FENOMEN Sračinec ima čak 40 profesionalnih kuhara, među kojima su i tri zlatna! Foto: Ilustracija

FENOMEN Sračinec ima čak 40 profesionalnih kuhara, među kojima su i tri zlatna!

Igor Čolaković | 24.10.2022. u 18:00h | Objavljeno u Našim krajem

Nekoć se govorilo da su Srakari ljeti zidari, a zimi mesari, no, sudeći prema podatcima koje su prikupili naši poznati kuhari - Damir Crleni i Anđelko Levanić, moglo bi se zaključiti da su stanovnici ove općine - kuhari! Naime, u ovoj općini nedaleko Varaždina rođeno je čak 40 profesionalnih kuhara, od kojih su tri zlatna: Damir Crleni, Anđelko Levanić i Marin Sambolek!

- Znali smo da nas ima puno, ali nismo to potencirali niti smo razmišljali o tome. No, kada sam počeo pisati o tradicionalnim recepturama, jelima i namirnicama iz Županije, želio sam nešto napisati i o tradicionalnim jelima Sračinca, mjesta u kojem sam odrastao. Malo sam istraživao i shvatio da u Sračincu imamo puno kuhara koji su postigli izvrsne rezultate i ozbiljne karijere, a da istovremeno naša gastronomija nije valorizirana. Odlučili smo to promijeniti, pa smo kolega Anđelko Levanić i ja napravili popis na kojem je čak 40 kuhara koji su završili školu, a svi su rodom upravo iz Sračinca! Iako dio nas više ne živi tu, ostali smo vezani uz Sračinec, pa smo u dogovoru s načelnikom Općine Božidarom Novoselecom poćeli raditi kuharicu - monografiju “Kulinarstvo i gastronomija Općine Sračinec - Sračinca i Svibovca Podravskog”. Na tom projektu uspjeli smo ove godine okupiti 25 kuhara na Danima Miholja, snimili smo i zajedničku fotografiju, a uskoro ćemo fotografirati i 15-ak jela koja su vezana uz gastronomiju Sračinca i Svibovca Podravskog - naglasio je prvi hrvatski zlatni kuhar Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.
Fenomen ovako velikog broja profesionalnih kuhara u općini Sračinec objasnio je Anđelko Levanić, vlasnik poznatog varaždinskog restorana “Bedem”.

- Rekao bih da je tome “kumovala” Barbara Martinez, naša profesorica kulinarstva u srednjoj školi, koja je također rodom iz Sračinca. Mislim da je upravo ona ključno utjecala da toliko djece iz Sračinca izabere gastronomiju kao svoj životni poziv. Ona nam je davala vjetar u leđa, usadila nam je ljubav prema kuhanju, naučila nas je tajne kuharskog
posla. S vremenom smo stjecali sve više iskustva, a onda smo, zahvaljujući Udruzi kuhara Varaždinske županije, koja će sljedeće godine proslaviti 20 godišnjicu osnivanja, te Hrvatskom kuharskom savezu, dobili novi poticaj. Počeli smo odlaziti i na natjecanja, pa je na prvom državnom natjecanju državni prvak postao Damir Crleni, ja sam tu titulu osvojio 2011. godine, a 2019. godine dobili smo još jednog državnog prvaka, Marina Samboleka, koji je također rođen u Sračincu - istaknuo je Levanić...

Kakve su danas plaće kuhara, što treba imati dobri kuhar i tko glavu riječ vodi u kuhinjama kod kuće, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u