DVD Donji Kneginec: Zaključili jednu značajnu godinu punu događanja i uspjeha

J.Š./Varaždinske vijesti | 7.2.2019. u 14:35h | Objavljeno u Našim krajem

Dobrovoljno vatrogasno društvo Donji Kneginec održalo je svoju 79. redovnu izvještajnu sjednicu Skupštine u subotu, 2. veljače u Društvenom domu u Donjem Knegincu. Uz mnogobrojne članove sjednici su nazočila prijateljska vatrogasna društva i udruge, sponzori i donatori, te uzvanici među kojima općinski načelnik Goran Kaniški, zamjenik općinskog načelnika Robert Đuranec, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović, predsjednik Vatrogasne zajednice općine Gornji Kneginec Matija Lukinec, v.d. općinskog vatrogasnog zapovjednika Vjekoslav Vugrinec te direktor Knekoma Mladen Vugrinec.

Sve prisutne pozdravio je u ime domaćina predsjednik DVD-a Damir Vuk, nakon čega je nastavio voditi sjednicu Skupštine. Nakon uvodnog dijela detaljno izvješće o radu u protekloj godini podnio je zapovjednik DVD-a Mihael Magdić slikovito uz pomoć multimedijske prezentacije.

Godina 2018. je ponovno bila jedna povijesna godina, budući da je uslijedio nastavak odnosno završetak jednog od najvažnijih događaja u novijoj povijesti Društva, a to je izgradnja novog i modernog Vatrogasnog doma. Svečano otvorenje Doma održano je 20. srpnja pred mnogobrojnim mještanima Donjeg Kneginca, članovima i uzvanicima. Izgradnja novog vatrogasnog doma stajala je 1,4 milijuna kuna, od čega je milijun kuna osiguralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a 400 tisuća kuna osigurala je Općina Gornji Kneginec.

Osim toga istaknuta je povećana aktivnost vatrogasne postrojbe, odrađene su tri požarne intervencije i 24 druge aktivnosti uz ukupno odrađenih 240 radnih sati. Nastava vatrogasne postrojbe održana je 12 puta kroz godinu. Bilježi se povećanje broja članova (64 ukupno), porast broja osposobljenih članova (42 ukupno), te sudjelovanje na edukaciji za pružanje prve pomoći, kao i osposobljavanju za zvanje vatrogasac i dočasnik. Preventiva je standardno odrađena na području Donjeg Kneginca i dijelu Turčina pregledom hidranata i podjelom letaka, ali i sudjelovanjem u raznim manifestacijama u toku godine.

Natjecateljska sezona je ponovno bila uspješna, a rezultati su na razini rekordne 2017. godine. Ostvareno je ukupno 16 nastupa na devet različitih vatrogasnih turnira, svi plasmani su bili u top tri, te je osvojeno ukupno 17 pehara (od čega pet prijelaznih).

Postignuta su i neka jedinstvena ostvarenja u povijesti Društva, poput uključenosti žena u školovanje i vatrogasnu postrojbu, formiranje muške B ekipe po prvi puta, ukupno 4 natjecateljske ekipe u Društvu, prvi put položeni ispit za vatrogasnog suca od strane člana DVD-a, pobjeda na prestižnom Memorijalu Mirka Kolarića, prvo sudjelovanje na terenskom natjecanju operativnih vatrogasaca (Novi Marof), i još mnogo toga.

Natjecateljska ženska A ekipa bila je najaktivnija odradivši čak 60 vježbi tokom 2018. godine, za razliku od muške A ekipe-1 koja je odradila 25 vježbi. Sudjelovala je na sedam natjecanja i po prvi put predstavljala DVD u Desnom Trebarjevu gdje su osvajanjem trećeg mjesta osvojile prvi pehar za DVD Donji Kneginec na jednom Kupu Hrvatske vatrogasne zajednice.

Sve četiri natjecateljske ekipe nastupile su također na općinskom natjecanju te se plasirale na predstojeće županijsko natjecanje koje će se održati u rujnu ove godine sa željom da se ostvari plasman na novo državno natjecanje.

Nakon izvješća o radu, blagajnik Filip Pofuk podnio je izvješće o materijalno-financijskom poslovanju, zatim izvješće Nadzornog odbora dao je njegov predsjednik David Pofuk, dok je Damir Vuk iznio Plan rada i Financijski plan za 2019. godinu. Sva izvješća su od Skupštine jednoglasno prihvaćena. Na samom kraju sjednice uručena su priznanja i zahvalnice Općini Gornji Kneginec odnosno općinskom načelniku Goranu Kaniškom, kao i svima koji su doprinijeli kod izgradnje Doma, te svim sponzorima koji podupiru humanu vatrogasnu djelatnost i rad ovog Društva.

Označeno u