Edukativni tim UDVDR Ivanec u Drugoj gimnaziji Varaždin održao predavanje na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi“

VV | 12.2.2023. u 20:00h | Objavljeno u Našim krajem

Edukativni tim UDVDR Ogranak Ivanec u Centru izvrsnosti za nacionalnu povijest u Drugoj gimnaziji Varaždin održao je predavanje na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi“.

Predavanju su nazočili učenici koji su po programu Centra od 10 ponuđenih modula odabrali Domovinski rat, te njihovi mentori Nikola Slunjski (Druga gimnazija Varaždin), Ines Tuđan (Gospodarska škola Varaždin), Jadranka Jagenčić-Šušnjić (Srednja strukovna škola Varaždin), Milivoj Dretar (Osnovna škola "Petar Zrinski" Jalžabet), Suzana Jagić (Osnovna škola "Ivana Kukuljevića Sakcinskog" Ivanec) i Jasenka Vidić (Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec).

Inače, jedan modul je petero učenika plus njihov mentor(ica). Nakon uvodnog pozdrava nazočnima prof. Jagenčić-Šušnjić, održano je stručno predavanje koje je, uz multimedijalnu asistenciju Dražena Gečeka, vodio Ljudvek Cikač, voditelj edukativnog tima UDVDR Podružnice Varaždinske županije.

Najprije je učenike i mentore upoznao s članovima edukativnog tima, u kojem su još i Martin Lukavski i Vjekoslav Špac, predsjednik ivanečke HVIDR-e i zatočenik srpskih koncentracijskih logora, s razlozima pokretanja ovakvog vida promicanja vrijednosti Domovinskog rata i tima koji je na njemu radio, a u čemu je veliku ulogu imala i spomenuta dr. sc. Suzana Jagić, kao i s aktivnostima koje ove dvije ivanečke braniteljske udruge provode kako bi se očuvalo sjećanje na Domovinski rat i njegov značaj prenio na mlađe generacije.

Predavanje se sastojalo od nekoliko cjelina, te su tako u prvoj pušteni dijelovi dokumentarnog filma „Zaboravljena mladost“, kojeg je osmislio, snimio i producirao UDVDR Ogranak Ivanec u suradnji s HVIDR-om Ivanec, gdje svoje dojmove iznose sudionici ranog perioda početaka borbe za samostalnost Hrvatske.

Potom su učenici i mentori, kroz PowerPoint prezentaciju, upoznati s ulogom bivše Općine Ivanec u Domovinskom ratu, s naglaskom na obranu Vukovara u kojoj je sudjelovalo veliki broj policijskih službenika sa šireg ivanečkog područja. Izdvojeno je i nekoliko važnih podataka/činjenica/događanja iz Domovinskog rata, koje često prolaze 'ispod radara', odnosno, manje se spominju. Poput velikog broja poginule ili ubijene djece, procjene broja silovanih žena, nestalih osoba za kojima se još uvijek traga, prve žene poginule u Domovinskog ratu i(li) posljednjeg hrvatskog branitelja koji je poginuo tijekom procesa mirne reintegracije, o kojoj je također bilo riječi.

S obzirom na to da je javnost uglavnom upućena u ishode VRO Bljesak i Oluja, kako bi se upotpunila priča o tim akcijama, izdvojeno ih je još nekoliko koje su imale značajan utjecaj na tijek Domovinskog rata, a u kojima su od zapadne Slavonije, preko Like, zadarskog zaleđa (Maslenica), pa sve do dubrovačkog područja, sudjelovali hrvatski branitelji s područja Varaždinske županije.

Ovaj dio predavanja izazvao je veliki interes (i) kod mentora i kod učenika, upravo iz spomenutog razloga – radi se o iznimno važnim događanjima iz Domovinskog rata koja, katkad, dobivaju (pre)malo pozornosti. Predavači su mentorima i učenicima u više navrata spomenuli ogromnu ulogu Varaždinske županije u Domovinskom ratu, čiji su pripadnici svih postrojbi branili i oslobađali Hrvatsku na svom bojištima, a posebno je istaknuta važnost oslobađanja prislušnog objekta na Ivanščici, potom vojarni u Varaždinu i skladišta na Banjšćini, zahvaljujući čemu su hrvatske obrambene snage u rujnu 1991. godine raspolagale, prema procjenama, sa 7-8 puta više naoružanja nego su ga do tada imale. Potom su prikazani dijelovi filma "Zaboravljena mladost" u kojem svoja svjedočanstva iznose Zvonko Držaić, Darko Bregović i Vjekoslav Špac, vukovarski branitelji i zatočenici srpskih koncentracijskih logora.

Posljednji dio predavanja, koji je, kao i obično, izazvao najveće zanimanje, sastojao se (i) od numizmatičke izložbe Martina Lukavskog i izložbe ratnih memorabilija. Lukavski je iz svoje bogate zbirke za ovu prigodu izabrao novac koji se koristio na području Hrvatske, tadašnje Jugoslavije, tzv. Republike Srpske Krajine i Republike Srpske u doba Domovinskog rata, odnosno perioda od 1990.- 1995. godine, odgovarajući na brojna pitanja, detaljno iznoseći podatke o novčanicama / apoenima, njihov značaj, vrijednost i prostor na kojem su korištene.  Jednako tako, učenici i mentori su s velikim zanimanjem pogledali i memorabilije iz Domovinskog rata, odnosno autentične dijelove odjeće i opreme Hrvatske policije i Hrvatske vojske iz Domovinskog rata.

Bili su tako izloženi pribor za jelo, uniforme, kape i oznake Policije, potom 1. Gardijske brigade Tigrovi, 7. Gardijske brigade Puma, ali i one u ratu neprijateljskih postrojbi, poput Milicije Krajine ili tadašnje JNA, pa maska za zaštitu od bojnih otrova, jedan stari tranzistor na baterije iz privatne zbirke koji je hrvatskim braniteljima u doba rata bio jedini kontakt s vanjskim svijetom, zastava koja se vijorila na oslobođenim kninskim ulicama 5. kolovoza 1995. godine, automobilske tablice grada Knina iz doba njegove okupacije i još ponešto.

Dojmovi učenika i mentora nakon predavanja bili su izuzetno povoljni, postavljali su brojna pitanja predavačima, naglasivši kako su iz njega naučili dosta povijesnih činjenica koje im dosad nisu bile poznate. U prilog tome ide i činjenica da su se gotovi svi, nekih 40-minuta, po završetku predavanja zadržali u razgovoru s edukativnim timom, pokazavši interes za broje teme iz Domovinskog rata.

- Predavanje u školama Varaždinske županije nastavit će se u periodu ožujak-svibanj, te početkom iduće školske godine, primarno tijekom studenog, a već sada je dogovoreno s nekoliko škola koje su pokazale interes za ovakav vid stjecanja dodatnih saznanja o Domovinskom ratu - napominju u Udruzi.