Električne automobile odsad je moguće puniti i u općini Martijanec Foto: Općina Martijanec

Električne automobile odsad je moguće puniti i u općini Martijanec

Varaždinske vijesti | 27.9.2020. u 17:02h | Objavljeno u Našim krajem

U općini Martijanec u petak je ispred Doma kulture puštena u rad punioca za električne automobile. Punionica je postavljena temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila.

– Ovaj projekt za našu općinu u ovom trenutku ima prvenstveno marketinški značaj jer će Martijanec kao mala sredina ući na kartu punionica HEP-a diljem Hrvatske. Nadamo se da će s obzirom na predviđeni razvoj tehnologije automobila ovakve punionice kroz nekoliko godina imati značaj kao današnje benzinske postaje. Uz to, važnost ovog projekta je i u činjenici da on predstavlja još jedan u nizu javnih servisa koji će biti sadržaj budućeg Martijanečkog trga ispred sadašnje ambulante, na kojem bi zemljani radovi ovisno o vremenskim prilikama morali započeti kroz nekoliko tjedana – rekao je načelnik općine Martijanec Dražen Levak.

Dodao je i da je realizacija ovog projekta za Općinu Martijanec gotovo pa besplatna, s obzirom na to da je Općina u njemu sudjelovala s dva već izgrađena parkirna mjesta te troškovima bojanja, odnosno vertikalne i horizontalne signalizacije punionice.

Na punionici snage 44 kW moguće je istovremeno puniti dva automobila, a vrijeme trajanja punjenja ovisi o vozilu i kakav pretvarač i bateriju automobil ima.

Na puštanju u rad bili su i predsjednik Općinskog vijeća Općine Martijanec Dubravko Besek te Ana Jukić, HEP, sektor za strategiju i razvoj, Goran Pakasin, direktor Elektre Koprivnica, Tomislav Sinjeri, šef Službe za terenske aktivnosti Elektre Koprivnica, i Goran Križanić, terenska jedinica Ludbreg.

U ovom trenutku HEP-ova mreža punionica pokriva sve autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i više otoka, te se prostire na području Grada Zagreba i 20 županija, omogućavajući istovremeno punjenje više od 400 električnih automobila, odnosno polovinu svih registriranih električnih automobila u Hrvatskoj.

- HEP-ovi razvojni planovi na području e-mobilnosti okrenuti su stvaranju optimalne mreže punionica, što ravnomjernije raspoređenih na području cijele Hrvatske, kako bi se u konačnici omogućile međugradske vožnje električnim automobilom. HEP ujedno snažno promiče koncept i konkretne prednosti e-mobilnosti, budući da je riječ o neizostavnom dijelu energetske tranzicije Hrvatske prema niskougljičnom društvu i jednom od ključnih dijelova Europskog zelenog plana - ističu iz HEP-a.

martijanec_punionica_elektricna_vozila_2020_1.JPG

martijanec_punionica_elektricna_vozila_2020_2.JPG

martijanec_punionica_elektricna_vozila_2020_3.JPG

martijanec_punionica_elektricna_vozila_2020_5.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci