Dani Svete nedjelje: Posjetitelji imaju priliku razgledati i Muzej grada Ludbrega Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Dani Svete nedjelje: Posjetitelji imaju priliku razgledati i Muzej grada Ludbrega

VV | 30.8.2023. u 19:45h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu Dana ludbreške Svete nedjelje posjetitelji imaju priliku posjetiti i Muzej grada Ludbrega.

'Mladi' Muzej grada Ludbrega smješten je na čak tri lokacije u samom gradu koji broji tek nešto više od 8 500 stanovnika. Sve lokacije imaju jedan zajednički cilj - očuvati bogatu ludbrešku povijest.

ARHEOLOŠKI PARK IOVIA - svjedok bogate arheološke povijesti

Arheološki park lokacija je na samom gradskom trgu na kojoj se nalazi očuvan dio kompleksa antičkog kupališta i vile.

a Ludbreg se može reći da je jedno od najstarijih naselja u Hrvatskoj. Prvi tragovi zabilježeni su u željeznom dobu, no kao posebno zanimljivo razdoblje ističe se doba rimskog prisustva kada Rimljani, uz lijevu obalu rijeke Bednje koja protiče Ludbregom, izgrađuju naselje Iovia čiji su ostaci vidljivi u samom središtu grada. Ne samo da su vidljivi već su i istraženi, a dva su objekta, smještena u samom središtu grada pretvorena u zanimljivi arheološki park koji posjetiteljima dočarava način života u antici te važnost samog naselja za povijest ovog dijela Hrvatske.

U sklopu arheološkog parka, koji je zamišljen da u njemu uživaju i odrasli i djeca, nalazi se Centar za posjetitelje i Stalni postav. Moderno uređen, Arheološki park Iovia zapravo je priča o jednom isječku povijesti grada Ludbrega koji pokazuje kako je ovo područje oduvijek bila vrlo urbana sredina. Radi se o čak 2000 godina dugom kontinuitetu života. Uz brojne arheološke nalaze koji su prezentirani, možete pratiti i usporednu lentu svjetskih, hrvatskih i ludbreških događanja važnih za ovo područje, ali se i okušati u rimskim igrama na ploči - latrunculi (rimski šah), terni Lapilli (križić-kružić), merellus (mlin). Neka bolji pobijedi!

Kroz brojne eksponate i korištenjem multimedijskih tehnologija ovdje doista možete doživjeti rimsko doba u njegovoj punini.

U parku su postavljene brojne informativne ploče i na brajici te je sve dostupno slijepim i slabovidnim osobama.

Napredna tehnologija vraća vas u prošlost

Jedan od zanimljivijih elementa stalnog postava su VR naočale pomoću kojih se može uživati u vizualizacijama oživljenoj raskošnoj antičkoj vili i njenim pojedinim segmentima.

Jeste li znali?

U ludbreškom Arheološkog parka Iovia izložen je jedan od najpoznatijih arheoloških nalaza u svijetu. Riječ je o kosturu vojnika iz 5. stoljeća koji je pronađen upravo na prostoru današnje arheološkog parka, a na kojem je uspješno napravljen medicinski zahvat trepanacije odnosno otvaranja lubanje na 'živo'.

- Trepanacijski otvor nalazi se na lijevoj strani lubanje. Sam zahvat sastojao se od skidanja tri sloja kostiju lubanje i to struganjem oštrim kamenim strugalom. Nakon toga se izveo operacijski zahvat, a otvoreno područje se na kraju zaštitilo Otvor je ovalna oblika i probio je sva tri sloja kosti, dok je tvrda moždana ovojnica bila potpuno izložena. Zahvat je najvjerojatnije bio izveden zbog ozljede glave. Vojnik je operaciju proživio, štoviše živio je još nekoliko godina nakon toga. - objasnila nam je voditeljica Muzeja, arheologinja Jelena Koprek.

Nalaz je specifičan po tome što je najpoznatiji takav na našim prostorima, a pokazuje veličinu i snagu tadašnje rimske medicine. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, napravljena je i 3D rekonstrukcija lica vojnika tako da možete vidjeti kako je on uistinu i izgledao.

DVORAC BATTHYANY - čuvar mnogih tajni još od 13. stoljeća

Dvorac je najpoznatiji po Kapelici sv. Križa u kojoj se dogodilo čudo Svete Krvi Kristove 1411. godine. Tijekom služenja svete mise vino se pretvorilo u Krv Kristovu. Predaja govori da su se od toga vremena u Ludbregu počela događati čudesna ozdravljenja na zagovor Presvetoj Krvi.

U sklopu kapelice Sv. Križa nalazi se i stalna izložba arhivske građe te stalni postav zbirke sakralne umjetnosti.

U dvorcu je, osim kapelice Svetog Križa, nezaobilaznog mjesta posjeta svakog turista, smještena i međunarodna restauratorska radionica –Restauratorski centar Ludbreg.

Muzej_grada_Ludbrega_29082023.jpg