Europska komisija podržala projekt Općine Maruševec i mađarske Općine Hrvatski Židan

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Europska komisija podržala projekt Općine Maruševec i mađarske Općine Hrvatski Židan Foto: VV arhiva

Od ukupno 65 zaprimljenih projektnih prijedloga iz Hrvatske, Europska komisija podržala 12 projekata među kojima i projekt Općine Maruševec i Općine Hrvatski Židan iz Mađarske pod nazivom "Jednaka moneta za jednake mogućnosti".

- Radi se o projektu s kojim Općina Maruševec u suradnji s Općinom Hrvatski Židan želi osnažiti svoje građanstvo za proaktivno djelovanje u promišljanju o budućnosti koju žele u Uniji, ali i prednostima koje donosi uvođenje eura u Republiku Hrvatsku. Zajedno želimo osvijestiti lokalne zajednice o važnosti izražavanja stavova pojedinaca kako bi ih potaknuli na aktivniji i odvažniji stav u pogledu doprinosa u pitanjima od važnosti za Europsku Uniju u budućnosti - istaknuo je načelnik Općine Maruševec Damir Šprem prilikom otvaranja pozitivne obavijesti dobivene od strane Europske komisije.

- U sklopu projekta planiramo održati radne i koordinacijske sastanke, početnu i završnu konferencija te okrugli stol na kojima će financijski stručnjaci upoznati građane o važnim aspektima uvođenja eura, kao i vizijama o budućnosti Europske unije, posebno nakon uvođenja eura - pojašnjava zamjenik načelnika Mario Klapša, ističući svoje zadovoljstvo što je Europska komisija prepoznala i podržala još jedan projekt Općine Maruševec.

- U zadnje dvije i pol godine pripremamo i prijavljujemo svoje projekte na raspisane natječaje raznih državnih i europskih institucija postupajući pažnjom dobrog gospodara. Razvoj Općine Maruševec ne možemo ostvariti oslanjajući se samo na vlastite ili državne proračunske mogućnosti ako želimo racionalno raspolagati proračunskim sredstvima, a u isto vrijeme zadovoljiti potrebe naših građana - naglašava Klapša.

O uspješnosti Općine Maruševec kod prijave projekata govori i činjenica kako je Europska komisija na početku migrantske krize 2017. godine podržala projekt "Uzroci, učinci i posljedice migrantskog vala na EU i uloga građana", koji je potom u suradnji sa slovenskim partnerima Općina Maruševec uspješno provela, a kasnije se uspostavljanjem dugoročne suradnje i pobratimila s Općinom Rogatec.

U sklopu programa Europa za građane za Hrvatsku je tijekom 2019. za financiranje osigurano projekata osigurano 411,765.00 EUR, što je u odnosu na 2018. godinu 40% više sredstava. Ukupno je prijavljeno 65 projektnih prijedloga iz Hrvatske, a udruge i druge neprofitne organizacije te općine i gradovi mogli su zatražiti sredstva za provedbu projekata na teme Europskog sjećanja te Demokratskog angažmana i građanskog sudjelovanja, u sklopu četiri natječaja koje je raspisala Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) iz Bruxellesa.

Osim Općini Maruševec, Europska komisija odobrila je projekte općini Petrijanec, Sračinec, Cepin, Goričan, Koprivnički Ivanec, te gradovima Ludbreg, Varaždin, Pregrada i Vodnjan.

sprem_klapsa_eu-4-citizens.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.