DVD Tuhovec svečano proslavio 90 godina od osnutka

vv | 23.6.2024. u 18:15h | Objavljeno u Našim krajem

Dobrovoljno vatrogasno društvo Tuhovec ove je subote proslavilo okruglih 90 godina postojanja, pa je tako nakon ranojutarnje budnice, uslijedio cjelodnevni program, dok je u večernjim satima obljetnica obilježena svečanom sjednicom.

Tom je prilikom predsjednik Društva, Bojan Zadravec, istaknuo kako su članovi u ovih 90 godina postojanja uložili mnogo truda, znoja i vremena u Društvo, a sve u cilju kako bi bili na ponos mještanima.

- Članovi su uvijek uspješno prelazili kroz sva teška razdoblja, a danas, nakon toliko godina, rezultati rada i zalaganja jasno su vidljivi. Stoga zahvaljujem svakom članu, od onog najmanjeg, do najstarijeg za svaki trenutak slobodnog vremena koji ste odvojili kako bi danas, nakon 90 godina, s ponosom mogli stajati uzdignute glave. Vatru gasi, brata spasi - je poziv koji je uvijek u podsvijesti svima nama, ali u vremenima koja su pred nama snažan motiv za izgradnjom još boljeg i još snažnijeg Društva.  Neka nas na svakom koraku prati zagovor svetog Florijana - poručio je Zadravec.

Zapovjednik Društva Marko Plišo istaknuo je kako Društvo kontinuirano ulaže u opremu, posebice posljednjih desetak godina, te da se kontinuirano razvijaju, ne samo u opremi, nego i u tehničkim i ljudskim resursima.

- Zbog navedenog staro vatrogasno spremište postalo nam je pretijesno te smo počeli sa radnjama preseljenja istoga u prostorije društvenog doma. Uz društveni dom izgradit će se vatrogasno vježbalište te će se sve potrebe našega društva, operativne, vježbovne i društvene biti objedinjene na jednom mjestu, u središtu Tuhovca - rekao je Plišo.

Svečanom obilježavanju prisustvovala je i predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinske Toplice, Ljubica Nofta, koja je vatrogascima tom prilikom zahvalila na svemu što čine za zajednicu.

- Biti vatrogasac znači baviti se humanitarnim radom i brinuti se o sigurnosti svojega mjesta, a istovremeno obučavati mlade naraštaje. Društvo djeluje već dugih 90 godina, a osnovali su se kako bi pomogli svojim mještanima u nevolji. Veliko vam hvala na tome i hvala vam na svemu što činite za našu zajednicu. Želim vam puno sreće i uspjeha u budućim izazovima - poručila je Nofta.

O DRUŠTVU

Prilikom svečanog obilježavanja prisutnima je prikazan i kratak film kao rezime posljednjih 90 godina Društva.

Društvo je osnovano 7. siječnja 1934. godine kada su se zainteresirani mještana Tuhovca, Lovrentovca i Škarnika sastali u gostionici. Te godine, 68-ero ljudi prepoznalo je ideju humanog djelovanja na načelima dobrovoljnosti u cilju međusobne pomoći u borbi protiv požarnih i elementarnih nepogoda.

Društvo je tijekom 90 godina imalo svojih uspona i padova, a jedna od istaknutijih godina svakako je 1988. godina kada se u DVD upisalo 15-ero djece koja su danas stasala u vodeće ljude ovog društva i zajednice. Devedesetih godina članstvo Društva rasulo se po cijeloj zemlji u obrani Hrvatske, te je ostala nekolicina iskusnih vatrogasaca te mladež i djeca s kojom se svakodnevno radilo.

U razdoblju nakon Domovinskog rata razmišljalo se o obnovi starog vatrogasnog doma i prenamjeni u vatrogasno spremište te su radovi završeni povodom 65. obljetnice DVD-a. Tu se ističe veliki nedostatak osobne opreme za vatrogasne intervencije. Članovi su intervencije sve do 2002. godine odrađivali sa svojim osobnim automobilima, traktorskim cisternama i drugom vlastitom opremom, a zahvaljujuću DVD-u Varaždinske Toplice, to se promijenilo donacijom prvog vatrogasnog vozila marke TAM 75.

Poseban značaj u DVD-u ima rad s djecom i mladeži koji se postepeno razvijao posljednjih desetak godina, kao i uvježbavanje natjecateljskih skupina. Tijekom godina, ekipe su osvojile mnoga postolja i nagrade te ime Društva ponijele i van granica Hrvatske, pri čemu se najviše ističe period od 2014. do 2023. godine kada su tri puta sudjelovali na Državnom natjecanju vatrogasne mladeži. Tako je prošle godine, na spomenutom natjecanju održanom u Novalji na otoku Pagu, vatrogasna mladež DVD-a Tuhovec osvojila fenomenalno 5. mjesto u konkurenciji od 50 ekipa.