Kulturni centar Ivan Rabuzin Foto: Mladi za Marof

Davor Rostuhar oduševio Marofčane svojim "Polarnim snom"

M.N./Varaždinske vijesti | 5.5.2018. u 19:50h | Objavljeno u Našim krajem

U velikoj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu u petak 4. svibnja 2018. održano je multimedijalno predavanje Davora Rostuhara pod nazivom „Polarni san“.

Predavanje je organizirala udruga mladih „Mladi za Marof“. Davor Rostuhar hrvatski je putopisac, istraživač i fotograf koji iza sebe ima niz uspješnih projekata i ekspedicija, kao što je put biciklom od Zagreba do Egipta, motociklom od Zagreba do Capetowna, sedam ekspedicija u džungle Amazone i Papue itd. Autor je 6 odličnih putopisnih knjiga, te fotografskog projekta „National Geographic – Hrvatska iz zraka“.

Jedinstven i originalan projekt ‘Polarni san’ trajao je tri godine i rezultirao uspješno odrađenom hrvatskom ekspedicijom na Južni pol, a kruna projekta su Rostuharova sedma knjiga i prvi dokumentarni film. Tijekom priprema učio je od posljednjih tradicionalnih naroda koji žive na krajnjem sjeveru planeta, Inuita na sjeveru Grenlanda i Neneca na sjeveru Sibira, a u Norveškoj je učio i od najboljih živućih polarnih istraživača. Prikupio je podršku više od tisuću dobrih ljudi koje je nazvao svojim “Plemenom sanjara” u jednoj od najuspješnijih crowdfunding kampanji u Hrvatskoj.

Multimedijalno predavanje „Polarni san“ kombinacija je intimnih audiovizualnih zapisa putovanja jednog čovjeka, koji putem do ostvarenja svog sna, zapravo putuje duboko u samog sebe. Cijeli proces je dokumentiran, od samog začetka sna do ostvarenja istog.

Putem se autor slama, izlazi iz okvira onoga što je vjerovao da je maksimum njegovih mogućnosti, diže se i pada i naposljetku doživljava trijumf na način na koji nije mogao niti zamisliti. Nakon predavanja i prikaza dokumentarnog filma gledatelji su imali brojna pitanja za Rostuhara.

IMG_3938.jpg

IMG_3930.jpg

IMG_3881.jpg

IMG_3880.jpg