Država je loš gospodar i krivac za ubrzano umiranje u nas jedinstvenog arboretuma

| 1.8.2016. u 13:48h | Objavljeno u Našim krajem

Arboretum Opeka, koji se prostire na 64 hektara, nije samo najveći nego je i najljepši kontinentalni arboretum u Hrvatskoj. No to bi se moglo promijeniti jer - kao i tamošnji dvorac - već godinama propada, osobito u onome šumskom dijelu, jer kad padne drvo, nitko nema ovlasti da ga izvuče pa nametnici s palog drveta uništavaju i okolno, često u nas jedinstveno drveće.

Iako je kao perivoj postojao još u 17. stoljeću pa su neka stabla pravi Metuzalemi među drvećem, starija i od SAD-a, danas je stanje Arboretuma i u onom održavanom dijelu – jadno. Kako to promijeniti i što se poduzimalo do sada razgovarali smo s Alenkom Car, ravnateljicom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije. Uz nju o Arboretumu je u Javnoj ustanovi zadužena i stručna voditeljica Sanja Kopjar.

– Prostor današnjeg Arboretuma Opeka izgledao je različito u pojedinim fazama svog razvoja odnosno razvijao se od prirodne šume hrasta kitnjaka i pitomog kestena (koja se vjerojatno nalazila uz dvorac obitelji Keglević) pa sve do jedinstvenoga engleskoga romantičarskog perivoja s velikim brojem različitih vrsta drveća i grmlja (kakav je nastao u vrijeme kada vlasnik postaje grof Marko Bombelles). Nakon što polovicom 20. stoljeća (1946. godine) dvorac s pripadajućim perivojem prelazi u državno vlasništvo, taj se prostor (više ili manje) uspješno uređuje do 1968. godine, kada se ukida đački dom vrtlarske škole te dvorac u potpunosti gubi svoju namjenu. Tada počinje propadanje dvorca, kao i sve manje intenzivno održavanje parkovnog prostora – kazala je Car.

Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci