DONJA VOĆA Uspješno završen projekt "Mogu sve što želim – mogu biti žena vatrogasac“! Foto: DVD Donja Voća

DONJA VOĆA Uspješno završen projekt "Mogu sve što želim – mogu biti žena vatrogasac“!

VV | 4.10.2022. u 14:55h | Objavljeno u Našim krajem

Sve malene djevojčice sanjaju o tome da postanu hrabre, snažne i neovisne žene. Ima li boljeg načina da to ostvare nego da postanu žene vatrogasci? Žene su jake, hrabre i snalažljive osobe, te uvijek spremne na pružanje pomoći potrebitima. Podršku koje žene vatrogasci pružaju jedna drugoj, spremnost da saslušaju jedna drugu, te pronađu zajedničkim snagama rješenje za situacije u sklopu djelovanja našeg dobrovoljnog vatrogasnog društva, važno je kao i poticati ostale žene da se odvaže i postanu žene vatrogaskinje.

Šest operativki dobrovoljnog vatrogasnog društva Donja Voća, izradile su projekt na temu "Mogu sve što želim – mogu biti žena vatrogasac“. Cilj projekta je suradnja i poticanje što boljeg i efikasnijeg rada žena u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, pronalaženje rješenja problematike u kojoj se nalaze, te promicanje dobrovoljnog i humanitarnog rada žena u sklopu društva.

20220917_122612-1024x577.jpg

Kako bi se realizirao projekt, U Kampu vatrpgasne mladeži Hrvatske u Fažani od 16. do 18. rujna održana je radionica, a sam projekt financiran je iz programa i projekta od interesa za opće dobro koje provode udruge Varaždinske županije i Općine Donja Voća. U sklopu financiranja projekta za operativne članice DVD Donja Voća nabavljena je adekvatna oprema – odijela za gašenje šumskih požara, kacige i radni opasači.

Vatrogastvo u Hrvatskoj danas se suočava s podjednakim problemima. Porast broja oblika i opsega različitih ugroza za nas je veliki izazov, postavljajući nas pred budno oko naših sumještana. Činjenica je kako to sve češće rezultira i distanciranjem od tako opasnog posla ,pogotovo dobrovoljnog. Razlog je to zbog kojeg moramo razmišljati o kvalitetnom radu s budućim generacijama dobrovoljnih vatrogasaca, pogotovo uključivanjem žena. Žene u vatrogastvu susreću se s mnogim preprekama i problemima. Na neke od tih pokušali smo ukazati provođenjem projekta, a i ukazati na mogućnost uključenja žena kako u operativnom te i u ostalim segmentima rada u našem Društvu.                                                                 Josip Cingesar, predsjednik DVD Donja Voća

U projektu su sudjelovali žene iz DVD-a Novog Marofa, DVD-a Donjeg Kneginca, DVD-a Varaždinskih Toplica, DVD-a Rečica-Matica, te kao organizatori DVD Donja Voća. U sklopu radionice izrađena je anketa na temu "Stereotipi i predrasude – žene u vatrogastvu“, a drugi dio radionice bio je na temu "Dobre i loše strane – žene u vatrogastvu“.

- Iako se u društvu još uvijek susrećemo s diskriminacijom žena u vatrogastvu, na samoj radionici bilo je i vrlo pozitivnih komentara, pohvala i prijedloga daljnjeg uključivanja žena u rad vatrogastva, što dokazuje da kolege vatrogasci podržavaju sudjelovanje žena u radu DVD-a. Jedan dio radionice bio je i prezentacija na temu "Vatrogasna oprema – položaj žene u vatrogastvu“. Sudeći prema osobnim saznanjima i komentarima sudionica još uvijek u velikoj mjeri nemaju sve operativke adekvatnu zaštitnu opremu za sudjelovanje na intervencijama - ističu u DVD Donja Voća.

20220917_094740-1200x675.jpg

Radionica je završena obradom provedene ankete na temu "Stereotipi i predrasude – žene u vatrogastvu“.

- Uspjeh navedene radionice završili smo bi s jednim veoma lijepim odgovorom na pitanje: Kakve su reakcije okoline kada na intervenciju izađe žena?“ Ispod maske svi smo jednaki“. Neka nam upravo taj komentar bude vodilja za sve aktivnosti kako u sklopu naših dobrovoljno vatrogasnih društva tako i općenito u životu - kažu u DVD Donja Voća iz koje zahvaljuju Ladislavu Tuku, Tomislavu Horvatu, predsjedniku društva DVD Donja Voća Josipu Cingesaru, kolegicama sudionicama projekta na sudjelovanju i riječima podrške.

- Nadamo se da ovaj projekt neće biti nešto što je bilo pa prošlo, već neki novi početak djelovanja svih ženskih članica dobrovoljnih vatrogasnih društva - zaključuju.

Za-plakat-1200x675.jpg

20220917_122749.jpg

20220917_122612-1024x577.jpg