Dodatna zaštita zaštićenih područja i strogo zaštićenih divljih vrsta na području Varaždinskih Toplica

vv | 6.3.2021. u 15:01h | Objavljeno u Našim krajem

Početkom studenoga prošle godine Grad Varaždinske Toplice podnio je Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za pregled i odobrenje Programa zaštite divljači za površine na kojima je zabranjeno ustanovljenje lovišta na topličkom području, a sredinom veljače Ministarstvo je taj zahtjev i odobrilo, uz obrazloženje da je Program prihvatljiv za ekološku mrežu.

Cilj je dodatna zaštita zaštićenih područja i strogo zaštićenih divljih vrsta za koje nisu izdvojena područja ekološke mreže, a Ministarstvo je odobrilo Plan prema kojem je od 1. travnja ove, do 31. ožujka 2031. godine propisana zaštita i lov divljači.

Sve planirane lovne aktivnosti u spomenutom će se razdoblju unutar granica spomenika parkovne arhitekture – Parka u Varaždinskim Toplicama i Skupina lipa u Varaždinskim Toplicama - odvijati u suradnji s nadležnom javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjem. Također, u zoni radijusa od 100 metara oko aktivnih gnijezda strogo zaštićenih ptica nije dopušteno provoditi lovne aktivnosti u vrijeme njihovog razmnožavanja, a svaki pronalazak uginule ili ozlijeđene strogo zaštićene životinjske vrste potrebno je odmah prijaviti Zavodu za zaštitu okoliša i prirode.

Manjim dijelom Plan obuhvaća područje očuvanja značajno za ptice Bilogora i Kalničko gorje te područje očuvanja značajno za vrste i stanišne tipove Livade uz Bednju.

„Plan za ekološku mrežu izradio je obrt Eam Konzalting iz Lobora, za što je Grad Varaždinske Toplice izdvojio 15.000,00 kuna, a krenuli smo s izradom Plana sukladno Zakonu o lovstvu koji propisuje da se za površine na kojima je zabranjeno ustanovljenje lovišta donosi Program zaštite divljači kojim se uređuju i zaštita i lov na tim područjima. Važno je istaknuti da zahvati i aktivnosti propisane Planom ne uzrokuju gubitak ciljnih staništa područja ekološke mreže i u većoj mjeri ne utječu negativno na pogodnost staništa za ciljne vrste”, objašnjava toplička gradonačelnica Dragica Ratković.

Aktivnosti koje obuhvaća ovaj Plan su prebrojavanje divljači i ostalih životinjskih vrsta, organizacija i rad lovočuvarske službe, podjela zaštitnih sredstava korisnicima površina obuhvaćenih Planom te njihova edukacija o uporabi tih sredstava, zatim zaštitu usjeva i nasada rastjerivanjem te uporabom zaštitnih sredstava i plašila, kao i eventualno smanjivanje broja divljači putem sokolarenja selektivnih živolovki i odstrela.