Dograđuje se jedan od najstarijih vrtića u županiji, ludbreški vrtić „Radost“ pa radove obišao gradonačelnik Bilić

J.Š./Varaždinske vijesti | 23.1.2020. u 17:38h | Objavljeno u Našim krajem

Dograđuje se jedan od najstarijih vrtića u Varaždinskoj županiji, ludbreški Dječji vrtić „Radost“. Upravo je radove na dogradnji, a čiji se završetak očekuje ove godine, danas, 23. siječnja, obišao i gradonačelnik Dubravko Bilić.

– Ovo je za nas važan projekt jer pokazujemo koliko nam je briga za djecu važna. Odlučili smo se za ovaj projekt skromnijih razmjera, za razliku od drugih sredina, s obzirom da u gradu već funkcioniraju dva privatna vrtića, a gradit će se još jedan u budućnosti. Želimo opremiti naš gradski dječji vrtić da bude najbolji, najsuvremeniji i da djeci omogući najbolje odrastanje, najbolje one početne godine koje su kasnije zapravo neprocjenjive u životu svakoga pojedinca – rekao je gradonačelnik Bilić.

Vrijednost radova na vrtiću koji djeluje više od pola stoljeća, a kroz koji su prošle tisuće djece, je 3,12 milijuna kuna, a riječ je o projektu za koji su sredstva osigurana preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

- Prijavili smo se na natječaj ruralnog fonda, dobili preko 3 milijuna kuna i započeli smo radove. Vjerojatno ćemo i premašiti ovu brojku jer u dogradnji i spajanju dvaju objekata uvijek postoje neki problemi koji se nisu mogli predvidjeti. Ni to nije problem za nas jer želimo da ova priča završi dobro, da bude temelj i postavi standarde i za druge vrtiće, da vide na koji način treba brinuti o našim najmlađim sugrađanima – kazao je gradonačelnik.

U obilasku radova bila je i Zvjezdana Jadanić, ravnateljica Dječjeg vrtića “Radost” kojeg trenutno pohađa 140 djece.

– Kapaciteti su puni, a i lista čekanja za sljedeću godinu je već popunjena. Najvažnija je bila briga za najmanje, djecu rane predškolske dobi od jedne do tri godine, gdje su nam kapaciteti puni i nemamo dovoljno prostora za sve koji bi htjeli dati djecu u vrtić. Upravo smo zato dogovorili da ovaj novi objekt bude namijenjen isključivo za djecu jasličke dobi. Očekujemo da ćemo moći primiti barem 20 jasličara više, a da postojeće kapacitete malo rasteretimo i dobijemo mogućnost prihvata još jedne skupine – rekla je Zvjezdana Jadanić.

Osvrnula se i na “stari” dio vrtića koji se obnavlja u kontinuitetu. Tako je prošle godine obnovljeno dvorište i postavljene su nove sprave na igralištu.

- Od starih garaža napravili smo djeci prostoriju za vježbanje i kad se pomaknemo u novi dio, onda će se taj dio osloboditi za tjelesne aktivnosti i čeka nas opremanje. Očekujemo da će radovi završiti sljedeće jeseni, iako je s Ministarstvom dogovoreno da to može biti i proljeće 2021. – rekla je ravnateljica, dodajući da stiže i nova oprema te se vesele novim igračkama, opremi i samom vrtiću. 

Gradonačelnik Dubravko Bilić još je naglasio da je sve to dio kontinuiranog ulaganja u predškolski odgoj.

-To je jedino što trenutačno smijemo i možemo raditi u potpunosti onako kako mi to želimo. Grad i ja osobno sudjelujemo u jednom istraživanju UNICEF-a vezanom uz kvalitetu usluga za predškolsku dob i mogu reći da je Ludbreg jedna od naprednijih sredina u Republici Hrvatskoj, ne samo po onome što se nudi najmlađim sugrađanima, nego i po uvjetima koje Grad osigurava – od cijene, prehrane i svih drugih aspekata. Želja nam je da i dalje imamo najkvalitetnije, ali i najjeftinije vrtiće u Varaždinskoj županiji, ali i da zaposlenici koji rade u vrtićima budu sretni i zadovoljni na svome radnom mjestu. Prošle i ove godine smo sa sindikatom dogovorili i povećanje plaća, znači dodatna ulaganja i u taj dio, a djeci omogućujemo besplatne tečajeve stranih jezika i razne druge sadržaje – zaključio je Bilić.

Galerija slika