DIGITALIZACIJA POLJOPRIVREDE NUŽNA Ludbreški poljoprivrednici i ove će godine koristiti Agrivi softver Foto: Ilustracija/Grad Ludbreg

DIGITALIZACIJA POLJOPRIVREDE NUŽNA Ludbreški poljoprivrednici i ove će godine koristiti Agrivi softver

VV | 21.2.2022. u 08:16h | Objavljeno u Našim krajem

Poticanje korištenja digitalnih poljoprivrednih rješenja sve je potrebnije. Time se vode i u Poljoprivrednoj zadruzi “Ludbreški kraj” čiji su članovi uvidjeli kako koristi od digitalnih rješenja imaju svi, i kupci i proizvođači.

- Prošle godine naša poljoprivredna zadruga u suradnji je s Gradom Ludbregom omogućila zainteresiranim poljoprivrednicima da moderniziraju svoje poljoprivredno gospodarstvo koristeći Agrivi softver. Naravno da je bilo u početku teško ljudima objasniti da je to nešto što oni na svom gospodarstvu trebaju i s čime će se puno jednostavnije i lakše baviti poljoprivredom u budućnosti. Uostalom, na natječajima iz ruralnog razvoja za koje su prijave uprave završile poticala se upravo digitalizacija i ukoliko ste se odlučili na korištenje iste u svojem projektu dobivali ste dodatne bodove – rekao je Saša Lenček, predsjednik zadruge.

Upravo iz tog razloga poljoprivrednici su i ove godine odlučili unaprijediti svoje poljoprivredno gospodarstvo koristeći Agrivi softver.

Hrvatska poljoprivreda trenutno je digitalizirana oko pet posto, prosjek na razini EU-a iznosi između 15 i 20 posto, dok je u SAD-u taj udio iznad 30 posto.

– Lijepo je znati da i naši poljoprivrednici pridonose ovom skromnom, ali ipak postotku – zaključuje Marijan Makar, upravitelj zadruge.