EU projekti u Vinici: za uređenje dvorca Opeke i revitalizaciju Arboretuma osigurano 50 milijuna kuna

MGA/Varaždinske vijesti | 21.8.2019. u 16:31h | Objavljeno u Našim krajem

Trodnevna provedba projekta „Poslovi budućnosti za pomlađivanje baštine EU (#YouEU) završila je u nedjelju, 18.kolovoza, svečanošću potpisivanja povelja o bratimljenju između Općine Vinica i partnerskih općina Radenci (Slovenija), Vlora (Albanija) i Castrocaro terme e Terra del Sole(Italija).

Potpisana povelja temelj je buduće suradnje kojom se načelnici u ime svojih općina obvezuju promovirati prijateljstvo i međusobno poštivanje te poticati organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove i ostale institucije svog područja na aktivnu razmjenu informacija, iskustva i primjera dobre prakse u svrhu pripreme zajedničkih inicijativa i projekata te aktivno uključivanje mladih u zaštiti kulturne i prirodne baštine Europske unije.

Posljednji dan počeo je doručkom s medijima u Arboretumu, organiziranom ispred dvorca Opeka. Osim domaćina, Općine Vinica i Udruge mladih UMAMI Vinica te sudionika projekta iz partnerskih općina , doručku s medijima prisustvovali su i saborski zastupnik g. Anđelko Stričak, zamjenik Župana Varaždinske županije g. Tomislav Paljak, predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac, županijska vijećnica i predsjednica Odbora za nacionalne manjine Nadica Dreven Budinski.

Načelnik Marijan Kostanjevac pozdravio je prisutne predstavnike medija te ih upoznao s projektom #YouEU čija je okosnica očuvanje kulturne baštine kao i trenutnom fazom osnivanja Centra kompetentnosti Arboretum Opeka.

- Za Centar kompetentnosti osigurano je 50 milijuna kuna, a uključuje i uređenje dvorca i revitalizaciju arboretuma. Do Centra kompetencije nije bilo lako doći jer su određene političke strukture bile protiv pa sam se morao posebno angažirati i obratiti premijeru Plenkoviću za pomoć. Kroz uspostavu Centra kompetentnosti Arboretum Opeka konačno će se riješiti pitanje uređenja i namjene dvorca i revitalizacije parka, a čemu sam posvetio cijeli svoj politički angažman i konačno se dočekao konkretnih pomaka-  izjavio je načelnik Kostanjevac zahvalivši se svima koji su pomogli pokretanju Centra.

U sklopu doručka sa medijima bila su prezentirana i autohtona jela viničkog kraja koja su pripremile vrijedne viničke žene koje su osim prepoznatljivih kolača i gibanica dočarale i nekadašnji tradicionalni vinički doručak. Udruga mladih UMAMI tom je prilikom organizirala i izložbu radova sudionika projekta nastalih na slikarskoj radionici. U toku jutra održani su i okrugli stol te radionica na temu buduće suradnje među općinama i partnerima te uvrđene osnove Akcijskog plana te karte poslova u području EU baštine i turizma.

Označeno u