Delegacija Općine Vidovec na Europskom tjednu regija i gradova u Bruxellesu Foto: Općina Vidovec

Delegacija Općine Vidovec na Europskom tjednu regija i gradova u Bruxellesu

Varaždinske vijesti | 16.10.2019. u 17:20h | Objavljeno u Našim krajem

Od 7. do 10. listopada u Bruxellesu se održavao Europski tjedan regija i gradova na kojem je sudjelovala delegacija Općine Vidovec, predvođena načelnikom Općine Vidovec i članom predsjedništva Europskog odbora regija Brunom Hranićem.

Osim Hranića, na manifestaciji su sudjelovale i članica Općinskog vijeća Općine Vidovec te predsjednica Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Općine Vidovec Silvija Zagorec i viša stručna suradnica za opće poslove i EU fondove Emina Ljubek.

ewrc_vidovec_2.jpg

Europski tjedan regija i gradova najveća je europska javna manifestacija ove vrste koja se održava jednom godišnje u organizaciji Europskog odbora regija i Glavne uprave Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku (GU REGIO). Tijekom Europskog tjedna, dužnosnici, članovi vijeća, službenici iz JLP(R)S te stručnjaci i predstavnici akademske zajednice razmjenjuju iskustva dobre prakse i znanja u području razvoja jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Na radionicama se razgovara o razvoju kohezijske politike Europske unije te o važnoj ulozi koju regije, gradovi i općine imaju u oblikovanju europske politike. Već na prvoj radionici koja se odvijala u sklopu Europskog tjedna regija i gradova, vidovečka delegacija uspostavila je kontakt s predstavnicima Regionalne Razvojne Agencije Jug i predstavnicima Grada Nišate su razmijenjena iskustva dobre prakse iz područja poljoprivrede, suradnje s organizacijama civilnog društva, mjera za mlade te uključivanja mladih u proces donošenja odluka putem osnivanja Savjeta mladih. Razgovaralo se i o mogućnosti provođenja programa prekogranične suradnje INTERREG IPA Hrvatska-Srbija.

Predsjednica Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Silvija Zagorec iskoristila je priliku te novim poznanicima ukratko predstavila najveću kulturno-gospodarsko-zabavnu manifestaciju "Zeljarijada", narodne običaje i kulturnu baštinu, ali i ostale karakteristike Općine Vidovec poput Varaždinskog zelja zaštićenog na europskoj razini, Vidovečkog gibanika zaštićenog žigom izvornosti, marljivih poljoprivrednika i iznimno aktivnih udruga.

ewrc_vidovec_5.jpg

Tijekom trodnevnog boravka, Silvija Zagorec i Emina Ljubek sudjelovale su na tri radionice te uz pratnju Brune Hranića posjetile Plenarnu sjednicu Europskog odbora regija koja se odvijala u zgradi Europske komisije čime su dobile uvid u proces donošenja odluka na europskoj razini.

Posljednjeg dana boravka nazočile su konferenciji "Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027. – Kohezija i vrijednosti; uloga regionalnih i lokalnih vlasti", u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije. Na konferenciji su, uz dubrovačko-neretvanskog župana Nikolu Dobroslavića, sudjelovali i državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić, zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za proračun Karlo Ressler, član Europskog odbora regija Adrian Ovidiu Teban, stručnjakinja iz Glavne uprave za proračun Europske komisije Simeona Manova te predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, koji je predstavio stavove hrvatskih županija o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a.

ewrc_vidovec_6.jpg

ewrc_vidovec_1.jpg

ewrc_vidovec_3.jpg

ewrc_vidovec_4.jpg