Dovršeni radovi na arheološkom lokalitetu u parku u Varaždinskim Toplicama Foto: Grad Varaždinske Toplice

Dovršeni radovi na arheološkom lokalitetu u parku u Varaždinskim Toplicama

VV | 4.12.2023. u 20:33h | Objavljeno u Našim krajem

Prema odobrenom programu Ministarstva kulture i medija RH, od kraja rujna do početka studenog ove godine provedeni su radovi na arheološkom lokalitetu u parku u Varaždinskim Toplicama.

- Riječ je o jednom od najznačajnijih i najbolje očuvanih lokaliteta iz rimskog razdoblja na području današnje Hrvatske, na kojem se dugi niz godina provode sustavna istraživanja i radovi na konzervaciji i sanaciji istražene arhitekture u svrhu prezentacije lokaliteta. Istraživanja koja su provedena proteklih godina potvrdila su da se radi o izuzetno značajnom i po mnogo čemu jedinstvenom arheološkom lokalitetu, a potvrđeno je i da se radilo o lječilišnom centru izrazito popularnom širom Rimskog Carstva. Inače, sva arheološka istraživanja dovršena su 2017. godine, a svi daljnji radovi koji se odvijaju na lokalitetu se tiču sanacije i prezentacije sačuvane rimske arhitekture - navode u Gradu Varaždinske Toplice.

Kao i prijašnjih godina, radovi u 2023. godini i ovoga su puta izvedeni pod vodstvom Arheološkog muzeja u Zagrebu, u suradnji s vanjskim suradnicima i stručnjacima, a pod stalnim nadzorom i uz dozvolu Ministarstva kulture i medija RH odnosno nadležnog Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

Ove godine radovi su nastavljeni na zapadnom dijelu rimskog svetišta, te su obuhvatili zapadni i dio sjevernog zida izvorišnog bazena te vraćanje kamenih ploča okolnog opločenja. Uz to, nastavljeni su radovi na sanaciji zidova hramova pa su tako tijekom rujna i listopada provedeni radovi na sanaciji zapadnog zida u tzv. Minervinom hramu. Ujedno je izvršeno i više manjih popravaka na drugim zidovima i strukturama te su tijekom listopada provedeni redoviti radovi na održavanju lokaliteta, čišćenje zidova i stepeništa svetišta, čišćenje odvodnih i preljevnih kanala.

- Dodajmo i da je u okviru ovogodišnjeg programa skenirano više kamenih spomenika u svrhu izrade 3D modela, kako bi se dokumentiralo stanje, ali i olakšala njihova interpretacija s obzirom da su zbog utjecaja termalne vode površine kamena vrlo oštećene. Riječ je o projektu koji se sustavno provodi već više godina i koji je značajno doprinio da je većina spomenika nađenih u istraživanjima 2011. i 2012. godine, znanstveno obrađena i publicirana. Rezultat ovog projekta bit će predstavljen i u obliku izložbe u proljeće 2024. na lokalitetu u parku u Varaždinskim Toplicama - najavljuju iz Grada.