Dom zdravlja u Ivancu i ordinacija u Radovanu dobili vrijedne CRP uređaje: "Ovo je nadstandard" Foto: Ilustracija/Varaždinska županija

Dom zdravlja u Ivancu i ordinacija u Radovanu dobili vrijedne CRP uređaje: "Ovo je nadstandard"

VV | 29.4.2021. u 16:03h | Objavljeno u Našim krajem

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je u pratnji gradonačelnika Ivanca Milorada Batinića te ravnatelja Doma zdravlja Renata Podbojeca posjetio zdravstvene ustanove na ivanečkom području te uručio donacije - CRP uređaje koje će koristiti sve ordinacije, kako one koje posluju u sklopu Doma zdravlja Varaždinske županije, tako i koncesionari.

Radi se o jednostavnim, brzim i preciznim uređajima za korištenje s ugrađenom kalibracijom koji daju rezultate u manje od 15 minuta, s mogućnošću memoriranja 1000 rezultata sa slikama, ugrađenim printerom i zaslonom osjetljivim na dodir koji očitavaju rezultate imunografskom metodom integriranim softverom CCD kamerom visoke rezolucije, s mogućnošću ispitivanja preko 30 parametara (kardiološki testovi, hormoni, tumorski biljezi, praćenje šećerne bolesti, alergijsko testiranje, prisutnost infekcije, test na hepatitis), uključujući razlučivanje bakterijskih i virusnih infekcija, čime se u relativno kratkom vremenskom razdoblju liječniku omogućava postavljanje ispravne dijagnoze radi daljnje obrade. Rezultate je moguće dobiti iz uzoraka pune krvi, plazme, seruma i urina.

dsafaa.jpg

Tako je najprije jedan uređaj donirani ordinaciji u Radovanu, a drugi Domu zdravlja u Ivancu, a zadovoljstvo dobivenim uređajima je iskazao gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

- Prije dvije i pol godine Dom zdravlja je dao prostor i zajednički smo opremili ambulantu, punkt posebnog dežurstva koja radi vikendom. Drugi primjer je nabavka ovog CRP uređaja. Početkom godine nabavili smo i kapitalnu donaciju Općoj bolnici Varaždin, naime Grad Ivanec je sam nabavio jedan respirator. Ono što smo također dogovorili na zajedničkom sastanku i sa županom Varaždinske županije i s ravnateljem Doma zdravlja te s ravnateljem bolnice Kudelićom, je dolazak specijalista iz Opće bolnice Varaždin kako bi se proširio spektar specijalističkih pregleda koji bi se obavljali u ambulanti punkta posebnog dežurstva ovdje u Ivancu. Znači prvenstveno briga o zdravlju, interes Grada Ivanca, i svakako podrška Županije u našim nastojanjima što se tiče zdravlja građana – istaknuo je Batinić.

indeksiraj.jpg

Varaždinski župan je naglasio kako se razgovaralo o tome se da po istom modelu takvi uređaji ponude i svim drugim općinama i gradovima.

- Ima još oko dvadesetak takvih potencijalnih korisnika, a ovaj je uređaj iznimno dobar. Objasnili su mi da je onaj slučaj u Metkoviću mogao biti izbjegnut da je ovakav uređaj tada bio tamo. To nisu velika ulaganja, ali jesu nadstandardi. Treba i o tome voditi računa i drago mi je da je to danas napravljeno. Ono što je osnovna karakteristika ovog uređaja je da vrlo brzo očitava primarno tumorske markere, ali daje i cijeli niz drugih rezultata na testu krvi. U dislociranim ambulantama to omogućuje za te ljude, a njih ima negdje između pet i deset dnevno, čak i u ovim vanjskim ambulantama, da test dobiju odmah, na licu mjesta, bez potvrde da idu dalje, a ovdje zaista govorimo o nadstandardu – zaključio je župan.

Ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec je napomenuo kako u ivanečkom Domu zdravlja djeluje sedam ordinacija obiteljske medicine i punkt posebnog dežurstva kojeg koriste mještani šireg ivanečkog područja.

- Punkt radi subotom od 15 do 20 sati i nedjeljom od 8 do 20 sati. To je vrijeme kada medicinsko-biokemijski laboratorij ne radi i u to vrijeme je izrazito bitno da ovaj CRP analizator postoji na punktu, kako bi se uzimanjem manje količine krvi iz jagodice prsta, tj brzom dijagnostikom moglo utvrditi radi li se o virusnoj ili bakterijskoj upali, kako bi se znao daljnji tijek liječenja – rekao je ravnatelj Doma zdravlja. Na vrijednoj donaciji županu i gradonačelniku u ime svih liječnika zahvalila se Irena Ujlaki Piskač, dr.med.

fsfaaa.jpg

Osim primopredaje spomenutih uređaja, župan Čačić je u pratnji gradonačelnika Ivanca Batinića i ravnatelja ŽUC-a Tomislava Osonjačkog obišao i radove na jednom manjem zahvatu na županijskoj cesti u Radovanu.

- Suradnja ŽUC-a i Grada Ivanca je jako dobra, ovdje govorimo o jednom manjem zahvatu u financijskom iznosu od 120.000 kuna, s time da ŽUC financira radove sa 75% , a Grad Ivanec sa 25%. Pred nama je još niz zahvata koji su nužni i neizbježni jer se radi o sigurnosti pješaka. Inače, ovdje ukupan obim potreba nije mali jer govorimo o sto kilometara cesta na području grada Ivanca. To je financijski vrlo zahtjevno – rekao je župan, a s njime se složio i gradonačelnik Ivanca Batinić.

fadfaa.jpg

- Sa ŽUC-om dugi niz godina imamo jednu korektnu suradnju. Najveći problem su nam lokalne ceste i njih je na području grada oko 37 km, a županijskih imamo oko 50 km. Lokalne ceste su lošeg kolničkog sustava, uske su. Kada su bile građene i broj vozila na njima bio je znatno manji. Dogovoreno je da se i ove i narednih godina ide intenzivnije s radovima na njima. Grad je u proračunu ove godine dodatno izdvojio 500 tisuća kuna upravo kao kapitalna donacija ŽUC-u. Prvenstveno krećemo rekonstrukcija lokalne ceste u Osječkoj ove godine, rekonstrukcijom ceste Radovan - Škriljevac, ivanečkom željeznicom, željeznicom Prigorec te još nekoliko prometnica koje će se u naredne četiri godine uspješno rekonstruirati- zaključio je Batinić.

Tomislav Osonjački, ravnatelj ŽUC-a istaknuo je kako na području Ivanca upravljaju s gotovo 100 kilometara cesta.

- To je vrlo zahtjevno, kako organizacijski tako i financijski. U osnovi smo koncipirani na puno manjih projekata na našim cestama kako bi na području cijele županije zadržali i ovakvim zahvatima povećali sigurnost svih sudionika u prometu, a pogotovo pješaka – rekao je Osonjački.

dafaa.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci