Europska komisija podržala projekt Općine Maruševec i mađarske Općine Hrvatski Židan Foto: VV arhiva

Europska komisija podržala projekt Općine Maruševec i mađarske Općine Hrvatski Židan

Varaždinske vijesti | 15.1.2020. u 08:20h | Objavljeno u Našim krajem

Od ukupno 65 zaprimljenih projektnih prijedloga iz Hrvatske, Europska komisija podržala 12 projekata među kojima i projekt Općine Maruševec i Općine Hrvatski Židan iz Mađarske pod nazivom "Jednaka moneta za jednake mogućnosti".

- Radi se o projektu s kojim Općina Maruševec u suradnji s Općinom Hrvatski Židan želi osnažiti svoje građanstvo za proaktivno djelovanje u promišljanju o budućnosti koju žele u Uniji, ali i prednostima koje donosi uvođenje eura u Republiku Hrvatsku. Zajedno želimo osvijestiti lokalne zajednice o važnosti izražavanja stavova pojedinaca kako bi ih potaknuli na aktivniji i odvažniji stav u pogledu doprinosa u pitanjima od važnosti za Europsku Uniju u budućnosti - istaknuo je načelnik Općine Maruševec Damir Šprem prilikom otvaranja pozitivne obavijesti dobivene od strane Europske komisije.

- U sklopu projekta planiramo održati radne i koordinacijske sastanke, početnu i završnu konferencija te okrugli stol na kojima će financijski stručnjaci upoznati građane o važnim aspektima uvođenja eura, kao i vizijama o budućnosti Europske unije, posebno nakon uvođenja eura - pojašnjava zamjenik načelnika Mario Klapša, ističući svoje zadovoljstvo što je Europska komisija prepoznala i podržala još jedan projekt Općine Maruševec.

- U zadnje dvije i pol godine pripremamo i prijavljujemo svoje projekte na raspisane natječaje raznih državnih i europskih institucija postupajući pažnjom dobrog gospodara. Razvoj Općine Maruševec ne možemo ostvariti oslanjajući se samo na vlastite ili državne proračunske mogućnosti ako želimo racionalno raspolagati proračunskim sredstvima, a u isto vrijeme zadovoljiti potrebe naših građana - naglašava Klapša.

O uspješnosti Općine Maruševec kod prijave projekata govori i činjenica kako je Europska komisija na početku migrantske krize 2017. godine podržala projekt "Uzroci, učinci i posljedice migrantskog vala na EU i uloga građana", koji je potom u suradnji sa slovenskim partnerima Općina Maruševec uspješno provela, a kasnije se uspostavljanjem dugoročne suradnje i pobratimila s Općinom Rogatec.

U sklopu programa Europa za građane za Hrvatsku je tijekom 2019. za financiranje osigurano projekata osigurano 411,765.00 EUR, što je u odnosu na 2018. godinu 40% više sredstava. Ukupno je prijavljeno 65 projektnih prijedloga iz Hrvatske, a udruge i druge neprofitne organizacije te općine i gradovi mogli su zatražiti sredstva za provedbu projekata na teme Europskog sjećanja te Demokratskog angažmana i građanskog sudjelovanja, u sklopu četiri natječaja koje je raspisala Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) iz Bruxellesa.

Osim Općini Maruševec, Europska komisija odobrila je projekte općini Petrijanec, Sračinec, Cepin, Goričan, Koprivnički Ivanec, te gradovima Ludbreg, Varaždin, Pregrada i Vodnjan.

sprem_klapsa_eu-4-citizens.jpg