Dođite na edukaciju "Cyberbullying" i doznajte kakve opasnosti vrebaju djecu na internetu

V.V. | 24.5.2018. u 08:20h | Objavljeno u Našim krajem

Udruga Zora iz Čakovca poziva roditelje, skrbnike i stručnjake koje rade s djecom i mladima, na još jednu edukaciju u sklopu projekta "Aktivni mladi protiv nasilja".
 
Edukacija naziva "Cyberbullying - kakve opasnosti vrebaju našu djecu na internetu?" održati će se u srijedu, 05. lipnja, u 17:00 u dvorani Obiteljskog centra, podružnice Centra za socijalnu skrb Čakovec, na adresi Ulica bana Josipa Jelačića 22 („stara vojarna“).
 
Edukaciju će provesti Dijana Miri, socijalna pedagoginja (Obiteljski centar) koja će Vas upoznati s pojmom vršnjačkog nasilja i pojmom cyberbullyinga te će Vas savjetovati kako spriječiti da dođe do nasilja na internetu i o prevenciji vršnjačkog nasilja. Na predavanju će sudjelovati i gosti predavači iz raznih institucija koji će Vas upoznati s kognitivnim razvojem mladih i procesom prijave vršnjačkog nasilja.
 
Kako bi na vrijeme osigurali mjesto na edukaciji, najavite svoj dolazak do 04. lipnja putem prijavnice. Edukacija je besplatna.
 
Nasilje putem medija ili takozvani cyberbullying je svaka komunikacijska aktivnost putem interneta (e-mailovi, društvene mreže, web stranice, blogovi), videa ili mobilnih telefona s ciljem ponižavanja, zadirkivanja, prijetnje ili nekog drugog načina teroriziranja druge mlade osobe bilo putem tekstualnih poruka, poziva, fotografija ili neugodnih komentara.

U zajednicama u kojima se mladima ne pružaju sadržaji za iskorištavanje slobodnog vremena, mladi se socijaliziraju putem interneta. Bitno je da odrasli prate sadržaje koji djeca i mladi koriste jer mladi često nisu svjesni kada zabava prijeđe granicu i postane način zlostavljanja. Mladi koji su žrtve nasilja u djetinjstvu, nerijetko imaju posljedice i u odrasloj dobi.

Ono što možemo učiniti je upoznati se s ovim gorućim problemom i naučiti kako možemo reagirati u slučaju da nam je dijete žrtva ili zlostavljač. Edukacija roditelja i stručnjaka koji rade s mladima daje pozitivne rezultate kao i kognitivno bihevioralni pristupi usmjereni na mijenjanje stavova mladih i uvjerenja o nasilju među vršnjacima.

Vršnjačko nasilje je problem današnjice s kojim se udruženo moraju boriti roditelji, obrazovne institucije i država. Nemojmo okretati glavu od vršnjačkog nasilja, nemojmo dozvoliti da ono ostavi posljedice na razvoj djece i mladih. Uočavanjem i sprečavanjem nasilja šaljemo mladima poruku da nam je njihova dobrobit važna i da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje.
Srdačno vas pozivamo na edukaciju te se nadamo da ćete nam se u što većem broju pridružiti u stvaranju zajednice s nultom tolerancijom na nasilje.

Projekt “Aktivni mladi protiv nasilja” provodi udruga Zora s partnerima Graditeljskom školom Čakovec, Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec, Ekonomskom i trgovačkom školom Čakovec, Gospodarskom školom Čakovec i Tehničkom školom Čakovec, Udrugom za rad s mladima Breza iz Osijeka, Centrom za kulturu Čakovec te Centrom za socijalnu skrb Čakovec s podružnicom Obiteljski centar Međimurske županije. Sufinanciraju ga Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grad Čakovec.