Dobri rezultati novog sustava socijalne skrbi u Lepoglavi Foto: Grad Lepoglava

Dobri rezultati novog sustava socijalne skrbi u Lepoglavi

I.D./Varaždinske vijesti | 2.5.2016. u 08:12h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Lepoglava s početkom je ove godine uveo novi sustav socijalne skrbi, čije je prve rezultate na sjednici Savjeta za socijalnu politiku grada Lepoglave predstavio zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Kako je istaknuto, novi je sustav prema korisnicima socijalne pomoći stroži, ali pravedniji, a dobre rezultate potvrdili su i ostali članovi Savjeta. Analizirajući podatke o implementaciji novog sustava, Kovač je istaknuo kako se broj zahtjeva za socijalom pomoći smanjio u odnosu na prethodne godine te kako se razni oblici pomoći kojih je sada više, građanima u potrebi gotovo isključivo rješavaju na način da se pokrije stvarni trošak predmetnog zahtjeva na temelju računa za neki proizvod ili uslugu.

Više nema toliko gotovinskih isplata već se gotovo isključivo vodimo pokrivanjem određenog troška za koji postoji valjani dokument, opravdana potreba i svrsishodnost zahtjeva. „Lovci u mutnom“ zbog toga negoduju, a to nam pak govori da smo sustav dobro postavili jer sad pravo na pomoć ostvaruju zaista oni koji su u najvećoj potrebi. Iako Grad Lepoglava nije primarna socijalna ustanova putem koje građani mogu ostvarivati pravo na neki oblik pomoći, ne možemo ih ni ostaviti same u trenutno teškoj životnoj situaciji, ali naša pomoć mora biti jasna, konkretna, pravedna i zakonski ispravna – kazao je Kovač.

Ravnateljice Centra za socijalnu skrb Ivanec Jasenka Friščić i Gradskog društva Crvenog križa Ivanec Jasminka Ruhek složile su se kako se uvođenjem novog sustava socijalne skrbi u gradu Lepoglavi uvelike poboljšala i koordinacija između nadležnih ustanova socijalne skrbi s jedne i Grada Lepoglave s duge strane, što se posebno vidi u raspodjeli socijalne pomoći prilikom koje se koriste zajednički podaci tako da više ne dolazi do dupliranja raznih oblika pomoći istim korisnicima, odnosno građanima.

Predstavljajući dosad provedene aktivnosti Grada Lepoglave u vidu socijalne politike, Kovač je istaknuo proširenje sustava gerontoslužbe putem kojeg je u Lepoglavi dodatno zaposleno pet gerontodomaćica preko projekta koji se provodi kroz Europski socijalni fond, a putem kojeg je osigurana svakodnevna skrb starijim građanima u potrebi. Spomenuti su i projekt s Crvenim križem u vidu nabavke odjeće, obuće i školskog priborima obiteljima slabijeg socio-ekonomskog statusa, te projekt osiguravanja školske prehrane djeci iz spomenutih obitelji.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb istaknula je proaktivnost Grada Lepoglavi u provođenju mjera iz Zakona o socijalnoj skrbi koje se tiču radova za opće dobro, odnosno onog dijela koji se odnosi na radnu obavezu korisnika zajamčene minimalne naknade.

Kad bi svi radili poput vas u Lepoglavi, vjerujem da bi i druge jedinice lokalne samouprave uvidjele korist ovakvih radova jer ti ljudi zaista čine dobro zajednici u kojoj žive kroz ovakav oblik rada. Lepoglava je među prvima počela provoditi ovu mjeru i kad se danas gledaju rezultati tog rada, a koji govore kako je oko dvadesetak korisnika izišlo iz sustava socijalne pomoći u sustav pravog radnog odnosa, evidentno je da se ovakve mjere trebaju provoditi – kazala je Friščić.

O stanju nezaposlenih govorio je voditelj ivanečke ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Zlatko Barbir, naglasivši kako njihov ured posljednjih 18 mjeseci redovito bilježi pad nezaposlenosti na području Grada Lepoglave te kako se upravo Grad Lepoglava pokazao vrlo odgovorno kad su javni radovi bili pokretani kao jedna od mjera za povećavanje zapošljivosti dugo nezaposlenih građana.

Dok čekamo novu grupu javnih radova, valja istaknuti kako je u Lepoglavi kroz ovu mjeru prošlo 115 osoba čime se ne može pohvaliti puno jedinica lokalne samouprave. Iako traju šest mjeseci, javni radovi su ljudima koji su bili uključeni u njih ipak donijeli puno toga dobroga u njihovoj potrebi – spomenuo je Barbir.

Pred Savjetom se sad nalazi razvijanje novih ideja kojima bi dodatno pomogli građanima koji su suočeni sa životnim problemima, a jedna od inicijativa jest i otvaranje socijalne samoposluge kao i prijavljivanje novih socijalnih inovacija na dva javna natječaja, a putem kojih bi se osigurala financijska stabilnost za proširenje socijalnih usluga u Lepoglavi.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci