosela iz krapinske 1975. godine i „Zagorja sin“ Vilija Čakleca iz 1983. godine. U završnoj pak je večeri poručio „Gda vrnem se ja“ s autorskim potpisima svojih stalnih suradnika dr. Nenada Kukovačeca i Radovana Novine.

Označeno u
Galerija slika