DONJA VOĆA Uspješno završen projekt "Mogu sve što želim – mogu biti žena vatrogasac“! Foto: DVD Donja Voća

DONJA VOĆA Uspješno završen projekt "Mogu sve što želim – mogu biti žena vatrogasac“!

VV | 4.10.2022. u 14:55h | Objavljeno u Našim krajem

Sve malene djevojčice sanjaju o tome da postanu hrabre, snažne i neovisne žene. Ima li boljeg načina da to ostvare nego da postanu žene vatrogasci? Žene su jake, hrabre i snalažljive osobe, te uvijek spremne na pružanje pomoći potrebitima. Podršku koje žene vatrogasci pružaju jedna drugoj, spremnost da saslušaju jedna drugu, te pronađu zajedničkim snagama rješenje za situacije u sklopu djelovanja našeg dobrovoljnog vatrogasnog društva, važno je kao i poticati ostale žene da se odvaže i postanu žene vatrogaskinje.

Šest operativki dobrovoljnog vatrogasnog društva Donja Voća, izradile su projekt na temu "Mogu sve što želim – mogu biti žena vatrogasac“. Cilj projekta je suradnja i poticanje što boljeg i efikasnijeg rada žena u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, pronalaženje rješenja problematike u kojoj se nalaze, te promicanje dobrovoljnog i humanitarnog rada žena u sklopu društva.

20220917_122612-1024x577.jpg

Kako bi se realizirao projekt, U Kampu vatrpgasne mladeži Hrvatske u Fažani od 16. do 18. rujna održana je radionica, a sam projekt financiran je iz programa i projekta od interesa za opće dobro koje provode udruge Varaždinske županije i Općine Donja Voća. U sklopu financiranja projekta za operativne članice DVD Donja Voća nabavljena je adekvatna oprema – odijela za gašenje šumskih požara, kacige i radni opasači.

Vatrogastvo u Hrvatskoj danas se suočava s podjednakim problemima. Porast broja oblika i opsega različitih ugroza za nas je veliki izazov, postavljajući nas pred budno oko naših sumještana. Činjenica je kako to sve češće rezultira i distanciranjem od tako opasnog posla ,pogotovo dobrovoljnog. Razlog je to zbog kojeg moramo razmišljati o kvalitetnom radu s budućim generacijama dobrovoljnih vatrogasaca, pogotovo uključivanjem žena. Žene u vatrogastvu susreću se s mnogim preprekama i problemima. Na neke od tih pokušali smo ukazati provođenjem projekta, a i ukazati na mogućnost uključenja žena kako u operativnom te i u ostalim segmentima rada u našem Društvu.                                                                 Josip Cingesar, predsjednik DVD Donja Voća

U projektu su sudjelovali žene iz DVD-a Novog Marofa, DVD-a Donjeg Kneginca, DVD-a Varaždinskih Toplica, DVD-a Rečica-Matica, te kao organizatori DVD Donja Voća. U sklopu radionice izrađena je anketa na temu "Stereotipi i predrasude – žene u vatrogastvu“, a drugi dio radionice bio je na temu "Dobre i loše strane – žene u vatrogastvu“.

- Iako se u društvu još uvijek susrećemo s diskriminacijom žena u vatrogastvu, na samoj radionici bilo je i vrlo pozitivnih komentara, pohvala i prijedloga daljnjeg uključivanja žena u rad vatrogastva, što dokazuje da kolege vatrogasci podržavaju sudjelovanje žena u radu DVD-a. Jedan dio radionice bio je i prezentacija na temu "Vatrogasna oprema – položaj žene u vatrogastvu“. Sudeći prema osobnim saznanjima i komentarima sudionica još uvijek u velikoj mjeri nemaju sve operativke adekvatnu zaštitnu opremu za sudjelovanje na intervencijama - ističu u DVD Donja Voća.

20220917_094740-1200x675.jpg

Radionica je završena obradom provedene ankete na temu "Stereotipi i predrasude – žene u vatrogastvu“.

- Uspjeh navedene radionice završili smo bi s jednim veoma lijepim odgovorom na pitanje: Kakve su reakcije okoline kada na intervenciju izađe žena?“ Ispod maske svi smo jednaki“. Neka nam upravo taj komentar bude vodilja za sve aktivnosti kako u sklopu naših dobrovoljno vatrogasnih društva tako i općenito u životu - kažu u DVD Donja Voća iz koje zahvaljuju Ladislavu Tuku, Tomislavu Horvatu, predsjedniku društva DVD Donja Voća Josipu Cingesaru, kolegicama sudionicama projekta na sudjelovanju i riječima podrške.

- Nadamo se da ovaj projekt neće biti nešto što je bilo pa prošlo, već neki novi početak djelovanja svih ženskih članica dobrovoljnih vatrogasnih društva - zaključuju.

Za-plakat-1200x675.jpg

20220917_122749.jpg

20220917_122612-1024x577.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci