DVD Hrženica 145. rođendan proslavilo pobjedom na 1. Vatrogasnom kupu općine Sveti Đurđ Foto: VZO Sveti Đurđ

DVD Hrženica 145. rođendan proslavilo pobjedom na 1. Vatrogasnom kupu općine Sveti Đurđ

Varaždinske vijesti | 8.11.2017. u 19:26h | Objavljeno u Našim krajem

Vatrogasna zajednica općine Sveti Đurđ organizirala je u nedjelju 5. studenoga, uz domaćinstvo DVD-a Hrženica, operativno natjecanje pripadnika vatrogasnih postrojbi pod nazivom 1. Vatrogasni kup općine Sveti Đurđ.

Mnoštvo okupljenih mještana sa zanimanjem je pratilo atraktivan prikaz vještina i znanja koje vatrogasci koriste u različitim operativnim aktivnostima - od gašenja požara objekata i raslinja do spašavanja unesrećenih osoba iz vozila. Peteročlane ekipe izvodile su taktičke zadatke na šest lokacija u općini Sveti Đurđ. Najuspješnija je bila 2. ekipa DVD-a Hrženica, ispred DVD-a Karlovec Ludbreški i 1. ekipe DVD-a Hrženica. Iza njih plasirali su se DVD Sveti Đurđ, DVD Struga, DVD Sesvete Ludbreške i DVD Komarnica Ludbreška.

Najviše pažnje privukao je "zadatak iznenađenja", priređen u objektu u dravskoj šumi, pri čemu su ekipe morale izvesti cjelokupnu intervenciju pri požaru stambenog objekta, od primanja dojave i provedbe unutarnje navale sa spašavanjem unesrećene osobe, do popunjavanja izvješća o intervenciji. U tom se zadatku najbolje snašla DVD-a Struga, ujedno najmlađa ekipa, predvođena voditeljem Dariom Štiglecom.

Ovaj novi oblik uvježbavanja oduševio je sve sudionike, a posebno voditelja natjecanja, zapovjednika VZO Sveti Đurđ Stjepana Kovačeka, koji je najavio pretvaranje ovog natjecanja u međunarodnu manifestaciju otvorenog karaktera već sljedeće godine. Zahvalu sudionicima i čestitke najboljima izrazili su i predsjednik Zajednice Krunoslav Turković, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc i načelnik Općine Sveti Đurđ Josip Jany.

Općinski načelnik istaknuo je vrijednost rezultata svih DVD-ova u posljednjih nekoliko godina, posebice vatrogasne mladeži, uz najavu novih kapitalnih investicija. Okupljeni su tako čuli informacije o radovima na novom vatrogasnom spremištu DVD-a Sesvete Ludbreške i skorom početku radova na novoj garaži DVD-a Hrženica - za navalno vozilo koje iduće godine na Florijanovo dolazi kao donacija iz Velike Britanije, kao i planu nabave tri novija kombi vozila u 2018. godini. Zamjenik zapovjednika DVD-a Hrženica Ivan Debelec, kao jedan od sukreatora scenarija za provedbu ovog natjecanja, prigodnima se obratio u ime DVD-a Hrženica, spomenuvši kako se ovim događanjem ujedno obilježava 145. obljetnica rada ovog najstarijeg seoskog DVD-a u jugoistočnoj Europi.