DONJA VOĆA "Revizija utvrdila nepravilnosti u poslovanju, istraga u tijeku" Foto: Ilustracija/Općina Donja Voća

DONJA VOĆA "Revizija utvrdila nepravilnosti u poslovanju, istraga u tijeku"

VV | 21.12.2021. u 15:22h | Objavljeno u Našim krajem

I šest mjeseci nakon preuzimanja načelničke pozicije u Općini Donja Voća, Sanja Kočet bori se s brojnim problemima koje je iza sebe ostavio njezin prethodnik.

- Odmah po preuzimanju načelničke pozicije obratila sam se Državnom uredu za reviziju, a kasnije neovisnoj revizorskoj kući koju sam u konačnici angažirala zbog sumnje na netransparentnost poslovanja - ističe Sanja Kočet, načelnica Opčine Donja Voća.

Kaznena prijava

Angažirani revizori uočili su niz nepravilnosti u poslovanju. Zadnja revizija u Općini je napravljena 2016. godine od strane Državnog ureda za reviziju te je isto ukazalo na mnoštvo nepravilnosti u radu i poslovanju. Umjesto da Općina ide u smjeru otklanjanja tih nepravilnosti, one su se iz godine u godinu samo gomilale da bismo danas dobili revizorsko izvješće kojim je utvrđeno da postoje: visoke isplate sa žiro računa i blagajne općine za koju ne postoji dokumentacija, isplaćeni troškovi u svrhu reprezentacije bez odgovarajuće dokumentacije, sporna kupoprodaja nekretnine, plaćanje neizvršenih radova za koje ne postoji nikakva dokumentacija, provođenje postupka Javne nabave protivno Zakonu o javnoj nabavi, nepostojanje pravnog stanja dugotrajne i kratkotrajne imovine kao i stanja obveza te nenamjensko trošenje EU sredstava te lažiranje dokumentacije.

- Odmah smo podnijeli kaznenu prijavu USKOK-u za sumnju u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti. Kaznena prijava je prvenstveno usmjerena na bivšeg načelnika općine te na više fizičkih i pravnih osoba koje su u tome sudjelovale. Istraga je u tijeku, a radi se o financijski značajnim projektima, od kojih prvenstveno vrijedi spomenuti Razvoj infrastrukture širokopojasnog interneta - istaknula je načelnica.

Samo laži

Projekt širokopojasnog interneta vrijednosti je 96 milijuna kuna u koji su uz Općinu Donja Voća, koja je ujedno voditelj projekta, uključene i okolne općine kao partneri. Javna nabava po ovom projektu je završila, no njegova realizacija je i dalje upitna.

- Realizacija projekta je od samog starta stvarala izuzetno visoke troškove. Nažalost, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU) utvrdila je brojne nepravilnosti u provedbi dosadašnjih postupaka, s potrebnim korekcijama u iznosu od 100 %, izostanak osnovne razine transparentnosti i načela tržišnog natjecanja te će prijaviti sumnje na nepravilnosti nadležnim tijelima u sustavu. Građani Donje Voće već su do sada platili stotine tisuća kuna vezano za navedeni projekt, a potencijalni nepotrebni troškovi dosežu višemilijunske iznose - istaknula je načelnica Kočet i dodala kako je u pozadini svega privatni interes bivšeg načelnika koji je pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa u srpnju ove godine, nakon gubitka izbora, izjavio da ima podršku svih općina za preuzimanje pozicije direktora trgovačkog društva koje će upravljati širokopojasnim internetom.

- To je, naravno, još jedna u nizu njegovih laži. Nažalost, ovakvi neupitno protuzakoniti, a potencijalno kriminalni postupci će vjerojatno znatno otežati, a u najgorem slučaju i onemogućiti realizaciju projekta. Pred nama je zadatak da svim potrebnim, pa i pravnim radnjama, zaštitimo interese mještana Donje Voće u odnosu na moguće daljnje štete - navodi Kočet.

Financijski kolaps

Načelnica dodaje kako je Općinu zatekla u potpunom financijskom kolapsu, s kontinuiranim blokadama računa, pa čak i obvezama koje nisu podmirene 5, 6 godina.

- U tim projektima i programima sudjeluje upravo bivši načelnik i neupitno je odgovoran za trošenje sredstava koje sad kao dugove isplaćuje općina Donja Voća. Protiv općine je pokrenut niz sudskih postupaka, od kojih neke rješavamo nagodbom - istaknula je načelnica Kočet.

Ističe kako, nažalost, ni za nabavljeno vatrogasno vozilo, u vrijeme bivšeg načelnika, nisu, kao što zakon predviđa, osigurana sredstva ni u iznosu od kune, a kamoli dva milijuna kuna.

- Ozbiljnim urednim i transparentnim upravljanjem u posljednjih šest mjeseci stvorili smo pretpostavke i upravo potpisali kredit za plaćanje već dobavljenog vatrogasnog vozila. Naravno, odluke o zaduživanju općine u iznosu od 12,5 milijuna kuna usvojene su krajem 2020., kao vrh piramide potpune neodgovornosti i nesposobnosti bivšeg načelnika, nije potrebno ni komentirati jer je kreditni potencijal Općine koji smo naslijedili bio limitiran na 1,5 milijuna kuna - ustvrdila je.

Novi projekti

Unatoč svim problemima koje je zatekla aktualna općinska vlast, u Općini Donja Voća trenutno se pripremaju novi projekti i programi kojima je cilj unapređenje društvenih i javnih usluga za lokalno stanovništvo.

- U planu nam je provedba aktivnosti u cilju poboljšanja komunalne infrastrukture te povećanje dostupnosti i kvalitete predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja te jačanje brige o starijim osobama i ostalim ranjivim skupinama jednako kao i poticanje rada organizacija civilnog društva na području Općine. Ujedno planiramo pokrenuti programe jačanja i unapređenja gospodarske i turističke infrastrukture te poticanje ulaganja u iste uz iskorištenje prirodnih, povijesnih i kulturnih resursa naše Općine. - Neću dozvoliti da me negativne situacije koje sam doživjela u posljednjih nekoliko mjeseci demotiviraju te ću predano raditi na tome da osiguram transparentno i kvalitetno upravljanje Općinom koje će se svakako odraziti i na povećanje kvalitete života naših mještana - istaknula je Kočet.

Označeno u