Donesen proračun Grada Ivanca za 2021. godinu vrijedan 53 milijuna kuna

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Donesen proračun Grada Ivanca za 2021. godinu vrijedan 53 milijuna kuna Foto: Grad Ivanec / arhiva

Većinom od 12 glasova vijećnika HNS-a, HSU-a i HDZ-a na 42. elektroničkoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u petak, 18. prosinca, donesen je proračun Grada Ivanca za 2021. godinu „težak“ 53,04 milijuna kuna. Protiv proračuna glasovalo je troje vijećnika SDP-a, dok jedan vijećnik HDZ-a i jedan vijećnik NS Reformista nisu glasovali.

Nakon što je gradonačelnik Milorad Batinić, kao ovlašteni predlagač proračuna, odbio sva četiri amandmana koja je uputio SDP-ov vijećnik Čedomir Bračko, Klub vijećnika SDP-a očitovao se da neće glasovati za proračun.

"Zaustavili bi projekt uređenja gradske špice?"

Gradonačelnik Batinić po tom pitanju bio je jasan:

- Budući da je vijećnik predložio da se kompletna sredstva za namjene koje je istaknuo u svoja četiri amandmana osiguraju na poziciji namijenjenoj za otkup zemljišta za uređenje glavnog ivanečkog trga, čime bi na njoj ostalo nula kuna, amandmane sam odbio. Prihvaćanje amandmana značilo bi potpuno zaustavljanje realizacije projekta uređenja glavnog gradskog trga. Želi li na takav način SDP zaustaviti projekt uređenja gradske špice? – pita se gradonačelnik.

Napominje da je u tijeku javna nabava za izradu glavnog projekta uređenja špice, kao temelj za dobivanje građevinske dozvole. A za to Grad Ivanec mora dokazati vlasništvo nad zemljištem na kojem je planiran zahvat i zato je u proračunu za 2021. bilo neophodno osigurati sredstva za otkup zemljišta.

Batinić pobio tvrdnje SDP-a

U svom očitovanju Klub vijećnika SDP-a istaknuo je i više drugih razloga zbog kojih je odbio podržati proračun, a to je, po njegovu mišljenju, sljedeće: nerealno povećanje proračuna za 4,5 milijuna kuna, da u proračun nisu ugrađene smanjene stope poreza na dohodak ni ukalkulirani povećani povrati koji će se u 2021. morati isplatiti temeljem oslobođenja plaćanja poreza na dohodak mladim radnicima; da Grad povećava prihode od komunalnih doprinosa i naknade što upućuje na novi „udar“ na građane; da benefiti koje Grad odobrava poduzetnicima za komunalno opremanje nisu rezultirali rastom poreznih prihoda iz kojeg bi se onda mogle isplaćivati pomoći potrebitima te da bi Grad trebao promijeniti svoj „smjer“ u kontekstu iseljavanja mladih iz Hrvatske.

U svom odgovoru gradonačelnik M. Batinić sve je navedeno pobio:

- Sve što SDP ističe da nije, sve to upravo JEST ukalkulirano u proračun za iduću godinu. Grad Ivanec proračun je planirao temeljem smjernica koje mu je dostavilo Ministarstvo financija, a koje su sebi već sadržavaju sve predviđene zakonske izmjene koje se tiču financiranja JLS-ova - ističe Batinić.

Bez poskupljenja u 2021.

Također, istaknuo je kako nikakvi „udari“ na standard građana i nikakva poskupljenja nisu predviđeni po pitanju komunalnog doprinosa i naknada.

- Nadalje, benefiti Grada Ivanca koji se primjenjuju kod formiranja poslovnih zona itekako su polučili rezultate i to potvrđuju baš svi pokazatelji – od povećanog broja poslovnih subjekata, smanjenja stope nezaposlenosti, povećanja prosječne plače, rasta poreznih proračunskih prihoda do značajnog pada korisnika zajamčene minimalne naknade. Grad Ivanec svojim programima stambenog zbrinjavanja ove je godine zaključio ugovore s 34 mladih obitelji, a provodi i niz drugih programa koji su ciljano usmjereni pomoći mladim poduzetnicima kao i za stvaranje primjerenog kulturnog, društvenog i sportskog života mladih – elaborirao je gradonačelnik.

Što se tiče amandmana vezana uz povećanje stipendija za 100 kn, gradonačelnik je izrazio čuđenje takvim prijedlogom s obzirom na to da je proračunom već predviđeno da od 1. siječnja 2021. tzv. socijalne stipendije s dosadašnjih 600 rastu na 700 kuna (za 36 korisnika), dok će 14 studenata koji se školuju za deficitarna zanimanja i dalje primati 800 kuna stipendije.

Niz planova i odluka

Na sjednici je većinom glasova, uz jedan protivan glas SDP-a, prihvaćen četvrti rebalans proračuna za 2020. godinu te prateće izmjene i dopune Programa gradnje komunalne infrastrukture i Programa javnih potreba u kulturi.

Uz „paketu“ s proračunom za 2021. godinu, vijećnici su usvojili proračunske projekcije za 2022. i 2023. godinu te sve prateće programe koji su sastavni dio najvažnijeg godišnjeg gradskog dokumenta. Vijećnici su usvojili i niz drugih odluka, među njima i Odluku o utvrđivanju mjerila za sufinanciranje predškolskog odgoja djece u dječjim vrtićima te usluge čuvanja, brige i skrbi o djeci predškolske dobi koju pružaju obrti za obavljanje djelatnosti dadilja. također, donesene su i odluke o izradi novih gradskih prostorno-urbanističkih planova kao i planovi djelovanja u 2021. vezanih uz sigurnosnu situaciju.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.