DOBRA STIMULACIJA OPG-ima s područja Lepoglave dodijeljeno 120.000 kuna bespovratnih potpora Foto: Grad Lepoglava

DOBRA STIMULACIJA OPG-ima s područja Lepoglave dodijeljeno 120.000 kuna bespovratnih potpora

VV | 23.7.2020. u 12:25h | Objavljeno u Našim krajem

I ove godine Grad Lepoglava razvoj poljoprivredne proizvodnje na gradskom području podupire dodjelom bespovratnih novčanih potpora poljoprivrednim gospodarstvima.

Ove je godine za tu namjenu izdvojeno 150.000 proračunskih kuna namijenjenih poljoprivrednim gospodarstvima koja su se javila na javni poziv za dodjelu potpora u poljoprivredi raspisan od strane Grada Lepoglava početkom lipnja ove godine, od čega je iznos od 120.000 kuna namijenjen za Mjeru 1. Potpore za ulaganja u materijalnu nematerijalnu imovinu na poljoprivrednim gospodarstvima, a iznos od 30.000 kuna za Mjeru 2. Potpore za promotivne mjere u korist poljoprivrednih proizvoda.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, njih 15, koja su kroz javni poziv ostvarila pravo na gradske potpore potpisali su u srijedu, 22. srpnja s Gradom Lepoglavom ugovore o dodijeli bespovratnih sredstava za ulaganje u materijalnu i nematerijalnu imovinu na poljoprivrednim gospodarstvima povezanima s primarnom poljoprivrednom proizvodnjom odnosno za promociju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, vrijedne ukupno 120.000 kuna.

Intenzitet potpore koju je ostvarilo svako pojedino obiteljsko gospodarstvo iznosio je do 50 % iznosa prihvatljivih troškova.

- Od 16 gradskih naselja njih 12 spada u ruralno područje. Da bi razvoj grada bio ravnomjeran Grad Lepoglava mora intenzivno pomagati ta područja što činimo i ovim potporama u poljoprivredi. Da je ovakav oblik potpore najbolji izjasnili su se sami poljoprivrednici koji tako mogu ostvariti do 15.000 kuna potpore. Riječ je o potporama male vrijednosti primjerenima i lakše dostupnima našim poljoprivrednicima – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić dodajući da je smisao ovih potpora omogućiti poljoprivrednicima s gradskog područja da budu samoodrživi i tržišno orijentirani.

Da im dobivene gradske potpore puno znače potvrdila je Nataša Veić iz OPG-a Veić koji se bavi uzgojem sibirske borovnice, voća, buča i češnjaka.

- Dobili smo 9.000 kuna potpore za kupnju traktora za košnju namijenjenog za brdske terene. Taj nam traktor uvelike olakšava rad. Dobivena potpora puno nam znači budući da su ulaganja u poljoprivredu velika, a dobiti 50% potpore jako je puno – istaknula je Veić čiji je OPG i prošle godine ostvario gradsku potporu i to za promotivne aktivnosti. Ne samo od Grada, OPG Veić ostvario je i potporu kroz mjeru 6.3.1. i to za sadnju tisuću sadnica sibirske borovnice i kupnju rabljenog traktora.

Upravo su mjere s nacionalne i europske razine prilika poljoprivrednicima, koji imaju kapacitete za to, da ostvare znatno veće potpore. U tome će im pomoći Grad Lepoglava.

- Grad Lepoglava svim će poljoprivrednim gospodarstvima, kroz suradnju s Turističko kulturno informativnim centrom, pružiti besplatnu podršku kod ispunjavanja prijave na otvorene natječaje na nacionalnoj i europskoj razini te ih educirati kako da to učine – poručio je gradonačelnik Škvarić dodajući da će se krajem godine otvoriti i natječaj LAG-a Sjeverozapad na kojem će poljoprivrednici moći ostvariti dodatne potpore.

Gradonačelnik Škvarić najavio je obilazak poljoprivrednika koji su ostvarili gradske potpore kako bi u razgovoru s njima pribavio dodatne informacije koje će pomoći u definiranju novih programa.pomoći poljoprivrednicima.

Označeno u